in ,

Οι κρυφές λίστες αναμονής του NHS τρομοκρατούν τους ασθενείς!

Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις που έχουν κολλήσει σε κρυφές λίστες αναμονής που δεν εμφανίζονται στα επίσημα στοιχεία στην Αγγλία, αποκαλύπτει έρευνα του BBC News.

Ο δημοσιευμένος κατάλογος αναμονής ανέρχεται σε 7,6 εκατομμύρια – αλλά η πραγματική κλίμακα της καθυστέρησης πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασθενείς που χρειάζονται συνεχή περίθαλψη δεν περιλαμβάνονται αυτόματα στα εν λόγω στοιχεία – ακόμη και αν αντιμετωπίζουν σημαντικές καθυστερήσεις.

Το NHS England δήλωσε ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει να παρακολουθούν και να υπολογίζουν τέτοιες περιπτώσεις.

Αλλά το BBC News βρήκε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Το πρόβλημα επηρεάζει τους ασθενείς που λαμβάνουν συνεχιζόμενη φροντίδα, καθώς και εκείνους που διαγράφονται από τις λίστες αναμονής ακόμη και πριν από την έναρξη της θεραπείας.

Το BBC News μίλησε με ασθενείς που περιμένουν μήνες ή και χρόνια για ζωτικής σημασίας θεραπεία, όπως φροντίδα για τον καρκίνο, θεραπεία για τη σπονδυλική στήλη και άλλους που κινδυνεύουν να τυφλωθούν λόγω επιδείνωσης της όρασής τους.

Πραγματικά ανησυχητικό

Ένας από αυτούς είναι ο Andy Allen, 69 ετών, από το Chelmsford, ο οποίος πάσχει από υγρή AMD, η οποία προκαλεί επιδείνωση της όρασης.

Χρειάζεται τακτικές ενέσεις ανά οκτώ εβδομάδες για να προστατεύσει την όρασή του, αλλά λέει ότι συχνά περιμένει περισσότερο, με το τελευταίο κενό να είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που θα έπρεπε.

“Είναι πραγματικά ανησυχητικό. Η όρασή μου χειροτερεύει – και αναρωτιέμαι αν αυτό οφείλεται στις καθυστερήσεις”.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Macular Society, Cathy Yelf, χαρακτήρισε τις καθυστερήσεις στο σύστημα “τραγωδία”.

“Οι άνθρωποι τρομοκρατούνται στην προοπτική να χάσουν την όρασή τους”, πρόσθεσε.

Ο επίσημος κατάλογος αναμονής παρακολουθεί τους ασθενείς που περιμένουν να ξεκινήσουν θεραπεία.

Περίπου 1,4 εκατομμύρια θεραπείες καταγράφονται ως έναρξη κάθε μήνα κατά μέσο όρο – με έναν στους τρεις να επηρεάζεται από καθυστερήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2022-23.

Υπάρχουν όμως περισσότερα από 3 εκατομμύρια άλλα ραντεβού και θεραπείες που πραγματοποιούνται για ασθενείς που λαμβάνουν συνεχή φροντίδα.

Πολλοί θα λάβουν έγκαιρη φροντίδα, αλλά δεν είναι γνωστό πόσες από αυτές καθυστερούν. Κάποιοι λένε ότι εκατομμύρια θα μπορούσαν να επηρεαστούν κατά τη διάρκεια ενός έτους.

‘Συνήθως αγνοείται’

Τα νοσοκομεία πρέπει να επιστρέφουν τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν περιττές καθυστερήσεις στη λίστα αναμονής για να διασφαλίσουν ότι θα υπολογίζονται στους αριθμούς των καθυστερήσεων.

Αλλά από τα 30 ιδρύματα του NHS που ρωτήθηκαν από το BBC News πόσο τακτικά συμβαίνει αυτό, μόνο τρία μπόρεσαν να δώσουν στοιχεία.

Η Karen Hyde, από την Insource, μια εταιρεία που βοηθά τα νοσοκομεία να διαχειρίζονται τις λίστες αναμονής, δήλωσε ότι οι οδηγίες “αγνοούνται συνήθως”.

“Πρόκειται για ένα τεράστιο ζήτημα. Το NHS δεν δίνει κίνητρα στα νοσοκομεία να παρακολουθούν στενά αυτούς τους ασθενείς.

“Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μεγάλες αναμονές για όσους βρίσκονται στη λίστα αναμονής. Για όσους δεν είναι στην επίσημη λίστα αναμονής, είναι πιθανό να είναι ακόμη χειρότερα – αλλά τα στοιχεία δεν δημοσιεύονται”.

Είπε ότι ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι ασθενείς αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να διαγραφούν από τη λίστα αναμονής πριν από την έναρξη της θεραπείας – αυτό μπορεί να γίνει όταν ο ασθενής δεν είναι έτοιμος για θεραπεία ή αν την έχει αρνηθεί.

Αλλά είπε ότι πολλά νοσοκομεία δεν διαθέτουν αξιόπιστα συστήματα για την παρακολούθηση αυτών των ασθενών, οι οποίοι μπορεί απλώς να “χάνονται και να καθυστερούν”.

Αυτό συνέβη στη Margaret Weston, η οποία πάσχει από βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, μια αργά αναπτυσσόμενη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Ο κίνδυνος εξάπλωσής του είναι πολύ χαμηλός, οπότε η 64χρονη, από το Λίνκολνσαϊρ, βρίσκεται υπό τη φροντίδα γιατρών στα East Midlands τα τελευταία χρόνια.

Όμως, με τρία διαφορετικά νοσοκομεία να εμπλέκονται στη φροντίδα της, ένα μπέρδεμα την οδήγησε στη διαγραφή της από τη λίστα αναμονής.

Η κα Weston έχει πλέον αναβαθμιστεί σε επείγον περιστατικό και περιμένει χειρουργική επέμβαση.

“Είναι τόσο εύκολο να πέσει κανείς μέσα από τα κενά. Τα νοσοκομεία δεν παρακολουθούν αυτές τις αναμονές και δεν τις καταγράφουν σωστά.

“Είμαι τρομοκρατημένη για το τι μπορεί να συμβεί τώρα”, δήλωσε η ίδια.

Μη αναστρέψιμη βλάβη

Ένας άλλος ασθενής, με τον οποίο μίλησε το BBC News, εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά, αφού τον έβαλαν σε λίστα αναμονής παρά το γεγονός ότι πάλευε με σοβαρά κοιλιακά προβλήματα.

Οι επιστολές του νοσοκομείου σχετικά με την περίπτωσή τους, που είδε το BBC News, αναγνωρίζουν ότι οι λίστες αυτές δεν είναι “επανδρωμένες τακτικά” και οι ασθενείς μπορεί να καθυστερήσουν στο σύστημα.

Ο επικεφαλής πολιτικής της Macmillan Cancer Support, Minesh Patel, δήλωσε ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν τακτική χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία – και όσοι βρίσκονται υπό παρακολούθηση για να ελεγχθεί αν ο καρκίνος τους έχει επιστρέψει – αντιμετωπίζουν επίσης καθυστερήσεις.

“Το προσωπικό του NHS κάνει ό,τι μπορεί – αλλά με περιορισμένους πόρους, είναι αδύνατον να συμβαδίζουν”, πρόσθεσε.

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς δήλωσε ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, καθώς χρειάζονται τακτικές εξετάσεις για να διασφαλιστεί ότι η θεραπεία λειτουργεί.

Μια καθυστέρηση στις αλλαγές στη θεραπεία θα μπορούσε να οδηγήσει σε “μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη”, δήλωσε η Dr Sonya Babu-Narayan του BHF.

Ο διευθυντής ανάλυσης δεδομένων του Ιδρύματος Υγείας Charles Tallack δήλωσε ότι δεν δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές τις “κρυφές αναμονές”.

“Πρόκειται σαφώς για μείζον πρόβλημα – οι καθυστερήσεις θέτουν τους ασθενείς σε κίνδυνο. Χρειαζόμαστε καλύτερη παρακολούθηση και εποπτεία για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει”.

Μια εκπρόσωπος του NHS England δήλωσε: “Οι αναμονές είναι πολύ μεγάλες: “Η εθνική καθοδήγηση είναι σαφής ότι εάν μια τακτική επανεξέταση παρακολούθησης ή θεραπεία καθυστέρησε και ένας ασθενής περιμένει περισσότερο από τον χρόνο που συμφωνήθηκε με τον κλινικό του, θα πρέπει να προστεθεί ξανά στον κατάλογο αναμονής και επομένως θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα δημοσιευμένα στοιχεία”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο μαγικός κόσμος της εικονικής πραγματικότητας για τους νεαρούς ασθενείς!

Απέραντο (αστρικό) γαλάζιο στο φακό του Hubble