in

wowwow loveditlovedit

TESS NASA – Εντοπίστηκε εξωπλανήτης που μπορεί να έχει νερό

Άλλη μία ανακάλυψη για το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS

Έχετε ακουστά το Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της NASA; Θα έπρεπε, γιατί η δουλειά που κάνει είναι απλά εκπληκτική και αποτελεί μια βασική πηγή γνώσεων για το διάστημα. Από το 2018, αυτό το διαστημικό όργανο έχει κυριολεκτικά βρει χιλιάδες εξωπλανήτες. Χάρη σε αυτό, έχουμε ανακαλύψει περίεργους εξωπλανήτες, όπως έναν που μοιάζει με μπάλα ράγκμπι, έναν άλλο που φαίνεται να είναι καλυμμένος με ωκεανούς λάβας κλπ. Την Τετάρτη, επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι άλλος ένας μακρινός και ιδιαίτερος κόσμος, ένας εξωπλανήτης που εντοπίστηκε από το TESS της NASA, μπορεί να καλύπτεται από το βασικότερο στοιχείο για τη ζωή, το νερό (ωκεάνιος πλανήτης).

Αυτός ο πιθανός “ωκεάνιος κόσμος“, σύμφωνα με τη μελέτη της ομάδας που δημοσιεύτηκε στο The Astronomical Journal, βρίσκεται περίπου 100 έτη φωτός μακριά από τη Γη, σε τροχιά σε ένα δυαδικό σύστημα αστεριών που βρίσκεται στον αστερισμό του Δράκοντα. Ο εξωπλανήτης ονομάστηκε TOI-1452 b και πιστεύεται ότι είναι περίπου 70% μεγαλύτερος από τον πλανήτη μας, ότι έχει πέντε φορές μεγαλύτερη μάζα, ότι περιστρέφεται με ρυθμό επτά γήινων ημερών και ότι έχει θερμοκρασία ούτε πολύ ζεστή ούτε πολύ κρύα ώστε να μπορεί να διατηρήσει υγρό νερό στην επιφάνειά του.

Αλλά το σημαντικό είναι ότι η πυκνότητά του φαίνεται να είναι σύμφωνη με το να έχει έναν απίστευτα βαθύ ωκεανό. Σύμφωνα με τη NASA, είτε συμβαίνει αυτό είτε είναι ένας τεράστιος βράχος με ελάχιστη έως καθόλου ατμόσφαιρα ή δυνητικά μια ατμόσφαιρα κατασκευασμένη με υδρογόνο και ήλιο.

Ο TOI-1452 b είναι ένας από τους καλύτερους υποψήφιους για χαρακτηρισμό ως ωκεάνιος πλανήτης“, είπε ο Charles Cadieux, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και μέλος του Ινστιτούτου Έρευνας για Εξωπλανήτες του πανεπιστημίου. “Η ακτίνα και η μάζα του υποδηλώνουν μια πολύ χαμηλότερη πυκνότητα από αυτή που θα περίμενε κανείς για έναν πλανήτη που αποτελείται βασικά από μέταλλο και βράχο, όπως η Γη“.

  • Εάν αυτή η υπόθεση είναι σωστή, ο εξωπλανήτης TOI-1452 b θα μπορούσε να είναι παρόμοιος με ορισμένα μέρη στο δικό μας ηλιακό σύστημα που πιθανότατα διαθέτουν νερό.

Ο Enceladus, το φωτεινό και παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου, πιστεύεται ότι φιλοξενεί έναν ωκεανό με αλμυρό νερό κάτω από μια παγωμένη ασπίδα. Και ο Γανυμήδης, ένα από τα φεγγάρια του Δία, μπορεί να υπερηφανεύεται για τη δική του παγωμένη υδάτινη έκταση.

Το James Webb μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω έρευνα

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε λειτουργία το πιο ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο στον κόσμο, το James Webb Space Telescope, ένα απίστευτο μηχάνημα που βρίσκεται ένα εκατομμύριο μίλια μακριά από τη Γη και εξερευνά τα μυστικά του σύμπαντος.

Και, για καλή μας τύχη“, αναφέρει το δελτίο τύπου για τον TOI-1452 b, “βρίσκεται σε μια περιοχή του ουρανού που το τηλεσκόπιο μπορεί να παρατηρήσει όλο το χρόνο“.

Οι παρατηρήσεις μας με το τηλεσκόπιο Webb θα είναι απαραίτητες για την καλύτερη κατανόηση του TOI-1452 b“, δήλωσε ο René Doyon, διευθυντής του iREx του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, συγγραφέας της πρόσφατης μελέτης και μέλος της ομάδας πίσω από ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια εξοπλισμού του JWST.

Με το JWST, ο Doyon και οι άλλοι ερευνητές ελπίζουν να μελετήσουν την ατμόσφαιρα αυτού του εξωπλανήτη με καλύτερη λεπτομέρεια και να ελέγξουν εάν είναι πραγματικά ένας φοβερός ωκεάνιος κόσμος, γεμάτος νερό. Σύμφωνα με την ομάδα, είναι ένας από τους λίγους γνωστούς εξωπλανήτες που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά που συνάδουν με έναν ωκεάνιο πλανήτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Outlook για Web – Αυτός είναι ο τρόπος για να ενημερώσετε τους άλλους ότι είστε offline!

Αυτό το ήξερες; – Έτσι μπορείς να προσθέσεις μήνες σε μια ημερομηνία στο Microsoft Excel