in ,

Ράλι του Bitcoin: Η στοιχηματική του Ελ Σαλβαδόρ για το Bitcoin αποδίδει;

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ γιορτάζει μετά την είσοδο σε κέρδη των Bitcoin που αγόρασε με δημόσια χρήματα, λόγω της συνεχιζόμενης άνοδου της τιμής του Bitcoin.

Από το 2021, ο Nayib Bukele έχει ξοδέψει περισσότερα από $120 εκατομμύρια (£95 εκατομμύρια) από τα χρήματα μιας φτωχής χώρας, για την αγορά Bitcoin.

“Κάντε ανακλήσεις και προσφέρετε συγγνώμη”, παροτρύνει τους κριτικούς του στο X, πρώην γνωστό ως Twitter.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να γιορτάζει το υψηλό κίνδυνο του στοίχημά του στο κέντρο μιας εκστρατείας για την υιοθέτηση του Bitcoin.

‘Απολογισμοί’ Ο κ. Bukele παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου αυτήν την εβδομάδα για να εκστρατεύσει για μια πολύ συζητημένη δεύτερη θητεία που αναμένεται να κερδίσει ενώ η δημοτικότητά του στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής παραμένει υψηλή.

Σύμφωνα με μια ιστοσελίδα που παρακολουθεί το χαρτοφυλάκιο του Bitcoin, τα 2.764 κέρματα που αγόρασε έγιναν αξία περισσότερο από αυτό που πλήρωσε γι’ αυτά, την Τρίτη απόγευμα. Και αν τα πούλησε στην ώρα που γράφεται αυτό, θα μπορούσε να κερδίσει περίπου $3,7 εκατομμύρια.

Τα στοιχεία έχουν εκτιμηθεί αποκλειστικά από αναρτήσεις του κ. Bukele στο X που ανακοίνωσαν κάθε αγορά. Και οι άγνωστοι δημιουργοί της ιστοσελίδας δεν ήταν προσβάσιμοι για σχόλια.

Ο κ. Bukele ανάρτησε μια φωτογραφία του γράφηματος της ιστοσελίδας που ανακοίνωνε την επιτυχία του, τη Δευτέρα – αλλά οι χρήστες του X παρατήρησαν ένα λάθος στα μαθηματικά και το ορόσημο επετεύχθη πραγματικά 24 ώρες αργότερα.

“Οι επενδύσεις του Ελ Σαλβαδόρ στο Bitcoin είναι στο μαύρο”, ανέφερε ο κ. Bukele.

Υπήρχαν “χιλιάδες άρθρα και απολογισμοί που ρίχνουν αστείρευτα τις υποτιθέμενες μας απώλειες”, είπε. “Είναι σημαντικό να ανακαλέσουν τις δηλώσεις τους οι διαμαρτυρόμενοι και οι συγγραφείς αυτών των απολογισμών.”

Οι αναρτήσεις του κ. Bukele έχουν συναντήσει κυρίως επιδοκιμασίες, καθώς οι οπαδοί του Bitcoin γιορτάζουν αυτό που λένε ότι είναι επιβεβαίωση της προνοητικότητάς του και του δυναμικού των ψηφιακών νομισμάτων.

‘Έντονο κόκκινο’

Σε μία φάση, τα bitcoins του κ. Bukele είχαν αξία τη μισή από το ποσό που πλήρωσε για αυτά. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα, η τιμή έφτασε στα $44.000 ανά κέρμα, κάτι που αποδίδεται σε πιθανές αλλαγές στους οικονομικούς κανόνες γύρω από τα κρυπτονομίσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά ορισμένοι οικονομολόγοι στο Ελ Σαλβαδόρ και αλλού λένε ότι η στιγμή δεν είναι τόσο σημαντική όσο θα ήθελε ο κ. Bukele.

