in

Οικιακός αυτοματισμός (Smart Home): οι καλύτερες συσκευές για εγκατάσταση και χρήση

Ο οικιακός αυτοματισμός γίνεται ολοένα και πιο επιτυχημένος τα τελευταία χρόνια, ακόμη και μεταξύ των Ιταλών τεχνολογικών χρηστών: το να έχουμε τα πάντα συνδεδεμένα και προσβάσιμα μέσω Διαδικτύου, ακόμη και όταν λείπουμε από το σπίτι, μας προωθεί απευθείας στο μέλλον, ώστε να έχουμε τα πάντα υπό έλεγχο μέσω εφαρμογών ή μέσω φωνής εντολές (με συμβατούς διακομιστές).

Εάν θέλουμε να κάνουμε το σπίτι μας πιο τεχνολογικό χωρίς να ξοδέψουμε μια περιουσία, σε αυτόν τον οδηγό θα σας δείξουμε τα καλύτερα χρήσιμα, νέα και καινοτόμα προϊόντα οικιακού αυτοματισμού (Smart Home) που μπορούμε να αγοράσουμε και να εγκαταστήσουμε εύκολα στο σπίτι, όλα διαχειρίσιμα μέσω smartphone συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο και στις αντίστοιχες εφαρμογές.
1) Έξυπνη υποδοχή Wi-Fi
Η απλούστερη συσκευή οικιακού αυτοματισμού που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι η έξυπνη πρίζα, για σύνδεση με την ηλεκτρονική συσκευή για τον απομακρυσμένο έλεγχο μέσω εφαρμογής ή μέσω φωνητικών εντολών. Υποστηρίζονται τόσο οι φωνητικές εντολές Alexa όσο και οι φωνητικές εντολές του Google Assistant, χωρίς να ξεχνάμε τις εντολές που υποστηρίζει το Siri. Αν ψάχνουμε μόνο για μία έξυπνη πρίζα, η καλύτερη είναι η TP-Link Tapo P115, μια υποδοχή Smart Plug εξοπλισμένη με παρακολούθηση ενέργειας, φωνητικό έλεγχο με Alexa και Google Home και τηλεχειριστήριο μέσω της αποκλειστικής εφαρμογής Tapo. Αν ψάχνουμε για περισσότερες έξυπνες πρίζες, μπορούμε επίσης να αγοράσουμε το κιτ πρίζας Meross Smart WiFi με παρακολούθηση ενέργειας, 16A Smart Socket (2 τεμάχια) ή το κιτ SenChip Smart Socket Wi-Fi με παρακολούθηση (4 τεμάχια), επιλέγοντας το πιο κατάλληλο κιτ στον αριθμό των υποδοχών που θα μετατραπούν σε έξυπνες πρίζες.
 2) Έξυπνος διακόπτης ρομπότ
Εάν διαθέτετε διακόπτη απευθείας ON/OFF (δηλαδή απλά πρέπει να τον πατήσετε για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε κάτι), μπορούμε επίσης να εγκαταστήσουμε ένα μικρό έξυπνο ρομπότ, ικανό να προγραμματίσει το άναμμα μιας συσκευής, ενός φωτός ή ενός σημείου ανάφλεξης, καθώς και για να μπορείτε να ενεργοποιήσετε το ρομπότ μέσω φωνής ή μέσω φωνητικών εντολών από την Alexa ή την Google. Η καλύτερη συσκευή αυτού του τύπου είναι ο SwitchBot Smart Robot Switch, ο οποίος συνοδεύεται από εφαρμογή ελέγχου Bluetooth, προγραμματιζόμενο χρονόμετρο και αυτοκόλλητα για να το τοποθετήσετε οπουδήποτε. Για να υποστηρίξετε την Alexa, το Google Home και το αποκλειστικό τηλεχειριστήριο, πρέπει να χρησιμοποιήσετε το SwitchBot Hub στο σπίτι, συμβατό με όλες τις συσκευές SwitchBot.
Η καλύτερη συσκευή αυτού του τύπου είναι ο SwitchBot Smart Robot Switch, ο οποίος συνοδεύεται από εφαρμογή ελέγχου Bluetooth, προγραμματιζόμενο χρονόμετρο και αυτοκόλλητα για να το τοποθετήσετε οπουδήποτε. Για να υποστηρίξετε την Alexa, το Google Home και το αποκλειστικό τηλεχειριστήριο, πρέπει να χρησιμοποιήσετε το SwitchBot Hub στο σπίτι, συμβατό με όλες τις συσκευές SwitchBot.
3) Έξυπνος θερμοστάτης
