in

sadsad

Ένα δισεκατομμύριο κόσμος κινδυνεύει με απώλεια ακοής – Πώς θα το αποτρέψετε

Νέα έρευνα ρίχνει φως στην εκτεταμένη χρήση ακουστικών

Περίπου 1 δισεκατομμύριο νέοι άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από απώλεια ακοής στην μετέπειτα ζωή τους, ως αποτέλεσμα της πολύ δυνατής ακρόασης μουσικής.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το BMJ Global Health δείχνει ότι εκατομμύρια έφηβοι και νεαροί ενήλικες χρησιμοποιούν σήμερα ακουστικά, γνωστά ως “προσωπικές συσκευές ακρόασης” (PLDs – Personal Listening Devices), για πολύ ώρα και πολύ δυνατά.

“Η έκθεση σε μη ασφαλείς πρακτικές ακρόασης από την εθελοντική χρήση PLD και την παρακολούθηση δυνατών χώρων διασκέδασης είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες”, αναφέρεται στην έκθεση από την επικεφαλής της έρευνας και συγγραφέα της, Lauren Dillard.

Στην ίδια έρευνα, “Εκτιμάται ότι 0,67-1,35 δισεκατομμύρια έφηβοι και νεαροί ενήλικες παγκοσμίως θα μπορούσαν να κινδυνεύουν από απώλεια ακοής λόγω έκθεσης σε μη ασφαλείς πρακτικές ακρόασης“.

Η έκθεση σε πολύ υψηλής έντασης ήχο μπορεί να καταπονήσει και να βλάψει τα αισθητηριακά κύτταρα και τις δομές στο αυτί, δήλωσε η Dillard. Αν αυτό συνεχιστεί για πολύ καιρό, μπορεί να υποστούν μόνιμη βλάβη, με αποτέλεσμα απώλεια ακοής, εμβοές ή και τα δύο.

Στη μελέτη λήφθηκαν υπόψη τόσο η χρήση ακουστικών όσο και η ακρόαση θεαμάτων και ήχων σε χώρους ψυχαγωγίας όπως συναυλίες, μπαρ και κλάμπ.

Το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ περιορίζουν τα ασφαλή επίπεδα θορύβου σε περίπου 85 ντεσιμπέλ για 40 ώρες την εβδομάδα. Εάν ακούτε μόνο για 2½ ώρες μέσα στην ημέρα, αυτό ισοδυναμεί με περίπου 92 ντεσιμπέλ, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αυτοί που συνδέουν ακουστικά σε ένα smartphone και ακούνε απλά MP3 αρχεία, επιλέγουν συχνά υψηλές εντάσεις που φτάνουν τα 105db και χώρους διασκέδασης που κυμαίνονται από τα 104 έως τα 112db.

H διεξοδική αυτή έρευνα προσφέρει εντυπωσιακά και αδιάσειστα στοιχεία πως η απώλεια ακοής πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία, δήλωσε ο De Wet Swanepoel, καθηγητής ακοολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πρετόρια στη Νότια Αφρική. Ωστόσο ο συγκεκριμένος επιστήμονας δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Τι να κάνετε για να το αποτρέψετε

Η Dillard προειδοποιεί ότι εάν ακούτε κουδούνισμα τότε σημαίνει ότι η μουσική που ακούγατε ήταν υπερβολικά δυνατή. Υπάρχουν συσκευές που σας δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθείτε τα επίπεδα ακρόασης.

  • Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό είναι ενσωματωμένο πλέον στα περισσότερα Android και iOS κινητά μέσα από τις ρυθμίσεις, δίνοντάς σας έτσι μια εικόνα του πόσο δυνατά ακούτε μουσική, ενώ σε άλλες περιπτώσεις σας προειδοποιούν εάν ακούτε πολύ δυνατά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Άλλος τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητες απώλειας ακοής είναι να μειώσετε την ένταση ήχου στη συσκευή σας και όχι να ακούτε “καρφωμένα” την ένταση στο 100%. Κάπου στο 60-70% της έντασης είναι μια νορμάλ ένταση για να ακούτε μουσική.

Εφόσον είστε σε χώρο που δεν έχετε έλεγχο της έντασης, φροντίστε να καθίσετε μακριά από τα ηχεία ή να κάνετε διάλειμμά έξω ή πιο μακριά από τον χώρο της συναυλίας ή του μπαρ.

Τέλος, πάντοτε βοηθάει να φοράτε κάποια προστασία στα αυτιά σας όπως ωτασπίδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλάζει τελείως το YouTube – Η εφαρμογή θα ανοίγει με διαφορετικό τρόπο πλέον. Δείτε πώς (video)

iPhone 15 Pro – Θα έρθει με ένα χαρακτηριστικό που θα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα μοντέλα