in ,

X κατηγορείται για πληρωμές από τρομοκράτες!

Η X του Elon Musk, πρώην Twitter, χορηγούσε προνόμια συνδρομής σε τρομοκρατικές ομάδες και σε άλλες ομάδες που απαγορεύεται να δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με υποστηρικτές εκστρατειών.

Το Tech Transparency Project (TTP) διαπίστωσε ότι η X είχε χορηγήσει μπλε σημάδια ελέγχου σε λογαριασμούς που συνδέονται με μέλη της Χεζμπολάχ, μεταξύ άλλων.

Για 8 δολάρια (6,40 λίρες) το μήνα, ένα τικ επιτρέπει μεγαλύτερες αναρτήσεις και καλύτερη προώθηση.

Το X αφαίρεσε μερικά τσιμπούρια μετά την έκθεση, λέγοντας ότι η ασφάλειά του ήταν “ισχυρή”.

Η απόφαση του κ. Μασκ να χρεώνει τα τσιμπούρια ήταν μία από τις πιο αμφιλεγόμενες αλλαγές που έκανε μετά την εξαγορά του Twitter το 2022, με τους επικριτές να λένε ότι η κίνηση αυτή θα επιδείνωνε τα ζητήματα παραπληροφόρησης, ανοίγοντας την πλατφόρμα σε μιμητές.

Το σήμα ήταν προηγουμένως δωρεάν, με σκοπό να υποδηλώνει ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης είχε επαληθεύσει την ταυτότητα πίσω από τον λογαριασμό.

Πολλοί από τους παραλήπτες ήταν δημοσιογράφοι, καθώς και παγκόσμιοι ηγέτες και διασημότητες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, σε αυτούς περιλαμβάνονταν άτομα που αντιμετώπιζαν κυρώσεις στις ΗΠΑ, γεγονός που άνοιξε την εταιρεία σε επικρίσεις ότι έδινε πλατφόρμα σε λάθος άτομα και σε κατηγορίες ότι παραβίαζε τη νομοθεσία των ΗΠΑ περί κυρώσεων.

Τώρα που το σύστημα πληρώνεται, ωστόσο, “η X μπορεί να εγείρει νέα νομικά ζητήματα”, δήλωσε το Tech Transparency Project.

Είπε ότι η X είχε αφαιρέσει τα τσιμπούρια από τους λογαριασμούς που είχε εντοπίσει μετά τη δημοσίευση της έκθεσής της.

Το TTP δήλωσε ότι ένας λογαριασμός που διευθύνεται από την Ansar Allah, γνωστή ως Houthis, είχε επίσης φαινομενικά πληρώσει για το μπλε τσεκάρισμά του. Το σημάδι ελέγχου έχει πλέον αφαιρεθεί.

Ο λογαριασμός έχει πάνω από 23.000 followers. Οι Χούθι έχουν υποστεί κυρώσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει στον ιστότοπό της ότι έχει επιβάλει κυρώσεις στους Χούθι “για να διαταράξει την ικανότητά τους να επιτίθενται στη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και για να προωθήσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Υεμένης”.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο περιγράφει τους οργανισμούς με τους οποίους οι ΗΠΑ δεν θα συναλλάσσονται, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του BBC για σχολιασμό.

“Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε άτομα, ομάδες και χώρες που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια. Η X του Elon Musk φαίνεται να πουλάει premium υπηρεσία σε κάποιους από αυτούς”, έγραψε η TTP στην έκθεσή της.

“Ένας λογαριασμός με μπλε σημάδι ελέγχου που φέρει το όνομα και την εικόνα του προφίλ του Χασάν Νασράλα, του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ, υποδεικνύει επίσης ότι είναι ‘ID verified’, μια υπηρεσία που προσφέρει η X στους premium συνδρομητές ως τρόπο αποτροπής της πλαστοπροσωπίας. Το X απαιτεί από τους χρήστες να υποβάλουν μια κυβερνητική ταυτότητα και μια selfie για να επαληθευτούν με αυτόν τον τρόπο, αν και δεν είναι σαφές αν ο Nasrallah το έκανε αυτό”, προστίθεται.

Με ανάρτηση στο X, η ομάδα της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια έγραψε ότι η διαδικασία εγγραφής “τηρεί τις νομικές υποχρεώσεις” και ελέγχεται ανεξάρτητα από τους παρόχους πληρωμών του X.

“Αρκετοί από τους λογαριασμούς που παρατίθενται στην έκθεση Tech Transparency Report δεν κατονομάζονται άμεσα σε καταλόγους κυρώσεων, ενώ ορισμένοι άλλοι μπορεί να έχουν ορατά σημάδια ελέγχου λογαριασμού χωρίς να λαμβάνουν υπηρεσίες που θα μπορούσαν να υπόκεινται σε κυρώσεις”, έγραψε η X, προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα “αναλάβει δράση εάν είναι απαραίτητο” μετά την εξέταση της έκθεσης της TTP.

Η TTP απάντησε στην ανάρτηση λέγοντας ότι, παρόλο που ορισμένοι από τους οργανισμούς δεν κατονομάζονται στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ, ανήκουν σε οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η διευθύντρια του TTP Katie Paul δήλωσε στους New York Times ότι πρόκειται για ένα σημάδι ότι το X “έχει χάσει τον έλεγχο της πλατφόρμας του”.

Ο ιδιοκτήτης του X, Elon Musk – ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της Tesla και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο – έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θέλει η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης να είναι σαν μια “πλατεία της πόλης”, υποστηρίζοντας το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, αλλά και αφαιρώντας το παράνομο περιεχόμενο.

Ωστόσο, ορισμένες αποφάσεις μετά την εξαγορά του X από τον κ. Musk υπήρξαν αμφιλεγόμενες, όπως η επαναφορά του λογαριασμού του ράπερ Kanye West το 2023 μετά από σχεδόν οκτάμηνη απαγόρευση λόγω προσβλητικών αναρτήσεων, συμπεριλαμβανομένων αντισημιτικών σχολίων.

Η TTP εντόπισε και άλλους λογαριασμούς που είχαν φαινομενικά πληρωμένους συνδρομητικούς λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός που ανήκε στο NTV, ένα κρατικά ελεγχόμενο τηλεοπτικό κανάλι στη Ρωσία. Οι ΗΠΑ κατέστησαν παράνομες τις εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο Elon Musk λέει ότι η νομική έδρα της SpaceX μεταφέρθηκε από το Delaware στο Τέξας

Η Google πλήρωσε 88,2 εκατ. λίρες για την έκταση του αεροδρομίου North Weald Airfield