in

wowwow

Έρευνα – Μπορούν οι χάκερ να πάρουν τον έλεγχο ενός drone;

Το «κόλπο των φώτων», η ευπάθεια ασφάλειας και οι χάκερς

Οι «χάκερ» του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν λένε ότι ανακάλυψαν μια σοβαρή ευπάθεια ασφαλείας στα συστήματα κάμερας drone μέσω των οποίων ένας εισβολέας μπορεί να πάρει τον έλεγχο ενός aircraft από τον πιλότο του. Λοιπόν μήπως, κινδυνεύει το DJI drone σας;

Σύμφωνα με μια ομάδα των Spartan hackers, το μόνο που χρειάζεται είναι δύο φωτεινά spots για να ξεγελάσουν τα drones ώστε να νομίζουν ότι κατευθύνονται προς ένα εμπόδιο.

Αυτή η ομάδα, που επιτίθεται σε προϊόντα «ώστε οι κατασκευαστές τους να μπορούν να διορθώνουν προβλήματα και να προστατεύουν τους καταναλωτές προτού κάποιος κακόβουλος εκμεταλλευτεί», λέει ότι μπορεί ουσιαστικά να κάνει τα drones να έχουν παραισθήσεις, κάτι που γεννά το ερώτημα…

Πώς λειτουργεί το “drone hallucination”;

Να πώς…

Αν κάποιος έριχνε φώτα, ας πούμε από προβολείς ή φακούς, στις κάμερες ενός drone με συγκεκριμένο τρόπο, το λογισμικό θα ερμήνευε τα φώτα ως ένα ενιαίο εμπόδιο στην πορεία του και θα ενεργοποιούσε τα αυτόνομα χειριστήρια του drone που έχουν σχεδιαστεί για την αποφυγή συγκρούσεων. Έτσι, ρυθμίζοντας τα φώτα, ο εισβολέας θα μπορούσε να ελέγξει πού εμφανίστηκε αυτό το αντικείμενο φάντασμα στο drone και να κατευθύνει το όχημα.

«Μπορούμε να αρχίσουμε να χειριζόμαστε το drone ελέγχοντας τις γωνίες και την ένταση του φωτός. Ελέγχοντας τη θέση του «αντικειμένου», μπορούμε να ελέγξουμε με ποιον τρόπο κινείται το drone», εξηγεί ο Qiben Yan, επίκουρος καθηγητής επιστήμης υπολογιστών και μηχανικής.

Στα πειράματά τους, ο Yan και η ομάδα του κατάφεραν να στοχεύσουν με επιτυχία τετρακόπτερα εξοπλισμένα με εμπορικές στερεοφωνικές κάμερες ZED και Intel RealSense από δεκάδες μέτρα μακριά. Αυτή η απόσταση, τονίζει ο Yan, είναι αρκετή για τους επίδοξους επιτιθέμενους να αποκτήσουν τον έλεγχο ενός drone και να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τον νόμιμο χειριστή του

«Φανταστείτε ένα drone παράδοσης της Amazon να δέχεται τέτοια επίθεση», λέει ο Yan. «Τα πακέτα σας θα κατασχεθούν ουσιαστικά από τον εισβολέα, ενώ ο πιλότος του drone δεν έχει ιδέα γιατί συμβαίνει αυτό».

Κινδυνεύει το DJI drone σας από hacking με «κόλπο των φώτων»;

Το DroneDJ επικοινώνησε με την DJI για να καταλάβει εάν τα drones τους θα μπορούσαν να χακαριστούν με παρόμοιο τρόπο. Δείτε τι δήλωσε ο Adam Lisberg, ο οποίος είναι επικεφαλής των επικοινωνιών της DJI στη Βόρεια Αμερική:

Αυτό το έγγραφο περιγράφει μια έξυπνη αλλά περιορισμένη μέθοδο για να ξεγελάσετε το στερεοφωνικό σύστημα όρασης ενός drone ή άλλου αυτόνομου συστήματος. Η εκτέλεσή του στον πραγματικό κόσμο θα απαιτούσε απεριόριστη πρόσβαση σε ένα κοντινό drone, ακριβείς κινήσεις προσεκτικά βαθμονομημένων φώτων και πολλή τύχη.

Αντιστεκόμαστε σθεναρά σε όποιον περιγράφει αυτό το τέχνασμα φωτισμού ως «χακάρισμα» ενός drone – δεν μπορεί πραγματικά να αναλάβει τον έλεγχο ενός drone, δεν θέτει σε κίνδυνο δεδομένα του drone και δεν διεισδύει στις ισχυρές προστασίες κυβερνοασφάλειας της DJI.

Οι ερευνητές έχουν μεταφέρει τα ευρήματά τους στην ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης και θα έχουμε κατά νου το έργο τους καθώς συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τα ασφαλέστερα, πιο ικανά και πιο προηγμένα συστήματα πτήσης drone στον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, ο Yan συμφωνεί ότι οι επιθέσεις με το «κόλπο των φώτων» μπορούν να αποτραπούν με έναν αρκετά απλό τρόπο. Τα αντίμετρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την τοποθέτηση lens hoods πάνω από τις κάμερες του drone για να μπλοκάρει μέρος του φωτός και την ενημέρωση του λογισμικού αποφυγής εμποδίων του drone.

Αν και η απώλεια του ελέγχου ενός drone δεν είναι σπουδαία, ο Yan επισημαίνει ότι αυτού του είδους η ευπάθεια θέτει μεγαλύτερα και πιο σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την πιθανή ασφάλεια των αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων και φορτηγών. Εάν κάποιος μπορούσε να χειριστεί ένα μεγαλύτερο αυτόνομο όχημα με παρόμοιο τρόπο χρησιμοποιώντας φωτοπροβολείς χαμηλού κόστους, ο κίνδυνος βλάβης θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος. Ευτυχώς, τα αυτόνομα οχήματα χρησιμοποιούν πιο εξελιγμένα συστήματα κάμερας και πιο ισχυρά χειριστήρια λογισμικού από τα εμπορικά drones.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Samsung Galaxy A53 5G – Πιστοποιείται με φορτιστή 15W

Snapchat – Αυτά είναι τα νέα μέτρα για την προστασία των ανηλίκων από εμπόρους ουσιών