in ,

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μερικά από τα παλαιότερα ζώα στον κόσμο να ζουν σε ένα μέρος που δεν θα περιμένατε!

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μερικά από τα παλαιότερα ζώα στον κόσμο να ζουν σε ένα μέρος που δεν θα περίμενε κανείς: ψάρια στην ερήμο της Αριζόνα. Οι επιστήμονες αναγνώρισαν τον δεύτερο γνωστό γένος ζώων που διαθέτει τρία ή περισσότερα είδη με διάρκεια ζωής που υπερβαίνει τον αιώνα. Αυτή η εκπληκτική ανακάλυψη έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει την έρευνα σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επικεντρώνονται στη γηρατειά και τη γήρανση των αναπνευστικών, προσφέροντας νέες εισαγωγές για τη μακροζωία.

Σημασία και προβλήματα παρερμηνείας Η μελέτη επικεντρώνεται σε μια σειρά ειδών ψαριών εντός του γένους Ictiobus, γνωστών ως buffalofishes. Η Μινεσότα διαθέτει φυσικές πληθυσμούς για καθένα από τα τρία είδη που μελετήθηκαν: μεγάλος buffalo, μικρός buffalo και μαύρος buffalo. Η σημασία αυτής της έρευνας υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι αυτά τα ψάρια συχνά παρερμηνεύονται και συγχωνεύονται με ειδών εισβολής, όπως οι κυπρίνοι, και οι κανονισμοί αλιείας σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Μινεσότα, δεν προστατεύουν επαρκώς αυτά τα είδη, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πλούσια πηγή πληροφοριών για την μακροζωία και τη γήρανση.

Συνεργασία στην Έρευνα και Μέθοδοι Αυτή η νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στο Ντάλουθ (UMD), πρόσφατα δημοσιευμένη στο Scientific Reports, ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του Alec Lackmann, διδάκτορα ιχθυολογίας και βοηθού καθηγητή στο Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του Σχολείου Επιστημών και Μηχανικής Swenson του UMD, άλλων επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα και μια ομάδα εθελοντών ψαράδων που αλιεύουν στη λίμνη Apache στην Αριζόνα.

“Πιθανώς υπάρχει ένας θησαυρός πληροφοριών σχετικά με τη γήρανση, τη μακροζωία και την αμελητέα γήρανση εντός του γένους Ictiobus,” δήλωσε ο Lackmann. “Αυτή η μελέτη φωτίζει αυτήν τη δυνατότητα και ανοίγει την πόρτα για ένα μέλλον στο οποίο θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση της διαδικασίας της γήρανσης των αναπνευστικών, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων. Η έρευνα θέτει το ερώτημα: ποια είναι η πηγή νεότητας των buffalofishes;” – Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Ο Lackmann έχει μελετήσει τα buffalofishes και στην έρευνά του το 2019 προχώρησε τόσο μακριά όσο να επεκτείνει την προηγουμένως θεωρούμενη μέγιστη ηλικία του μεγάλου buffalos από περίπου 25 ετών σε περισσότερα από 100 έτη, εφαρμόζοντας και επικυρώνοντας μια πολύ πιο λεπτομερή τεχνική γήρανσης από αυτήν που είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως. Αντί να εξετάζει την κλίμακα του ψαριού, “εξάγετε αυτά που ονομάζονται οτολίθοι, ή αυτιστροί, από μέσα στο κρανίο του ψαριού και στη συνέχεια λεπτόνετε τους πέτρους για να καθορίσετε την ηλικία τους,” δήλωσε ο Lackmann.

Περίπου το 97% των ειδών ψαριών διαθέτουν οτολίθους. Είναι μικρές πέτρινες δομές που μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια της ζωής του ψαριού, δημιουργώντας μια νέα στρώση κάθε χρόνο. Όταν επεξεργάζονται με τον κατάλληλο τρόπο, επιστήμονες όπως ο Lackmann μπορούν να εξετάσουν τον οτολίθο με ένα σύνθετο μικροσκόπιο και να μετρήσουν τις στρώσεις, όπως τα δαχτυλίδια σε ένα δέντρο, και να μάθουν την ηλικία του ψαριού.

