in

Το Spotify δεν κυνηγά “Pulitzers” πλέον!

Η σκόνη δεν έχει ακόμη κατασταλάξει γύρω από την πιο πρόσφατη σειρά απολύσεων του Spotify. Τη Δευτέρα, το Spotify ανακοίνωσε ότι πρόκειται να μειώσει το 17% του προσωπικού του, περίπου 1,500 υπαλλήλους, ως έναν τρόπο για να καταστήσει την εταιρεία ακόμη πιο αποδοτική. Αυτή η σειρά απολύσεων υπερτερεί των δύο προηγούμενων φέτος, με την εταιρεία να απολύει περίπου 600 υπαλλήλους τον Ιανουάριο και άλλους 200 (κυρίως από το χώρο των podcasts) τον Ιούνιο. Λεπτομέρειες εξακολουθούν να γίνονται γνωστές, αλλά φαίνεται ότι οι απολύσεις επηρεάζουν ανθρώπους σε όλη την εταιρεία, από το προϊόν έως το περιεχόμενο και τη διαφήμιση.

“Συνειδητοποιώ ότι για πολλούς, η μείωση αυτού του μεγέθους θα φανεί εκπληκτικά μεγάλη, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη θετική οικονομική έκθεση και την απόδοσή μας. Συζητήσαμε για μικρότερες μειώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των 2024 και 2025”, ανέφερε ο CEO Daniel Ek σε ένα γράμμα προς τους υπαλλήλους. “Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το χάσμα μεταξύ του οικονομικού μας στόχου και των τρεχουσών λειτουργικών μας δαπανών, αποφάσισα ότι μια σημαντική ενέργεια για την προσαρμογή των δαπανών μας ήταν η καλύτερη επιλογή για την επίτευξη των στόχων μας.”

Τέτοιες απότομες μειώσεις είναι σοκαριστικές όταν η οικονομία αναπτύσσεται και η εταιρεία είναι κερδοφόρα. Αντίθετα με τόσες άλλες ανακοινώσεις απολύσεων, αυτή δεν αφιερώνει πολύ χρόνο στη μελέτη μακροοικονομικών παραγόντων. Αντιθέτως, αποτελεί μια ξεκάθαρη προσπάθεια να ικανοποιήσει τους επενδυτές. Και στο μικροχρονικό διάστημα, δουλεύει – το μερίδιο του Spotify έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 11% από το κλείσιμο της αγοράς την προηγούμενη Παρασκευή.

Σήμερα, έχω μερικά βασικά συμπεράσματα από τις μέχρι τώρα απολύσεις.

Το Spotify δεν στοχεύει πλέον στα Πούλιτζερ

Αν κάποτε το Spotify ήταν σοβαρό όσον αφορά τη δημιουργία ποιοτικών αφηγηματικών podcasts, σίγουρα δεν είναι πλέον. Μεταξύ πολλών απολύσεων, η εταιρεία αποφάσισε να ακυρώσει το Heavyweight μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν του. Αποτελεί ένα από τα πρωτότυπα podcasts της Gimlet και ένα αγαπημένο σόου ανάμεσα σε ανθρώπους της βιομηχανίας. Επίσης, κόβει το ερευνητικό podcast Stolen, το οποίο η Gimlet ξεκίνησε το 2021 και κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ για Ακουστική Αναφορά και ένα βραβείο Peabody φέτος.

Οι ακυρώσεις έρχονται μετά την απόλυση εκπομπών όπως το Reply All και το How to Save a Planet, τη μαζική απόλυση του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού της Gimlet και την ενσωμάτωση του υπολειπόμενου τμήματος της Gimlet στα Spotify Originals τον Ιούνιο. Τα μόνα shows που παραμένουν από τη λίστα της Gimlet είναι το The Journal, μια καθημερινή ειδήσεων συμπαραγωγή με τη Wall Street Journal, και το Science Vs.

Ελπίζω πως αυτό δεν είναι το τέλος για το Heavyweight ή το Stolen, αφού και τα δύο shows θα επιτραπούν να προσφερθούν αλλού. Αυτά είναι τα είδη εκπομπών που θα ήθελε κάθε studio podcast να έχει και το είδος περιεχομένου που ήθελε το Spotify όταν ξεκίνησε στα podcasts από την αρχή. Η αντίδραση στο podcast X / Twitter / οπουδήποτε ήταν απαιτητική.

“Αχ, αυτό φαίνεται σαν το τέλος των καιρών,” δήλωσε η ιδρύτρια του EarBuds Podcast Collective, Arielle Nissenblatt στο Hot Pod. “Ξέρω ότι τα podcasts είναι ακόμη κάπως νέα σε πολλούς αλλά να ακυρώνεις το #heavyweight είναι σαν να ακυρώνεις το Breaking Bad ή το Sopranos,” ανέφερε ο πρώην διευθυντής του The Takeaway και του Freakonomics, Jay Cowit. “Ένα Πούλιτζερ και ένα βραβείο Peabody και ένα από τα πιο κριτικά αναγνωρισμένα shows που έχει ποτέ η Gimlet! Πραγματικά, τι πρέπει να κάνει κανείς για να διατηρήσει τη δουλειά του σε αυτή τη βιομηχανία,” είπε η πρώην παραγωγός της Gimlet, Meg Driscoll.

