in

This is helpfullThis is helpfull

Προσοχή – Αυτά είναι τα smartphones που εκπέμπουν την περισσότερη ακτινοβολία

Σύμφωνα με στοιχεία από την βάση δεδομένων του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι από τα κινητά μας τηλέφωνα εκπέμπεται ακτινοβολία που μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Αν σκεφτεί κανείς πόσο χρόνο περνάμε οι περισσότεροι αγκαλιά με αυτά, η προειδοποίηση αυτή μοιάζει αρκετά σοβαρή.

Η Apple συνιστά στους πελάτες που χρησιμοποιούν τα πιο πρόσφατα iPhone της, συμπεριλαμβανομένου του 14 Pro Max και του iPhone SE, να δοκιμάσουν “μια επιλογή hands-free, όπως το ενσωματωμένο ηχείο, ακουστικά ή άλλα παρόμοια αξεσουάρ” για να “μειώσουν την έκθεση σε RF (ραδιοσυχνότητα) ενέργεια”.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ακτινοβολίας της Γερμανίας, αυτές οι εκθέσεις σε ραδιοσυχνότητες μπορεί να είναι εξαιρετικά υψηλές από ορισμένες κινητές συσκευές, με τα Android smartphones να είναι στην κορυφή της λίστας.

Ο Joel Moskowitz, ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ είπε: “Οι άνθρωποι είναι εθισμένοι στα smartphone τους. Τα χρησιμοποιούμε για τα πάντα τώρα και, από πολλές απόψεις, τα χρειαζόμαστε σε λειτουργία στην καθημερινότητά μας. Νομίζω ότι η ιδέα ότι δυνητικά βλάπτουν την υγεία μας είναι υπερβολική για μερικούς ανθρώπους”.

Ο Moskowitz και οι συνάδελφοί του δημοσίευσαν μια έκθεση 46 μελετών υγείας για περιπτώσεις ελέγχου σχετικά με το ζήτημα των κινητών τηλεφώνων και της υγείας στο International Journal of Environmental Research and Public Health το 2020.

 «Το βασικό μας συμπέρασμα είναι ότι περίπου 1.000 ώρες χρήσης κινητού σε όλη τη ζωή, ή περίπου 17 λεπτά την ημέρα σε μια περίοδο 10 ετών, σχετίζεται με στατιστικά σημαντική αύξηση 60 τοις εκατό στον καρκίνο του εγκεφάλου».

Τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο τραγικά, ωστόσο, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ λέει επί του παρόντος ότι, μέχρι στιγμής, «δεν έχουν αποδειχθεί δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία που προκαλούνται από τη χρήση κινητού τηλεφώνου».

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ακτινοβολίας της Γερμανίας παραθέτει δεδομένα σχετικά με τον ειδικό ρυθμό απορρόφησης κάθε κινητού τηλεφώνου (SAR). Το SAR υπολογίζεται σε watt ανά κιλό σωματικού βάρους και ποσοτικοποιεί πόση ενέργεια απορροφάται ανά μονάδα μάζας από το ανθρώπινο σώμα όταν εκτίθεται σε ραδιοσυχνότητα.

  • Συνήθως, αυτό βασίζεται σε μια τιμή απορρόφησης που καταγράφεται όταν πραγματοποιείτε μια κλήση με το τηλέφωνο στο αυτί σας. Στην ΕΕ, επιτρέπεται μια τιμή SAR 2 watt/kg (w/kg), ενώ στις ΗΠΑ είναι 1,6 w/kg.

Η λίστα συντάχθηκε από την Digital Information World και τα πέντε μοντέλα που εκπέμπουν μερικές από τις ισχυρότερες ακτινοβολίες στην αγορά είναι τα: Motorola Edge (1,79 w/kg), OnePlus 6T (1,55 w/kg), Sony Xperia XA2 Plus (1,41 w/kg), Google Pixel 3 XL (1,39 w/kg) και το Google Pixel 4a (1,37 w/kg) σε ισοπαλία με το Oppo Reno5 5G (1,37 w/kg).

  • Συνιστάται στους άνδρες να μην βάζουν τη συσκευή τους στις τσέπες του παντελονιού, ενώ στις γυναίκες να μην το βάζουν στο σουτιέν.

Όσο για τα τηλέφωνα που είναι γνωστό ότι εκπέμπουν τη λιγότερη ακτινοβολία, αυτά είναι τα: Samsung Galaxy Note10+ 5G (0,19 w/kg). Galaxy Note10 της Samsung (0,21 w/kg). το Samsung Galaxy A80 (0,22 w/kg). LG G7 ThinQ (0,24 w/kg); και το Motorola Razr 5G (0,27 w/kg).

Όσον αφορά τα iPhone, το iPhone SE εκπέμπει SAR ή 0,98 w/kg, το iPhone 11 (0,95 w/kg), iPhone 12 (0,98 w/kg), iPhone 13 (0,99 w/kg) και το iPhone 14 (0,98 w/kg).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Starship – Νέες πληροφορίες για τη δεύτερη δοκιμή του μεγαλύτερου πυραύλου της ανθρωπότητας

Είναι αλήθεια – Η δωρεάν υπηρεσία My Photo Stream της Apple κλείνει οριστικά