in

loveditlovedit This is helpfullThis is helpfull

Πώς να διατηρήσετε το έξυπνο σπίτι σας ασφαλές

Η ιδέα των έξυπνων σπιτιών έχει γίνει αρκετά δημοφιλή

Η ιδέα των έξυπνων σπιτιών έχει γίνει αρκετά δημοφιλής στους καταναλωτές, ειδικά λόγω της ευκολίας τους. Ένα έξυπνο σπίτι είναι εξοπλισμένο με πολλές συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο ή στο εσωτερικό δίκτυο (εσωτερικό δίκτυο), για να επιτρέπουν στους χρήστες τη διαχείριση απομακρυσμένων διαφορετικών οικιακών συσκευών ή συστημάτων.

Ένα πλήρως εξοπλισμένο έξυπνο σπίτι μπορεί να σας επιτρέψει να ελέγξετε τον φωτισμό και τις περσίδες από το smartphone σας. Μπορείτε να λαμβάνετε ροές βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που είναι εγκατεστημένες στο σπίτι σας από σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο. Συσκευές όπως ψυγεία, καφετιέρα και θερμοσίφωνες μπορούν όλοι να ελέγχονται από απόσταση από εσάς. Περισσότερο από τον έλεγχο, η ευκολία είναι αυτό που προσελκύει τους καταναλωτές στη δημιουργία έξυπνων σπιτιών. Αυτά τα έξυπνα συστήματα οικιακού ή αυτοματισμού μπορούν να σας επιτρέψουν να αρχίσετε να θερμαίνετε το νερό σας ή να παρασκευάζετε τον καφέ σας ή να ελέγχετε από απόσταση τον θερμοστάτη σας για να φτάσετε σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία μέχρι τη στιγμή που θα φτάσετε στο σπίτι.

Οι εκθέσεις της Statista δείχνουν ότι η ζήτηση για συνδεδεμένα σπίτια είναι πιθανό να αυξηθεί σταθερά και γρήγορα τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας την εκτίμηση της έξυπνης οικιακής αγοράς στα 40,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ταχεία ανάπτυξη έξυπνων σπιτιών μπορεί επίσης να ανοίξει νέες ευκαιρίες για τους δράστες να ασκούν πράξεις εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Οι συσκευές σε ένα έξυπνο σπίτι είναι όλες συνδεδεμένες σε ένα δίκτυο. Οποιαδήποτε παραβίαση σε αυτό το δίκτυο μπορεί να επιτρέψει στους κυβερνοεγκληματίες την πρόσβαση στις οικιακές συσκευές σας, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το απόρρητό σας ή ακόμη και να απειλήσει τη ζωή σας.

Οι πιθανές απειλές από χάκερ δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγετε να υιοθετήσετε αυτό το τεχνολογικό θαύμα, αλλά είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί σχετικά με τις ευπάθειες των συστημάτων αυτοματισμού σας. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε αυτά τα βήματα για να εμποδίσετε τους χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο που συνδέεται με το έξυπνο σπίτι σας.

1) Χρησιμοποιείτε μόνο προστατευμένες συσκευές και συσκευές.
Διαφορετικές συσκευές ή συσκευές όπως θερμοστάτες, συστήματα φωτισμού και συστήματα CCTV που υπάρχουν στο έξυπνο σπίτι σας αποτελούν μέρος ενός δικτύου. Ως καταναλωτής, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι κάθε μία από αυτές τις συσκευές έχει σχεδιαστεί ώστε να πληροί ορισμένα πρότυπα ασφάλειας και ασφάλειας. Κατά την αγορά έξυπνων συσκευών μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι πληρούν πρότυπα όπως ZigBee, Z-Wave ή S2 (Security 2). Οι περισσότερες καθιερωμένες μάρκες ακολουθούν αυτά τα πρωτόκολλα ασφαλούς μετάδοσης. Η αγορά φθηνότερων συσκευών μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα, αλλά μπορεί επίσης να σας εκθέσει σε απειλές στον κυβερνοχώρο, καθώς αυτές οι συσκευές δεν διαθέτουν τα κατάλληλα πρωτόκολλα ασφαλείας.