Η απάντηση, τουλάχιστον εντός του Spotify, είναι να δημιουργηθεί μια εκπομπή υψηλού περιθωρίου – κάτι που είναι απλό να δημιουργηθεί, συνεχές, και έχει ευρεία απήχηση. Μπορείτε να το δείτε αυτό στην υποστήριξη της εταιρείας σε εκπομπές συνεντεύξεων όπως το anything goes with emma chamberlain και το Call Her Daddy. Για να φτιάξεις το Sopranos των podcasts, χρειάζεσαι χρόνο και πόρους, που κανένας από τους δύο δεν προσφέρεται αυτή τη στιγμή.

Στο γράμμα του προς τους υπαλλήλους, ο Ek είπε ότι “ακόμη έχουμε πολλούς ανθρώπους αφιερωμένους στην υποστήριξη του έργου και ακόμη και στην εργασία γύρω από τη δουλειά αντί να συμβάλλουν σε ευκαιρίες με πραγματική επίδραση.” Η “επίδραση” που εξετάζεται εδώ δεν σημαίνει βραβεία, ή ίσως και κοινό. Σημαίνει περιθώριο κέρδους. Όπως είδαμε στο WNYC με το La Brega και το More Perfect και στο APM με το In the Dark, το Spotify αποφάσισε ότι μια εκπομπή που απαιτεί πάρα πολύ χρόνο, εργατικό δυναμικό και χρήματα για να δημιουργηθεί δεν αξίζει τον κόπο, ανεξάρτητα από τα βραβεία.

Η πλευρά της διαφήμισης βιώνει απότομες μειώσεις, παρά τον CFO Paul Vogel να επισημαίνει την αύξηση των εσόδων από διαφημίσεις ως ένα φωτεινό σημείο στα οικονομικά αποτελέσματα του προηγούμενου τριμήνου. Ανάμεσα στους εκτελεστικούς που απολύθηκαν είναι ο Dave Byrne, ο οποίος έγινε μέλος του Spotify πέρυσι ως διευθυντής της παγκόσμιας πλατφόρμας διαφήμισης μετά από την ηγεσία στην ασφάλεια του brand στο TikTok. Ο στόχος της ασφάλειας του brand είναι να διασφαλίζει ότι οι διαφημίσεις μιας εταιρείας δεν θα εμφανιστούν σε podcasts ή playlists με τα οποία δε θέλουν να συνδεθούν.

Ακούγεται βαρετό, αλλά είναι σημαντικό! Αν η βιομηχανία θέλει να κερδίσει χρήματα με σοβαρό τρόπο, οι διαφημιζόμενοι χρειάζεται να είναι βέβαιοι ότι οι διαφημίσεις τους φτάνουν στο σωστό κοινό και δεν υποστηρίζουν περιεχόμενο που θεωρούν επιζήμιο. Μπορείς να διαβάσεις αυτή τη συνέντευξη που έκανε η Amrita Khalid με τον Byrne τον Οκτώβριο σχετικά με την προσέγγιση της εταιρείας στην ασφάλεια του brand.

“Η ασφάλεια της κοινότητάς μας, συμπεριλαμβανομένων των ακροατών μας, των δημιουργών και των διαφημιστών μας, παραμένει ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας,” δήλωσε η εκπρόσωπος του Spotify Erin Styles στο Hot Pod. “Η ασφάλεια του brand στο Spotify ήταν πάντα αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας και θα συνεχίσει να είναι υπό την επίβλεψη ηγετών σε όλα τα τμήματα προϊόντων και πολιτικής μας.”

Δεν φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος εκτελεστικός που να ασχολείται ειδικά με την ασφάλεια του brand στην εταιρεία. Όταν ρώτησα τη Styles γι’ αυτό, είπε ότι οι ομάδες σε όλη την εταιρεία ασχολούνται με την ασφάλεια του brand και έδειξε τον VP του προϊόντος Per Sandell και τη διευθύντρια μάρκετινγκ προϊόντων Chloe Wix ως κύριους εκτελεστικούς σε αυτόν τον τομέα.

Αυτό μπορεί να μην είναι το τέλος των εξαγορών για το Spotify

Κάτι που με έκανε να σταματήσω στη σημείωση του Ek ήταν η υπόδειξη ότι, μετά από τόσες συγχωνεύσεις που έθεσαν τόσους ανθρώπους εκτός εργασίας, η εταιρεία δεν έχει ακόμη τελειώσει με τις εξαγορές.

“Η αποδοχή αυτής της πιο αποδοτικής δομής θα μας επιτρέψει επίσης να επενδύσουμε τα κέρδη μας με πιο στρατηγικό τρόπο πίσω στην επιχείρηση,” γράφει. “Με μια πιο στοχευμένη προσέγγιση, κάθε επένδυση και πρωτοβουλία γίνεται πιο επιδραστική, προσφέροντας μεγαλύτερες ευκαιρίες για επιτυχία.”

Όταν ρώτησα το Spotify εάν οι “επενδύσεις” σημαίνουν περισσότερες εξαγορές, η Styles είπε: “Θα συνεχίσουμε να κατανέμουμε κεφάλαιο προς τις υψηλότερης απόδοσης ευκαιρίες για την επιχείρηση, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.”

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το Reddit αναφέρει ότι ένα σφάλμα επιτρέπει την προσθήκη προσβλητικών λέξεων στους συνδέσμους του!

Το “Looking Glass Go” είναι μια αναδιπλούμενη ολογραφική οθόνη που χωράει στην τσέπη σου!