in , ,

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη βοηθά στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής;!

Υπάρχουν μεταξύ 10 και 50 δισεκατομμυρίων δυνητικά κατοικήσιμων κόσμων στον γαλαξία μας, λέει ο Bill Diamond. Αυτό κάνει τη δουλειά του μάλλον δύσκολη.

Ο κ. Diamond είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ερευνητικού οργανισμού Seti Institute με έδρα τις ΗΠΑ. Τα γράμματα “Seti” είναι ακρωνύμιο για το Search for Extraterrestrial Intelligence (αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης).

“Το Seti, ως προσπάθεια, αναζητά την επιστήμη και την τεχνολογία πέρα από το ηλιακό σύστημα ως απόδειξη ζωής και νοημοσύνης, και αυτό είναι σε γενικές γραμμές ένα πρόβλημα βελόνας στα άχυρα”, λέει.

“Ψάχνουμε για κάτι που είναι πιθανότατα εξαιρετικά σπάνιο, και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί και να εξαχθεί από τα φαινόμενα υποβάθρου που παρατηρείτε ταυτόχρονα”.

Αλλά τα νέα εργαλεία βοηθούν την αναζήτηση. Η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) να χειρίζεται τεράστια σύνολα δεδομένων – και να εντοπίζει ανωμαλίες – μεταμορφώνει το κυνήγι για εξωγήινη νοημοσύνη.

Ένα τέτοιο έργο περιλαμβάνει μια συνεργασία του Ινστιτούτου Seti με το Εθνικό Παρατηρητήριο Ραδιοαστρονομίας των ΗΠΑ στο Νέο Μεξικό. Αυτή η ομοσπονδιακή εγκατάσταση χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες για τη μελέτη ουράνιων αντικειμένων, όπως πλανήτες, αστέρια και αστεροειδείς.

Το Seti κατασκευάζει ένα παράλληλο σύστημα λογισμικού με τεχνητή νοημοσύνη για τη βασική εγκατάσταση του αστεροσκοπείου, το Very Large Array. Η VLA, που κατασκευάστηκε μεταξύ 1973 και 1981, αποτελείται από 28 μεγάλες κεραίες πιάτων διαμέτρου 25 μέτρων, οι οποίες είναι διασκορπισμένες σε μια πεδιάδα της ερήμου. Φανταστείτε τα δορυφορικά πιάτα που υπάρχουν στα σπίτια των ανθρώπων, απλά σε γιγαντιαία κλίμακα.

Ο κ. Diamond λέει ότι η αυξημένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αποδεικνύεται ήδη “απαραίτητη”, καθώς το ινστιτούτο του συνεχίζει το κυνήγι για εξωγήινη ζωή.

Επισημαίνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά δυνατή την αναζήτηση νέων τύπων ραδιοσημάτων από εξωγήινες πηγές. Εξηγεί ότι παραδοσιακά, το Seti έψαχνε για σήματα στενής ζώνης παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούν τα ανθρώπινα όντα.

“Αλλά πάντα υπήρχε το ερώτημα “τι γίνεται αν υπάρχει μια εξωγήινη προηγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιεί ευρείας ζώνης [ραδιοσήματα];”. Και αν είναι αυτή η περίπτωση, οι παραδοσιακές μας μέθοδοι δεν θα λειτουργούσαν, θα φαινόταν σαν ένα μάτσο θόρυβος στην οθόνη”.

Ωστόσο, ο κ. Diamond λέει ότι η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να διαχειρίζεται τεράστιες ποσότητες δεδομένων σημαίνει ότι είναι δυνατόν να ληφθούν εκατομμύρια “στιγμιότυπα” αυτής της χιονισμένης ηχητικής εικόνας με την πάροδο του χρόνου και να αρχίσουν να αναζητούνται μοτίβα. “Είναι ένας τρόπος να προσθέσουμε ένα νέο πράγμα που πρέπει να αναζητήσουμε”.

Ένα άλλο έργο με το οποίο συνεργάζεται ο Seti είναι το Breakthrough Listen. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο υποστηρίζεται από χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων λιρών, σαρώνει ένα εκατομμύριο αστέρια και 100 γαλαξίες, σε ένα ευρύ φάσμα ραδιοφωνικών και οπτικών ζωνών, για να αναζητήσει ενδείξεις τεχνολογικής ζωής.

Ένα μέλος του προγράμματος, ο φοιτητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο Peter Ma, ανέπτυξε πρόσφατα ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης σχεδιασμένο να εξετάζει τα δεδομένα των τηλεσκοπίων και να διακρίνει μεταξύ πιθανών πραγματικών σημάτων από εξωγήινους και παρεμβολών.

Η ομάδα του το έκανε αυτό προσομοιώνοντας και τους δύο τύπους θορύβου και στη συνέχεια εκπαιδεύοντας την τεχνητή νοημοσύνη τους να διακρίνει μεταξύ των δύο.

Ο κ. Ma λέει ότι ένα εξωγήινο σήμα θα μπορούσε, για παράδειγμα, “να εμφανιστεί μόνο όταν στρέφουμε τα τηλεσκόπιά μας προς αυτό… και να εξαφανιστεί όταν το απομακρύνουμε”.

Το πρόγραμμα έχει ήδη εντοπίσει οκτώ πιθανά εξωγήινα σήματα που δεν εντοπίστηκαν από την παραδοσιακή ανάλυση. Ωστόσο, ο κ. Μα πιστεύει ότι, καθώς οι παρατηρήσεις δεν έχουν ακόμη επαναληφθεί, πρόκειται πιθανώς για ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται επίσης για να προσπαθήσει να ανιχνεύσει σημάδια ζωής πιο μετριοπαθούς φύσης και πιο κοντά στο σπίτι.

Πέρυσι, το ρόβερ Perseverance της Nasa άρχισε να συλλέγει δείγματα από τον κρατήρα Jezero στον Άρη, τα οποία, αν όλα πάνε καλά, θα επιστραφούν στη Γη σε αρκετά χρόνια.

Ήδη, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το όργανο Sherloc του ρόβερ έχει ανιχνεύσει οργανικές ενώσεις, οι οποίες λάμπουν κάτω από υπεριώδες φως.

Ωστόσο, οι οργανικές ενώσεις μπορούν να δημιουργηθούν από μη βιολογικές διαδικασίες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι ακόμη δυνατό να πούμε αν προέρχονται από προηγούμενη ζωή στον πλανήτη.

Όλο αυτό μπορεί να αλλάξει, όμως, χάρη στη νέα έρευνα του Carnegie Institution for Science, η οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση δειγμάτων πετρωμάτων για ενδείξεις σημερινής ή παρελθούσας ζωής.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι σε θέση να διακρίνει πρώην ζωντανό και μη ζωντανό υλικό, με ακρίβεια σχεδόν 90%.

“Πρόκειται για μια πολύ νέα προσέγγιση στην αναζήτηση μοριακών βιοσημάτων”, λέει ο κοινός επικεφαλής ερευνητής Dr Robert Hazen.

“Χρησιμοποιούμε τη μηχανική μάθηση για να εξετάσουμε όλο τον τεράστιο όγκο δεδομένων από μια αναλυτική μέθοδο που παράγει μισό εκατομμύριο σημεία δεδομένων ανά δείγμα. Έτσι, αναζητούμε λεπτά μοτίβα στις μοριακές κατανομές”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο συνιδρυτής της Google Sergey Brin υπέβαλε μήνυση για το αεροπορικό δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκαν δύο πιλότοι!

Κριτικές για το FF7 Rebirth: Final Fantasy “μια χαρά για να παίξει κανείς”