in

wowwow

Θα φέρει η AI το τέλος της φωτογραφίας; – Μπορείτε να ξεχωρίσετε πλέον τι είναι πραγματικό;

Έρχεται μία επανάσταση

Παλαιότερα, η αυτοματοποίηση και η χρήση ρομπότ μάς έκανε να ανησυχούμε για πιθανή απώλεια θέσεων εργασίας σε τομείς όπου υπάρχουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως στα εργοστάσια.

Ωστόσο το τελευταίο έτος, με την άνοδο της AI, άρχισαν να “ιδρώνουν” και πιο δημιουργικά επαγγέλματα. Ένα από αυτά είναι ο τομέας της φωτογραφίας. Τα νέα εργαλεία AI έχουν καταφέρει να προσφέρουν απίστευτα ρεαλιστικές φωτογραφίες, απλά με λίγες γραπτές εντολές κειμένου. Τα αποτελέσματα είναι τόσο εκπληκτικά, που πλέον είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι είναι πραγματικό και τι τεχνητό.

Όλες οι εικόνες σε αυτό το άρθρο, προήλθαν από τη χρήση AI software του website Night Café. Κανένας από τους ανθρώπους που απεικονίζονται δεν είναι αληθινοί και παράχθηκαν από κάποια εντολή κειμένου τόσο απλή όσο “μια γυναίκα που φωνάζει” ή “δίδυμα”.

  • Να θυμίσουμε πως πρόσφατα ένας Γερμανός καλλιτέχνης κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό φωτογραφίας με εικόνα που παρήγαγε χρησιμοποιώντας AI, χωρίς τα μοντέλα της φωτογραφίας να είναι υπαρκτά πρόσωπα και χωρίς οι κριτές του διαγωνισμού να καταλάβουν πως δεν είναι πραγματική φωτογραφία.

Ο καλλιτέχνης αρνήθηκε το βραβείο, θέλοντας να ξεκινήσει τη συζήτηση γύρω από την AI και τη φωτογραφία ως τέχνη.

Πέντε χρόνια πριν, οι άνθρωποι έλεγαν πως η AI θα αναλάβει τις βαρετές και επαναλαμβανόμενες δουλειές, αλλά οι δουλειές που απαιτούν δημιουργικότητα θα είναι ασφαλείς για πολύ καιρό ακόμα. Από ότι φαίνεται συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Οι δημιουργικές δουλειές και αυτές που απαιτούν γνώση, είναι το πιο εύκολο πράγμα για να αντικατασταθεί. – Angus Russel, ιδρυτής Night Café

Ο Dr. David Gyiman, καθηγητής καινοτομίας στο School of Journalism του Πανεπιστημίου του Cardiff στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνει εντυπωσιασμένος από το ρεαλισμό των εικόνων.

Όλα όσα περιμένεις από μία καλή φωτογραφία είναι εκεί. Δεν υπάρχει τίποτα που να σε κάνει να πιστέψεις πως παράχθηκαν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Μπαίνουμε σε μία εποχή όπου η τεχνολογία έχει βρεθεί μπροστά από τα νομικά πλαίσια και αυτό μας αφήνει σε μία πολύ επισφαλή θέση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πραγματικά κακόβουλους σκοπούς. Ίσως να πρέπει να θέσουμε κυρώσεις. Αλλιώς, πώς θα κάνεις τους ανθρώπους να μη χρησιμοποιούν εικόνες που γνωρίζουν ότι δεν παράχθηκαν από μία κάμερα; Έτσι μπορούν να δημιουργηθούν διαφορετικές αφηγήσεις από αυτούς που είναι πραγματικοί και από αυτούς παράγουν αναλήθειες.

Καθώς οι εικόνες που παράγονται από AI γίνονται ολοένα και πιο ανεπτυγμένες και ο κώδικας που χρησιμοποιούν γίνεται open source, θα καλούμαστε να απαντήσουμε στο κοντινό μέλλον ολοένα και περισσότερο στην ερώτηση αν μία εικόνα είναι πραγματική ή προέρχεται από AI.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι επιλέγουμε να πιστέψουμε ότι είναι πραγματικό, ειδικά όταν αφορά τη διαμόρφωση της γνώμης μας για ένα θέμα.

Όσον αφορά τον τομέα της φωτογραφίας τώρα, σίγουρα είναι αυτός που πλήττεται περισσότερο από τα AI εργαλεία προς το παρόν. Ενώ ένας πραγματικός φωτογράφος θα αφιερώσει εξοπλισμό, χρόνο, τέχνη και επεξεργασία στις εικόνες, ένας που απλά δηλώνει φωτογράφος θα μπορούσε να παράγει εντυπωσιακά αποτελέσματα, απλά γράφοντας μερικές γραμμές κειμένου σε ένα AI εργαλείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Netflix – 5 εκατομμύρια χρήστες έχουν προτιμήσει ήδη τη συνδρομή με διαφημίσεις