2) Ποτέ μην έχετε πρόσβαση στο έξυπνο οικιακό σας δίκτυο από δημόσιο ή ανοιχτό Wi-Fi.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των έξυπνων οικιακών συστημάτων είναι ότι σας επιτρέπουν να ελέγχετε από απόσταση ή να διαχειρίζεστε τις οικιακές σας συσκευές. Εφόσον συνδέεστε στο δίκτυο οικιακού αυτοματισμού μέσω Διαδικτύου, πρέπει να αποφύγετε τη χρήση ανοιχτού ή δημόσιου Wi-Fi. Αυτά τα δίκτυα μπορεί να έχουν πολύ κακά πρωτόκολλα ασφαλείας και να δίνουν στους χάκερ την ευκαιρία να εισέλθουν στο οικιακό σας δίκτυο. Μέθοδοι όπως ο άνθρωπος στη μέση (MITM) (ο άνθρωπος στη μέση) επιτρέπουν στους χάκερ να δημιουργήσουν ψεύτικο δημόσιο Wi-Fi που τους επιτρέπει να παρακολουθούν οποιαδήποτε μετάδοση πραγματοποιείται. Ενδέχεται να μπορούν να δουν τον τύπο δεδομένων που στέλνετε ή λαμβάνετε από το έξυπνο σπίτι σας.

3) Διατηρήστε το smartphone σας ασφαλές.
Σε ένα σύστημα οικιακού αυτοματισμού, το smartphone σας λειτουργεί ως καθολικό τηλεχειριστήριο. βεβαιωθείτε ότι είναι πάντα κλειδωμένο με κωδικό πρόσβασης, touchID ή αναγνώριση προσώπου. Σε περίπτωση που το smartphone σας κλαπεί, προσπαθήστε αμέσως να το κλειδώσετε με απομακρυσμένη πρόσβαση – η λειτουργία “Εύρεση του iPhone μου” του iOS μπορεί να είναι πραγματικά βολική σε καταστάσεις όπως αυτή. Επιπλέον, εάν έχετε λόγους να πιστεύετε ότι η ασφάλεια του smartphone σας έχει παραβιαστεί ή ακόμα και αν έχετε ανακτήσει το τηλέφωνό σας μετά την εξαφάνισή του, επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασης του έξυπνου οικιακού σας δικτύου. Συνιστάται επίσης, σε τέτοιες περιπτώσεις, μετά την ανάκτηση του τηλεφώνου σας να κάνετε επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

4) Τα έξυπνα σπίτια χρειάζονται έξυπνη διαχείριση κωδικού πρόσβασης.
Σε ένα τυπικό έξυπνο σπίτι, οι συσκευές ή οι συσκευές συνδέονται στο δίκτυο μέσω δρομολογητή ή διανομέα Wi-Fi. Επομένως, η προστασία του Wi-Fi είναι ζωτικής σημασίας. Ορίστε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης για το δίκτυο Wi-Fi που έχει μήκος τουλάχιστον 12 χαρακτήρες – και κάντε τον μοναδικό από οποιονδήποτε από τους άλλους κωδικούς πρόσβασης. Ονομάστε το δίκτυό σας Wi-Fi με τρόπο που να μην αφήνει τους ανθρώπους να γνωρίζουν ότι είναι το σπίτι σας. Το να το ονομάζεις “John’s Home”, για παράδειγμα, σε κάνει ανοιχτό στόχο.

Πριν δεσμευτείτε για την πολυτέλεια και την άνεση του έξυπνου σπιτιού σας, πρέπει να καταλάβετε πώς λειτουργεί ολόκληρο το σύστημα και πώς μπορείτε να προστατευτείτε από κλοπή δεδομένων και παραβίαση ασφάλειας. Αυτά τα τέσσερα βήματα, εάν εφαρμοστούν σωστά, θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε πιο ασφαλείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Instagram: Πώς να μπλοκάρετε τη λήψη μηνυμάτων από χρήστες του Facebook;

Εννέα τεχνικές που βοηθούν στη δημοτικότητα του Instagram