in

wowwow

Apple, Sony, Microsoft -Έτσι θα είναι τα αυτοκίνητα των tech giants

Αν έπρεπε να διαλέξεις το μελλοντικό αυτοκίνητό σου… ποιο θα ήταν;

Αν έπρεπε να διαλέξεις το μελλοντικό αυτοκίνητό σου… ποιο θα ήταν; Έστω ότι αυτό είναι το μόνο πρόβλημα και όλα τα άλλα έχουν λυθεί, ποια εταιρία θα εμπιστευόσουν; Την Apple ή τη Sony; Ή μήπως τη Microsoft;

 

Οι εταιρίες τεχνολογίας που έχουν επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, δουλεύουμε, εργαζόμαστε, ξυπνάμε, κοιμόμαστε και γυμναζόμαστε, δείχνουν ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να μπουν στην καθημερινότητά μας. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο (ή partner), καθεμία από τις tech giants, οραματίζονται το δικό τους αυτόνομο ηλεκτροκίνητο αυτοκινητάκι.

Apple: Το πρώτο ηλεκτροκίνητο μέχρι το 2027

Η εταιρία που έφερε επανάσταση στους υπολογιστές και στα κινητά τηλέφωνα, που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ακούμε μουσική, μπήκε στα σπίτια μας, στα σαλόνια μας, στα ψυγεία μας, παντού, σκοπεύει να φέρει ένα προϊόν της και στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Big surprise!

Εκτός από αναμενόμενο, ήταν και γνωστό ότι η Apple σχεδιάζει ένα ηλεκτροκίνητο με δαγκωμένο μηλαράκι στο καπό. Βέβαια, μέχρι σήμερα η tech giant δεν έχει κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση γιατί δεν είναι στο στυλ της, προτιμάει τα μυστικά και τις εκπλήξεις. Ωστόσο το συγκεκριμένο είναι πολύ μεγάλο για να παραμείνει μυστικό.

Με τα πολλά, όλοι ξέρουν ότι η Apple κάτι ετοιμάζει, αλλά κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό επίσημα. Απλώς κάθε τόσο κυκλοφορούν φήμες. Μάλιστα, οι πρώτες πληροφορίες διέρρευσαν το 2014, ενώ έχει κυκλοφορήσει και το ενδοεταιρικό όνομα του project: «Project Titan» – αλίμονο στην Tesla!

 

 

 

Τώρα έχουμε κάτι πιο χειροπιαστό: Μία ανακοίνωση από την Hyundai, η οποία δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για τη συνεργασία Apple – Hyundai. Μάλιστα, σύμφωνα με νοτιοκορεατικά μέσα, στόχος των δύο εταιριών είναι να έχουν βγάλει στην παραγωγή το νέο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο έως το 2027. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο εταιρίες δεν θα περιοριστούν στην κατασκευή των ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά θα συνεργαστούν και στον τομέα της ανάπτυξης μπαταριών.

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την αρχική δήλωση η Hyundai τα μάζεψε και διευκρίνισε ότι βρίσκεται σε συζήτηση με πολλούς υποψήφιους συνεργάτες, χωρίς να αναφέρει τη λέξη Apple. Φυσικά η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει. Πάντως τη στιγμή που ανακοινώθηκε η πιθανή συνεργασία, στις 8 Ιανουαρίου, η αξία της Hyundai αυξήθηκε κατά $9 δισ. και οι μετοχές της κατά σχεδόν 20%! Αν ήταν test drive για την ανταπόκριση της αγοράς, πέρασε με άριστα.

 

 

 

Vision-S: Η συνεισφορά της Sony

Η Sony έκανε την αποκάλυψη για πρώτη φορά πέρσι, στο Consumer Electronics Show του 2020. Ανάμεσα σε πολλά άλλα μπλιμπλίκια και καλούδια, η βασίλισσα της τεχνολογίας παρουσίασε τη “συνεισφορά της στο αυτοκίνητο του μέλλοντος”. Το Vision-S.

Ένα αυτόνομο, ηλεκτροκίνητο sedan. Στον εξωτερικό σχεδιασμό του, μοιάζει με ένα καθημερινό αυτοκίνητο σαν αυτά που ξέρουμε. Φυσικά, δεν είναι.

Είναι εξοπλισμένο με 2 ηλεκτροκινητήρες, με απόδοση 200 kW (272 PS) ο καθένας. Τα 0-100 γίνονται σε 4,8”, ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 240 km/h.

Διαθέτει 40 αισθητήρες εντοπισμού και αναγνώρισης και ένα σύστημα-βοηθό που λειτουργεί με φωνητικές εντολές. Οκ, ο personal assistant είναι σχεδόν old news στον κλάδο της τεχνολογίας των αυτοκινήτων. Το φρέσκο που ελπίζει να φέρει στον κόσμο των αυτόνομων η Sony αφορά ένα ξεχωριστό κομμάτι, την ψυχαγωγία.

 

 

 

Microsoft: επένδυση 2 δισ. στην Cruise

Θα έμενε απ’ έξω η Microsoft; Έτσι κι αλλιώς δραστηριοποιείται στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, με υπηρεσίες Cloud για οχήματα (ηλεκτρικά και μη) των Volkswagen, BMW και Ford.

Η εταιρία του Bill Gates, λοιπόν, έκανε το πρώτο της μεγάλο άνοιγμα και στα αυτόνομα οχήματα. Όπου μεγάλο άνοιγμα εννοούμε μία επένδυση ύψους $2 δισ. στην Cruise, μία εταιρία ανάπτυξης πλήρως αυτοματοποιημένων και αυτόνομων οχημάτων, που από το 2016 ανήκει στην General Motors.

Η Cruise, η οποία είχε μόλις 40 υπαλλήλους πριν την εξαγοράσει η GM, σήμερα έχει περίπου 2.000 υπαλλήλους και συνεισφέρει κατά 40% στη συνολική αξία της GM, που αγγίζει τα $71.5 δισ..

Με την πρόσφατη επένδυση της Microsoft, στην οποία συμμετείχε και η Honda Motors, η αξία της Cruise ανέβηκε στα $30 δισ., δηλαδή στα ίδια περίπου επίπεδα με έναν πολύ δυνατό ανταγωνιστή στον κλάδο, τη Waymo. Το αδερφάκι της Google, αύξησε το 2020 την αξία της κατά $3,2 δισ. και πλέον αξίζει πάνω από $30 δισ., σύμφωνα με τους Financial Times. Και, σε αντίθεση με την Cruise, η Waymo έχει βγάλει τα αυτοκινητάκια της στους δρόμους, με πλήρως αυτόνομες διαδρομές, χωρίς οδηγό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες απο hellasdirect

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σούπερ κέρδη για τη Microsoft με την Azure cloud

Τα καρφιά του Mark Zuckerberg – “Οι κίνδυνοι είναι η πολιτική και η Apple”