Ευρήματα της μελέτης και προσπάθειες διατήρησης

Τα αποτελέσματα της μελέτης περιλαμβάνουν:

Αξιοσημείωτη μακροζωία για ψάρια γλυκού νερού. Συγκεκριμένα, τρία είδη με διάρκεια ζωής πάνω από έναν αιώνα, με περισσότερο από το 90% των buffalofishes στη λίμνη Apache να ξεπερνούν τα 85 έτη. Η ανακάλυψη ότι μερικά από τα αρχικά buffalofishes από την αποθήκευση στην Αριζόνα το 1918 πιθανώς εξακολουθούν να είναι ζωντανά. Ένα αλιευτικό κυνήγι και απελευθέρωσης των buffalofish που όχι μόνο αυξάνει τη γνώση μας για τις αλιείς, αλλά επίσης την κατανόησή μας για το πώς μπορούν να αναγνωρίζονται και να ανακτιμώνται οι buffalofishes με την πάροδο των ετών, συμπεριλαμβανομένων των εκατοντάρχών που έχουν μοναδικά σήματα. Ένα αποφασιστικό επιστημονικό και πολίτες συνεργατική προσπάθεια που έχει οδηγήσει σε συνεκτική επιστημονική επικοινωνία και μάθηση. Οι buffalofishes είναι φυσικά αποθέματα της κεντρικής Βόρειας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Μινεσότα, αλλά αυτά που μελετήθηκαν σε αυτήν την πρόσφατη μελέτη βρέθηκαν στη λίμνη Apache, ένα δεξαμενόσκαλα στην ερημική νοτιοδυτική ερημιά. Αρχικά εκτρέφονταν σε εκτρεφόμενους χώρους και χώρους ανατροφοδότησης κατά μήκος του ποταμού Μισισιπή στο Μεσημεριανό Δυτικό, η κυβέρνηση αποθήκευσε τα buffalofishes στη λίμνη Roosevelt (ανωτέρω της λίμνης Apache) στην Αριζόνα το 1918. Ενώ η λίμνη Roosevelt αλιευόταν εμπορικά, οι πληθυσμοί ψαριών της λίμνης Apache παρέμειναν σχεδόν ανέγγιτοι μέχρι πρόσφατα, όταν οι ψαράδες έμαθαν πώς να αλιεύουν συνεχώς τα buffalofishes με ρόδα και γραμμή.

Όταν αυτοί οι ψαράδες διατήρησης που αλιεύουν και απελευθερώνουν παρατήρησαν μοναδικά πορτοκαλί και μαύρα σημάδια σε πολλά από τα ψάρια που έπιαναν, ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τα σήματα αυτά και βρήκαν την προηγούμενη έρευνα του Lackmann. Ένας ψαράς από την Αριζόνα, ο Stuart Black, επικοινώνησε με τον Lackmann και τον προσκάλεσε σε μια αλιευτική εκστρατεία στη λίμνη Apache, όπου τα ψάρια που θα συλλέγονταν θα διατεθούν για επιστημονική έρευνα.

Μελετώντας τα ψάρια που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της αλιευτικής εκδρομής και αναλύοντας τους οτολίθους τους για την ηλικία, ο Lackmann ανακάλυψε ότι μερικά από τα buffalofishes από την αποθήκευση της Αριζόνα το 1918 πιθανόν εξακολουθούν να είναι ζωντανά σήμερα, και ότι τα περισσότερα από τα buffalofishes στη λίμνη Apache εκκολάφθηκαν κατά τα πρώιμα 1920. Το σημαντικότερο είναι ότι ανακάλυψαν ότι τα τρία διαφορετικά είδη buffalofish που βρέθηκαν στη λίμνη είχαν ηλικίες πάνω από 100 χρόνια. Κατά την γνώση τους, τόση μακροζωία σε πολλά είδη γλυκού νερού ψαριών δεν βρίσκεται πουθενά αλλού στον κόσμο.

Για τον Lackmann, υπάρχουν συναρπαστικές προοπτικές για το μέλλον της μελέτης αυτής της μοναδικής ομάδας ψαριών, με ευρύτερες επιπτώσεις.

“Αυτά τα μακροζωικά είδη ψαριών και άτομα μπορούν να παρακολουθούνται, ώστε να μπορούμε να μελετήσουμε και να κατανοήσουμε περαιτέρω το DNA τους, τη φυσιολογία τους, τη δυνατότητά τους να αντιμετωπίζουν μολύνσεις και νόσους, και να συγκρίνουμε αυτά τα συστήματα σε όλο το φάσμα της ηλικίας,” δήλωσε ο Lackmann. “Το γένος Ictiobus έχει τη δυνατότητα να αποδειχθεί υψηλής αξίας για τον τομέα της γηροντολογίας, και η λίμνη Apache θα μπορούσε να γίνει κέντρο επιστημονικής έρευνας σε διάφορους τομείς στο μέλλον.”

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Vibrotactors: Η φορετή τεχνολογία που αποτρέπει τους αστροναύτες από το να “χάνονται” στο διάστημα”

Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη πραγματικά να αλλάξει την εκπαίδευση;