in

This is helpfullThis is helpfull

Η έξυπνη οικιακή τεχνολογία και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτήν

Τι γίνεται αν όλες οι συσκευές στο σπίτι σας είναι εξοπλισμένες με τεχνολογία επικοινωνίας που επιτρέπει κάποιο επίπεδο τηλεχειριστηρίου ή αυτοματισμού; Λοιπόν, καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να φέρνει επανάσταση στην καθημερινή μας ζωή, τα σημερινά σπίτια είναι εξοπλισμένα με τις πιο αστρικές συσκευές Internet (IoT) που κάνουν τη σύγχρονη ζωή ευκολότερη, πιο άνετη και πιο βολική. Ακολουθεί μια ματιά στις πρόσφατες τάσεις έξυπνου σπιτιού που μεταμορφώνουν τον τρόπο ζωής μας:

Έξυπνος οικιακός κόμβος

Αυτή η συσκευή σάς επιτρέπει να ενοποιήσετε τις συνδεδεμένες συσκευές σας και να τις ελέγξετε από μία εφαρμογή. Το Amazon Echo, η εφαρμογή Home της Apple και το Google Home είναι μερικές από τις δημοφιλείς επιλογές στην κατηγορία hub με δυνατότητες φωνητικής ενεργοποίησης για να κάνουν την καθημερινή σας ζωή απλούστερη.

Ρομπότ

Αυτή η τάση ξεκίνησε με ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες, οι οποίες έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο καθαρίζουμε τα σπίτια μας και τώρα υπάρχουν χλοοκοπτικά ρομπότ. Με τις εξελίξεις στο AI, μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα εγχώρια ρομπότ που θα βοηθήσουν στην καθημερινή εργασία.

Έξυπνος φωτισμός

Ο έξυπνος οικιακός φωτισμός σας δίνει τον απόλυτο έλεγχο των φώτων στο σπίτι σας. Τώρα μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα, να μειώσετε ή να φωτίσετε τα φώτα, ενώ μερικά επιτρέπουν ακόμη και τον προγραμματισμό και τη γεωγραφική περίφραξη.

Έξυπνα συστήματα θέρμανσης και ψύξης

Αυτές οι συσκευές διαθέτουν πολλούς ενσωματωμένους αισθητήρες που παρακολουθούν και ελέγχουν αποτελεσματικά τη θερμοκρασία κάθε μέρους του σπιτιού σας. Έχουν επίσης μεγαλύτερες οθόνες οθόνης και υποστήριξη γεωφραγών και μπορούν να ελεγχθούν από απόσταση μέσω μιας εφαρμογής.

Ανησυχίες
Τα έξυπνα οικιακά συστήματα ακούγονται καλά, αλλά είναι ασφαλή; Λοιπόν, υπάρχουν δύο σημαντικές ανησυχίες όσον αφορά τη χρήση έξυπνων οικιακών συσκευών:

Απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο είναι επιρρεπής σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Φανταστείτε όλα τα πράγματα που γνωρίζουν τα έξυπνα οικιακά συστήματα: όταν βρίσκεστε στο σπίτι ή μακριά, την καθημερινή σας ρουτίνα και ούτω καθεξής. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να χαράξουν το δρομολογητή σας και να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες και ακόμη και να φιλοξενήσουν κάθε είδους ιούς και επιθέσεις σε ολόκληρο το δίκτυό σας.

Ανησυχίες για την υγεία

Κάθε συσκευή IoT εκπέμπει μικρές ποσότητες ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (EMFs), την οποία ο ΠΟΥ λέει πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο. Αν και η ακτινοβολία που εκπέμπεται από αυτές τις συσκευές είναι πολύ χαμηλή, όλα φτάνουν στα επίπεδα έκθεσης. Εάν έχετε πολλά έξυπνα οικιακά συστήματα, πιθανότατα βομβαρδίζετε με EMF ακτινοβολία από πολλές πηγές στο σπίτι σας. Όσοι είναι πιο ευαίσθητοι στα EMF μπορεί να παρουσιάσουν πονοκεφάλους, κακή ύπνο ή εγκεφαλική ομίχλη.

Αντίμετρα
Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα έξυπνα οικιακά συστήματα είναι κυρίως διαδικτυακοί. Για να μετριάσετε αυτούς τους κινδύνους, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και ενημερώστε λογισμικό για να έχετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας που εξαλείφουν γνωστά κενά και τρωτά σημεία. Η χρήση ενός δρομολογητή VPN για την ασφάλεια των έξυπνων συσκευών σας είναι επίσης απαραίτητη. Αυτό κρυπτογραφεί τυχόν δεδομένα που αποστέλλονται μέσω του Διαδικτύου, προστατεύοντας έτσι τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα από αδιάκριτα μάτια.

Μέτρα προστασίας EMF

Το EMF εκπέμπεται από όλες τις μορφές τεχνολογίας, επομένως είναι δύσκολο να το αποφύγετε εντελώς. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές φυσικές πηγές αυτού του είδους ακτινοβολίας, όπως ο ήλιος, οι καταιγίδες από κεραυνούς και η ίδια η γη. Η καλύτερη λύση είναι να απενεργοποιήσετε αυτές τις συσκευές όταν δεν τη χρησιμοποιείτε και όπου είναι δυνατόν, να συνδεθείτε μέσω καλωδίου Ethernet, καθώς είναι πολύ πιο ασφαλές. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια ασπίδα EMF για τις φορητές συσκευές σας.

Συμπέρασμα
Η έξυπνη οικιακή τεχνολογία είναι μια δύναμη που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Προσφέρει ακόμα σημαντικά πλεονεκτήματα παρά τα μειονεκτήματα. Και καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς αυτά τα συστήματα προσφέρουν οικιακή βοήθεια με πιο καινοτόμους τρόπους, ενώ παράλληλα μπορούν να μετριάσουν τους κινδύνους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τα καλύτερα διαδικτυακά παιχνίδια για να παίξετε με φίλους αυτόν τον χειμώνα

Apple Watch: Αλλάξτε αυτές τις 7 ρυθμίσεις τώρα