Ένα εξαιρετικό κλασικό οικιακό αυτοματισμό είναι ο έξυπνος θερμοστάτης, ο οποίος μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός ζεστού σπιτιού με λογαριασμό φωτός και της θέρμανσης εκτός ελέγχου με τους λογαριασμούς που εκτοξεύονται στα ύψη. Το καλύτερο προϊόν όσον αφορά την αναλογία ποιότητας/τιμής είναι ο θερμοστάτης Refoss WiFi, ένας θερμοστάτης τοίχου εξοπλισμένος με ψηφιακό χρονοθερμοστάτη, ελάχιστα επεμβατική οθόνη, σύνδεση στο δίκτυο Wi-Fi, εφαρμογή τηλεχειρισμού, έξυπνος προγραμματισμός με βάση τη θερμοκρασία, υποστήριξη για λέβητες αερίου τελευταίας γενιάς αερίου και συμβατότητα με φωνητικές εντολές Apple HomeKit, Alexa και Google Assistant. Η εναλλακτική λύση σε αυτό το προϊόν είναι ο θερμοστάτης εκμάθησης Google Nest, ένα ιδιαίτερα ακριβό αλλά εντελώς αυτόματο προϊόν, το οποίο σας επιτρέπει να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία μόνο εάν υπάρχουν άτομα στο σπίτι, χρησιμοποιώντας τη θέση που εντοπίζεται μέσω της εφαρμογής Google Home. Υποστηρίζει τόσο λέβητες και κλιματιστικά, όσο και θερμαινόμενα δάπεδα και ηλιακούς συλλέκτες. Για να μάθετε περισσότερα, μπορούμε να διαβάσουμε τους οδηγούς για τον έλεγχο της θέρμανσης με το Amazon Echo και την Alexa και για το πώς να εξοικονομήσετε χρήματα με τον θερμοστάτη Google Nest E. 4) Έξυπνο τηλεχειριστήριο υπερύθρων.
Ένα άλλο εξαιρετικό κλασικό οικιακό αυτοματισμό είναι το γενικό τηλεχειριστήριο υπερύθρων, ικανό να ελέγχει όλες τις συσκευές που είναι εξοπλισμένες με τηλεχειριστήριο υπέρυθρων, να εκκινεί εντολές μέσω μιας αποκλειστικής εφαρμογής ή μέσω φωνητικών εντολών. Η καλύτερη συσκευή είναι σίγουρα το BroadLink RM4 Mini, ένα μικρό αλλά αποτελεσματικό τηλεχειριστήριο συμβατό σχεδόν με οποιαδήποτε τηλεόραση, κλιματιστικό, στερεοφωνικό σύστημα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές με υποστήριξη υπέρυθρων. Αφού διαμορφώσουμε το σήμα IR από την εφαρμογή και τη συσκευή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τόσο την εφαρμογή Broadlink όσο και τις φωνητικές εντολές της Alexa και της Google για να ελέγξουμε προφορικά την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της τηλεόρασης ή οποιασδήποτε άλλης συσκευής.
Μια καλή εναλλακτική σε αυτό το τηλεχειριστήριο είναι το έξυπνο τηλεχειριστήριο PANAMALAR IR, το οποίο λειτουργεί με πολύ παρόμοιο τρόπο με την προηγούμενη εφαρμογή.
 5) Έξυπνο κουρδιστήρι με ρολό
Η πραγματική καινοτομία στον οικιακό αυτοματισμό είναι τα έξυπνα τυλίγματα ρολών, που μας επιτρέπουν να ελέγχουμε το άνοιγμα των ρολών μόνο παρουσία ατόμων στο σπίτι, να κατεβάζουμε τα ρολά όταν φεύγουμε ή να ελέγχουμε το άνοιγμα ή το κλείσιμο μέσω φωνητικών εντολών ( της Alexa και της Google). Η συσκευή που πρόκειται να εγκατασταθεί για τον απομακρυσμένο έλεγχο των ρολών είναι η περιέλιξη HOMEPILOT RolloTron Pure HomePilot DECT, η οποία μπορεί να ελεγχθεί ηλεκτρικά (με απλή ηλεκτρική πρίζα ή σύνδεση τοίχου), με ηλεκτρονικά κουμπιά, ηλεκτρικό μοτέρ περιέλιξης και έλεγχο μέσω DECT. Για να διαχειριστούμε εξ αποστάσεως ένα ή περισσότερα ηλεκτρικά παντζούρια πρέπει επίσης να συνδέσουμε το HOMEPILOT Gateway Premium, το οποίο έχει τη δική του εφαρμογή και σας επιτρέπει να ελέγχετε όλα τα παντζούρια με τις ρουτίνες και τις φωνητικές εντολές της Alexa και του Google Home.
Συμπεράσματα
Όπως είδαμε, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προσθέσετε μερικές συσκευές για να έχετε ένα πραγματικά τεχνολογικό σπίτι, με συσκευές που ενεργοποιούνται μόνες τους ή μέσω φωνητικών εντολών που εκτοξεύονται από την Amazon Alexa ή άλλους βοηθούς φωνής. Ακόμα στο θέμα του οικιακού αυτοματισμού, μπορούμε να βρούμε άλλες συσκευές Smart Home για σύνδεση διαβάζοντας τους οδηγούς μας για έξυπνα φώτα, πρίζες και θερμοστάτες για εξοικονόμηση λογαριασμών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εκτόξευση αυτονομίας στα Apple Watch Series 10 (X) με νέα τεχνολογία οθόνης

Τρόπος επανεκκίνησης ή αναγκαστικής επανεκκίνησης του Apple Vision Pro