Τα $120 εκατομμύρια που ξόδεψε η κυβέρνησή του για την αγορά νομισμάτων αποτελούν μόνο μια μερίδα των δημοσίων κεφαλαίων που χρησιμοποιήθηκαν για την προώθηση του Bitcoin στους Σαλβαδοριανούς από τη στιγμή που η χώρα έγινε η πρώτη που το έκανε νόμιμο νόμισμα με ισοτιμία με το δολάριο των ΗΠΑ, το κυρίως νόμισμα της χώρας.

“Η κυβέρνηση ξόδεψε πολλά χρήματα για την ανάπτυξη της εφαρμογής πορτοφολιού Chivo, στην εγκατάσταση των ΑΤΜ, που κυρίως δεν λειτουργούν, σε μπόνους $30 για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, σε προπαγάνδα και διεθνείς εκδηλώσεις,” λέει ο Oscar Picardo, διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Francisco Gavidia στο Σαν Σαλβαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ.

“Όταν συνυπολογίσετε όλα τα έξοδα, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι αρνητικό. Το αποτέλεσμα είναι σε κόκκινο – και σε έντονο κόκκινο.”

Τον Ιούνιο, ένα ντοκιμαντέρ του BBC για την αποδοχή του Bitcoin στο Ελ Σαλβαδόρ έδειξε ότι η πλειονότητα του πληθυσμού χρησιμοποιούσε λιγότερο το ψηφιακό νόμισμα από ό,τι θα ήθελε ο κ. Bukele και άλλοι οπαδοί του Bitcoin, παρά τις μεγάλες επενδύσεις.

Η ανεξάρτητη οικονομολόγος του Ελ Σαλβαδόρ Tatiana Marroquin λέει: “Η νικητήρια τονικότητα του Μπουκέλε σχετικά με την αύξηση της τιμής του Bitcoin είναι αρκετά απατηλή.

“Δεν αντισταθμίζει το οικονομικό κόστος του έργου Bitcoin.”

Περίπου $200 εκατομμύρια δημόσιων χρημάτων έχουν δαπανηθεί προσπαθώντας να πείσουν τους πολίτες να αποδεχθούν το ψηφιακό νόμισμα, λέει η κ. Marroquin.

“Είναι μια απόλυτη αποτυχία,” λέει. “Σχεδόν κανείς στο Ελ Σαλβαδόρ δεν χρησιμοποιεί Bitcoin – ακόμα και στον τουρισμό δεν φαίνεται να αποτελεί έλκος.”

Η Lourdes Molina, ανώτερη οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών της Κεντρικής Αμερικής (ICEFI), συμφωνεί ότι η υιοθέτηση του Bitcoin, που είχε σκοπό να μειώσει το κόστος μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, έχει πέσει τους τελευταίους μήνες, παρά την αύξηση της αξίας των νομισμάτων, καθώς οι Σαλβαδοριανοί βασίζονται στη σταθερότητα των δολαρίων σε μορφή μετρητών.

“Σε ένα πλαίσιο ακραίας φτώχειας και ανασφάλειας στο φαγητό που συνεχίζουν να αυξάνονται, η εκχώρηση δημόσιων πόρων σε αυτήν την ειδική προδιαγραφή έχει κοινωνικό κόστος,” λέει.

“Αυτά τα δημόσια κονδύλια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εγγυηθούν τα βασικά δικαιώματα του πληθυσμού του Ελ Σαλβαδόρ, όπως το δικαίωμα στην πρόσβαση στο φαγητό ή ένα αξιοπρεπές εισόδημα.”

Οι οικονομολόγοι έχουν συζητήσει επίσης την έλλειψη διαφάνειας. Δεν υπάρχει δημόσιος φορέας που να καταγράφει τις δαπάνες σε Bitcoin ή το καθεστώς των αποθεμάτων των $100 εκατομμυρίων του κ. Μπουκέλε.

“Δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες εκτός από τα tweets του Προέδρου Μπουκέλε,” λέει ο Frank Muci, ερευνητής πολιτικής στο Σχολείο Δημοσίας Πολιτικής του Λονδίνου. Και η παροχή ενός διεύθυνσης πορτοφολιού Bitcoin block-chain θα “αποδείκνυε εύκολα ότι η κυβέρνηση ελέγχει τα bitcoin που υποστηρίζει πως κατέχει με μηδενικό κόστος”.

Ακόμα και ορισμένοι οπαδοί του Bitcoin είναι κριτικοί για την έλλειψη πληροφοριών.

“Είναι πολύ δυσάρεστο που δεν αποκαλύπτουν το λογιστικό τους στο Bitcoin με έναν επίσημο τρόπο,” είπε ένας επενδυτής κρυπτονομισμάτων στο X.

“Κάπως, είναι πιο αδιαφανές από το χρυσό της Αμερικής στο Fort Knox.”

Το γραφείο του κ. Μπουκέλε δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα για σχόλια ή πληροφορίες.

Ο συγγραφέας του βιβλίου “The Bitcoin Standard”, δρ. Saifedean Ammous, που αναφέρεται ότι διορίστηκε ως οικονομικός σύμβουλος για το Bitcoin στην κυβέρνηση του Μπουκέλε τον Μάιο, δεν ανταποκρίθηκε σε ερωτήσεις σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας αλλά ανέφερε ότι η αύξηση των αποθεμάτων Bitcoin είναι λόγος για να γιορταστεί.

“Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το Bitcoin και η επένδυση του Ελ Σαλβαδόρ ανακάμφθηκαν μετά από δύο χρόνια υπό νερό, διότι πολιτικοί, οικονομολόγοι και διεθνείς οργανισμοί είχαν επανειλημμένα χαρακτηρίσει τον Μπουκέλε και την πολιτική του για το Bitcoin ως αποτυχίες λόγω της πτώσης της τιμής,” είπε. Και το ορόσημο έδειξε ότι το Bitcoin προσφέρει μια συναρπαστική εναλλακτική λύση στα εθνικά νομίσματα και τα ομόλογα των κυβερνήσεων, τα οποία συνεχώς χάνουν την αξία τους.

“Είναι επίσης συνήθεια να αγνοείται η στρατηγική του Bitcoin στο Ελ Σαλβαδόρ βασιζόμενη σε βραχυπρόθεσμες ανησυχίες για την υιοθέτηση για τις πληρωμές των καταναλωτών – αλλά αυτό χάνει το μεγαλύτερο πλαίσιο,” δήλωσε ο δρ. Ammous.

“Πολύ σημαντικότερο από τις πληρωμές των καταναλωτών είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το Bitcoin στην οικονομική ανεξαρτησία και το ταμείο του Ελ Σαλβαδόρ, όπου προσφέρει ένα επενδυτικό ενεργητικό που αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και έχει ένα μεγάλο και αυξανόμενο παγκόσμιο αντίστοιχο όγκο.”

Ο κ. Μπουκέλε έχει επανειλημμένα κριτικάρει θεσμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο τον προειδοποίησε για τους κινδύνους που δημιουργεί το κρυπτονόμισμα στο Ελ Σαλβαδόρ, τονίζοντας ότι θα είναι δύσκολο να λάβει δάνειο από τον θεσμό.

Το ΔΝΤ δεν έστειλε σχόλιο για τα τελευταία νέα.

Ο κ. Μπουκέλε αναγνώρισε ότι η τιμή του Bitcoin θα συνεχίσει να διακυμαίνεται – αλλά δεν έχει σχέδια να πουλήσει τα αποθέματα.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Rufford ford: Σχέδια μόνιμου “λουκέτου” αντιμετωπίζουν κριτική!

Η Google υποστηρίζει ότι η νέα της τεχνητή νοημοσύνη “Gemini”, ‘σκέφτεται πιο προσεκτικά’.