in ,

Το Coscoin με χρησιμοποίησε σαν μαριονέτα και νιώθω καταρρακωμένος!

Άνδρας που παραιτήθηκε από τη δουλειά του για να γίνει διαχειριστής ομάδας σε μια εφαρμογή κρυπτονομισμάτων μέσω WhatsApp, εξέφρασε φόβο πως έχει “καταστρέψει” τη ζωή του, αφού οι χρήστες δεν μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στις επενδύσεις τους.

Ο Mark, ο οποίος επίσης εγγράφηκε στην εφαρμογή, δήλωσε πως του υποσχέθηκαν μεγάλο μισθό και το δικό του γραφείο από κάποιον που ισχυριζόταν πως εργαζόταν για την Coscoin.

Αφήνοντας τη δουλειά του στη Nissan στο Ουάσινγκτον, κοντά στο Σάντερλαντ, στις 15 Νοεμβρίου, οι χρήστες άρχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην απόσυρση χρημάτων λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα. Ο Mark δήλωσε πως δεν είχε λάβει καμία επικοινωνία από την Coscoin από τότε.

“Μας χρησιμοποίησαν σαν κούκλες,” είπε. “Μας έβαλαν στόχο και ήμασταν εκεί για να πάρουμε την ευθύνη.”

Το Coscoin, επίσης γνωστό ως Cos, περιγράφει τον εαυτό του ως “μια κορυφαία πλατφόρμα αυτόματου εμπορίου AI”, όπου οι άνθρωποι μπορούν να διπλασιάσουν τις επενδύσεις τους. Υποστηρίζει ότι εδρεύει στο Ουάσιγκτον, στις ΗΠΑ.

Οι χρήστες φοβούνται ότι έχουν χάσει χιλιάδες λίρες καθώς δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους από τις 23 Νοεμβρίου.

Το Coscoin δεν έχει ανταποκριθεί στο BBC όταν του ζητήθηκε σχόλιο.

Ο Μαρκ είπε ότι εγγράφηκε ως χρήστης τον Ιούλιο μετά την πληροφόρησή του από συναδέλφους στη Nissan. Στη συνέχεια, προστέθηκε σε μια ομάδα στο WhatsApp που χρησιμοποιούσε το Coscoin για επικοινωνία.

Ανέφερε πως αργότερα επικοινώνησε κάποιος με το όνομα “Σοφία”, η οποία δήλωσε πως είναι διευθυντής έργου, και του είπε πως τον προσέγγισαν επειδή ήταν ενεργός στην ομάδα του.

“Είχα ενθουσιαστεί – νόμιζα ότι είχα κερδίσει την προσοχή μιας μεγάλης εταιρείας,” είπε στο BBC Radio Newcastle.

“Φυσικά, πίστευα σε αυτό και το θεωρούσα μια καλή ευκαιρία,” είπε.

Τον κάλεσαν να δράσει ως διαχειριστής στο WhatsApp, όπου έπρεπε να “μάθει σεναριοποιημένες απαντήσεις”.

Ανέφερε επίσης πως του είπαν να “διαγράφει” αναρτήσεις αν οι άνθρωποι ισχυρίζονταν πως το Coscoin ήταν “απάτη”.

Η BBC είδε ότι υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι που ήταν ενεργοί στις ομάδες στο WhatsApp.

“Ο [Cos] μας έστελνε πολλές πληροφορίες, μας έλεγαν πώς θα μπορούσαμε να κερδίσουμε χρήματα,” είπε.

“Ήταν πολύ έξυπνο, για τη δουλειά μας ως διαχειριστές μας έδιναν προμήθεια που καταβαίνει στους λογαριασμούς μας στο Cos.”

Ο Μαρκ υποτίθεται ότι είχε υποσχεθεί προμήθεια 5,500 δολάρια ΗΠΑ (4,378 λίρες) τον μήνα, που τον οδήγησε να παραιτηθεί από τη δουλειά του.

Είπε πως όλη η επικοινωνία του με την Cos ήταν μέσω του WhatsApp και οι πληρωμές του θα πηγαίνανε στον λογαριασμό του στην Cos.

“Νόμιζα ότι θα άλλαζε τη ζωή μου,” είπε.

“Το πίστευα τότε. Ήταν ανόητο να το πιστέψω – ποτέ στη ζωή μου δεν είχα κάνει κάτι τέτοιο.”

Οι χρήστες άρχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αναλήψεις τους μετά την προσφορά του Coscoin για την “Ημέρα των Ευχαριστιών”.

