in ,

Binance: Η Νιγηρία διατάζει την εταιρεία κρυπτονομισμάτων να πληρώσει 10 δισ. δολάρια

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας λέει ότι απαίτησε σχεδόν 10 δισ. δολάρια (8 δισ. λίρες) ως αποζημίωση από την εταιρεία κρυπτονομισμάτων Binance.

Λέει ότι η Binance χειραγώγησε τις συναλλαγματικές ισοτιμίες μέσω της κερδοσκοπίας και του καθορισμού των ισοτιμιών, οι οποίες είδαν το νάιρα να χάνει σχεδόν το 70% της αξίας του τους τελευταίους μήνες.

Δύο στελέχη της Binance συνελήφθησαν στη Νιγηρία νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Η Binance δεν απάντησε στα αιτήματα του BBC για σχολιασμό.

Η Νιγηρία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής και επίσης μία από τις μεγαλύτερες αγορές κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.

Την Τρίτη, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νιγηρίας Olayemi Cardoso δήλωσε ότι η Binance Nigeria είχε διακινήσει μη ανιχνεύσιμα κεφάλαια αξίας 26 δισ. δολαρίων.

“Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι βαρύτατοι”, λέει στο BBC ο Tilewa Adebajo CFG Advisory. “Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό – ακόμη και περισσότερο από τα ετήσια εμβάσματα της Νιγηρίας από τη διασπορά ύψους 24 δισ. δολαρίων”.

“Η κυβέρνηση πρέπει να έχει κάνει τη δουλειά της, εξ ου και οι ισχυρισμοί”.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα που ισοδυναμούν με περίπου το 12% του συνολικού εισοδήματος της Νιγηρίας ή του ΑΕΠ, πραγματοποιήθηκαν το έτος έως τον Ιούνιο του 2023.

Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι παράνομα στη Νιγηρία, αλλά οι επιχειρήσεις πρέπει να εγγραφούν για να δραστηριοποιηθούν εκεί, λέει η κυβέρνηση. Ειδικός σύμβουλος του προέδρου της Νιγηρίας δήλωσε στο BBC ότι η Binance δεν το είχε κάνει αυτό.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πέρυσι, ο πρόεδρος Bola Tinubu κατάργησε την πολιτική της σύνδεσης του νάιρα με το δολάριο, επιτρέποντας στους εμπόρους να αγοράζουν και να πωλούν το νόμισμα σε τιμές που καθορίζονται από την αγορά. Ωστόσο, ο ειδικός σύμβουλος Bayo Onanuga δήλωσε ότι η πρόσφατη κατάρρευση δεν ήταν αποτέλεσμα κανονικής δραστηριότητας.

“Ξαφνικά η συναλλαγματική ισοτιμία πήγε στα ύψη… και αυτό προκλήθηκε από τους ανθρώπους στην πλατφόρμα Binance”, δήλωσε στην εκπομπή Newsday του BBC.

“Η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε απλώς να διπλώσει τα χέρια της και να επιτρέψει να συνεχιστεί αυτό το πράγμα”.

Η Binance θεωρείται ότι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων στη χώρα.

Προς απογοήτευση των νιγηριανών χρηστών, η Binance και πολλές άλλες εταιρείες κρυπτονομισμάτων έχουν ανασταλεί στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Coinbase, Kraken, Forextime, OctaFX, Crypto και FXTM, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η διολίσθηση του ναΐρα.

Εκτός από την κατάρρευση του νάιρα, η κυβέρνηση λέει επίσης ότι το κρυπτονόμισμα χρησιμοποιείται για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Η “ανωνυμία και η ιδιωτικότητα που ενυπάρχουν στο σύστημα κρυπτονομισμάτων είναι αυτά που προσελκύουν τα άτομα, ιδίως εκείνα με παράνομες προθέσεις, προς τη χρήση του”, αναφέρει πρόσφατη έκθεση της Νιγηριανής Μονάδας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας κ. Καρντόσο δήλωσε την Τρίτη ότι “παράνομες ροές” είχαν εντοπιστεί σε ορισμένες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων στη Νιγηρία. Δεν κατονομάστηκαν συγκεκριμένες εταιρείες ως ένοχες.

Σε ένα άλλο μέτρο που αποσκοπεί στον περιορισμό των συναλλαγών σε ξένο νόμισμα, η Νιγηρία έκλεισε χιλιάδες ανταλλακτήρια συναλλάγματος.

Η κεντρική τράπεζα της Νιγηρίας δέχεται πιέσεις για τη σταθεροποίηση του εθνικού νομίσματος, του νάιρα, το οποίο σήμερα ανταλλάσσεται σε 1.595 νάιρα ανά 1 δολάριο ΗΠΑ, σε σύγκριση με περίπου 460 πριν από ένα χρόνο.

Η κατάρρευση του νάιρα έχει επιδεινώσει την κρίση του κόστους ζωής. Οι υψηλές τιμές των τροφίμων και των εμπορευμάτων – συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των μεταφορών – έχουν οδηγήσει σε διαμαρτυρίες τις τελευταίες εβδομάδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το FIX Edge δεν μεταφράζει πλέον σελίδες

Idagio: Ακούγοντας κλασική μουσική χωρίς συμβιβασμούς