Ο Μαρκ είπε ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με την “Σοφία” και ένα συνάδελφο για να τους ειδοποιήσει, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

BBC Sounds: Εφαρμογή Coscoin: Άνδρας από το Βόρειο Ανατολικό Ηνωμένο Βασίλειο “έστειλε απειλές με θάνατο”

“Όταν είδα ότι οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να αναλάβουν τα χρήματά τους, ήταν η πρώτη φορά που σκέφτηκα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά,” εξήγησε.

“Μου είπαν ότι κάποιος έκανε χάκινγκ στον λογαριασμό, συνέχισα να τους στέλνω μηνύματα αλλά δεν άκουσα κάτι πίσω.”

“Καταστροφικό”

Από τις 23 Νοεμβρίου, ο Μαρκ δήλωσε ότι δεν έχει καμία επαφή με το Coscoin.

Είπε στη BBC ότι ήθελε να μιλήσει για να καταλάβουν οι άνθρωποι πως και αυτός και οι άλλοι διαχειριστές ομάδων ενεπλάκησαν στη “απάτη”.

“Είναι καταστροφικό. Νομίζαμε ότι βοηθούσαμε τους ανθρώπους απαντώντας σε ερωτήσεις και δείχνοντας σε ανθρώπους πώς λειτουργεί η εφαρμογή, αλλά τώρα κάποιοι άλλοι διαχειριστές δεν μπορούν να πάνε σπίτι γιατί οι άνθρωποι απειλούν ότι θα πάνε στα σπίτια τους”, πρόσθεσε.

Είπε ότι είχε δεχτεί απειλές και άλλοι είχαν λάβει απειλές θανάτου.

“Ήταν πολύ άσχημο – υπάρχουν άνθρωποι που μας κατηγορούν και μας στέλνουν απειλές, αλλά μπορείς να καταλάβεις γιατί είναι θυμωμένοι, έχουν χάσει πολλά χρήματα.

“Έχω ακούσει ιστορίες ανθρώπων που έβαλαν δάνεια για να επενδύσουν, οπότε αυτό είναι καταστροφικό για αυτούς, ειδικά την περίοδο αυτή του χρόνου.

“Είμαι καταστροφικός – όλοι οι φίλοι μου είναι στη Nissan.

“Δεν έχω τίποτα πλέον, τίποτα, είναι καρδιοπαθές.”

“Πολύ καλό για να είναι αληθινό”

Ο Μαρκ είπε ότι η εφαρμογή είχε διαδοθεί μέσω στόματος ανάμεσα στους συναδέλφους του στη Nissan. Άλλοι άνθρωποι σε ολόκληρη τη Βόρεια Ανατολή έχουν επίσης δηλώσει ότι έχουν χάσει χρήματα.

Ένας εκπρόσωπος της Nissan δήλωσε ότι είναι ενήμερη ότι “κάποιοι υπάλληλοι ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί”.

Ο Μαρκ πρόσθεσε: “Κοιτάζοντας πίσω, ήταν προφανώς πολύ καλό για να είναι αληθινό, ειδικά το μπόνους της Ημέρας των Ευχαριστιών, πώς μπορούσε κάποιος να αναμενόταν να διπλασιάσει τα χρήματά σου;

“Καταλαβαίνω ότι ήμουν αφελής, ήμουν ανόητος, ειδικά που άφησα τη δουλειά μου. Έχω αφήσει πίσω μου τα πάντα.

“Είναι ανθρωποκυνηγητός, απόλυτοι ανθρωποκυνηγητές. Δεν έχουν καμία συνείδηση για το τι κάνουν.”

Το Τμήμα Οικονομικών Ιδρυμάτων της Πολιτείας της Ουάσιγκτον χαρακτήρισε το Coscoin “μια απάτη στην πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων” σε έκθεσή του τον Σεπτέμβριο.

Η Meta, η οποία κατέχει το WhatsApp, αναφέρει στην ιστοσελίδα της συμβουλές για τους χρήστες για να προστατευτούν από απάτες.

Οι αστυνομικές δυνάμεις του Northumbria και του Durham συμβούλευσαν όποιον ανησυχεί να επικοινωνήσει με το Action Fraud.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Amazon – Αγωγές κατά εταιρείας με αμφιλεγόμενες κρυφές κάμερες σε κρεμάστρες

Ofcom – Απαγόρευση των ‘συγκεχυμένων’ αυξήσεων τιμών σε τηλέφωνα, τηλεοράσεις