in

Πώς η May Mobility έγινε πλήρως αυτόνομη χωρίς να πέσει στην παγίδα των ρομποτικών ταξί!

Πιθανώς δεν έχετε ακούσει για την αυτόνομη εταιρεία οχημάτων May Mobility, επειδή η εταιρεία με έδρα το Ann Arbor του Μίσιγκαν είναι εξαιρετικά καλή στο να αποφεύγει τους τύπους των ειδήσεων που παράγουν άλλες εταιρείες αυτόνομων οχημάτων.

Κατά τα έξι χρόνια λειτουργίας της, δεν έχουν σημειωθεί τραυματισμοί, ατυχήματα, κλείσιμο διασταυρώσεων ή μαζικές απολύσεις. Ενώ υπήρξαν κάποιες δυσκολίες, η εταιρεία αποδείχθηκε ένας εξωκείμενος μεταξύ των εταιρειών αυτόνομων οχημάτων συνεχίζοντας να συγκεντρώνει χρήματα ενώ άλλοι έχουν δει τη χρηματοδότησή τους να εξανεμίζεται.

Και τώρα, η May Mobility είναι έτοιμη να προχωρήσει πλήρως σε αυτοδιοίκηση, ένα ορόσημο που κάνει την εταιρεία να επανεξετάζει τις επιτυχίες της – και να κοιτάει μπροστά προς το μέλλον.

“Δεν πρόκειται για ρομποτικά ταξί,” δήλωσε ο CEO της May Mobility, Edwin Olson, για το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας του. “Πωλούμε μακροπρόθεσμες συμβάσεις μεταφοράς, κυρίως σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις, το οποίο μας παρέχει μια πολύ εύκολη διαδικασία εισόδου για να αναπτύξουμε την τεχνολογία σταδιακά, κρατώντας χαμηλό τον ρυθμό καύσης μας. Και να είμαστε πραγματικά η πιο αποδοτική σε κεφάλαιο εταιρεία αυτόνομων οχημάτων που έχει δει ποτέ ο κόσμος.”

Εταιρείες ρομποτικών ταξί όπως η Waymo και η Cruise λένε ότι το μέλλον της αυτόνομης οδήγησης είναι ένα υπηρεσιακό μοντέλο σαν το Uber σε πυκνές πόλεις. Υποστηρίζουν ότι ο μόνος τρόπος για να ανακτήσουν τα κόστη ανάπτυξης της τεχνολογίας είναι να λειτουργήσουν μια υπηρεσία 24/7 χωρίς οδηγούς ασφαλείας, στοχεύοντας όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα καταναλωτών.

Αυτή δεν είναι η στρατηγική της May Mobility, η οποία επικεντρώνεται αντίθετα στη μεταφορά κατόπιν ζήτησης σε περιοχές με γεωφραγμένες περιοχές, εύκολα χαρτογραφημένα επιχειρηματικά περίπτερα, πανεπιστημιακά κάμπους και κλειστές κατοικημένες περιοχές.

“Η στρατηγική μας εδώ είναι να δώσουμε πραγματικά το προβάδισμα στο μέρος μας,” είπε ο Olson. “Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τον μόνο επιβάτη ως ένα είδος τεχνολογικού ορόσημου. Και είναι, αλλά είναι πολύ περισσότερο από αυτό.”

Η πρώτη πλήρως αυτόνομη υπηρεσία της May σε δημόσιους δρόμους θα ξεκινήσει στη Sun City, Arizona, μια κοινότητα συνταξιούχων έξω από το Φοίνιξ. Η εταιρεία συνεργάζεται με την υπηρεσία μικρής μεταφοράς με βάση εφαρμογή, Via, για να συνδέσει τους πιθανούς επιβάτες. Τα οχήματά της – μινιβαν Toyota Sienna με εγκατασταθείσες αυτόνομες αισθητήρες και εξοπλισμό – θα είναι δωρεάν για χρήση, αλλά θα λειτουργούν μόνο Δευτέρα έως Παρασκευή το απόγευμα.

Ενώ το Φοίνιξ έχει το δικό του μερίδιο αυτόνομων οχημάτων – η Waymo λειτουργεί εκεί, όπως έκανε και η Cruise πριν από έναν τραυματισμό πεζού στο Σαν Φρανσίσκο που την ανάγκασε να εκτός λειτουργίας το στόλο της – η Sun City δεν έχει δει τόση δραστηριότητα. Ωστόσο, ο Olson λέει ότι είναι ιδανική για την πρώτη υπηρεσία αυτόνομης οδήγησης της May. Οι λωρίδες είναι ευρείες, οι πεζοδρόμοι χωριστοί και προστατευμένοι, και ο καιρός είναι κυρίως ηλιόλουστος και καθαρός.

“Θέλουμε να ξεκινήσουμε σε περιβάλλοντα που είναι πραγματικά ιδανικά,” είπε ο Olson.

Όπως και άλλες εταιρείες αυτόνομων οχημάτων, οι αυτόνομες οχηματικές μονάδες της May θα παρακολουθούνται από μια ομάδα απομακρυσμένων υπαλλήλων. Τα οχήματα δεν θα λειτουργούν μέσω τηλεχειρισμού – δηλαδή, δεν θα ελεγχθούν από απόσταση – αλλά οι απομακρυσμένοι παρακολούθητες μπορούν να στέλνουν προτάσεις όταν προκύπτουν προβλήματα. Ωστόσο, το όχημα μπορεί να επανεξετάσει την πρόταση αν κρίνει ότι η κατάσταση είναι ανασφαλής, δήλωσε ο Olson.

Εταιρείες ρομποτικών ταξί όπως η Cruise απέσπασαν επαίνους από ορισμένους πελάτες, αλλά προκάλεσαν και οργή για περιστατικά στα οποία τα οχήματά τους απέκλεισαν ασθενοφόρα ή δημιούργησαν προβλήματα κυκλοφορίας. Ο Olson είπε ότι η May δεν θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα, διότι οι πελάτες της είναι οι ίδιες οι πόλεις. Η May ενθαρρύνεται να αντιμετωπίσει τα δημοτικά προβλήματα, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος της λήξης του συμβολαίου της.

“Λαμβάνουμε την ευημερία των πόλεων εξαιρετικά σοβαρά,” δήλωσε ο Olson. “Θέλουμε να είμαστε οι καλοί στον τομέα. Δεν θέλουμε να εμποδίζουμε ή να προσθέτουμε στη συμφόρηση.”

Παρόμοια με άλλες εταιρείες αυτόνομων οχημάτων, τα αυτόνομα οχήματα της May θα παρακολουθούνται από μια ομάδα απομακρυσμένων εργαζομένων. Τα οχήματα δεν θα ελεγχθούν μέσω τηλεχειρισμού – δηλαδή, δεν θα λειτουργούν από απόσταση – αλλά οι απομακρυσμένοι παρακολούθητες μπορούν να στέλνουν προτάσεις όταν προκύπτουν προβλήματα. Ωστόσο, το όχημα μπορεί να αποφασίσει να αντιταχθεί στην πρόταση εάν κρίνει ότι η κατάσταση είναι ανασφαλής, δήλωσε ο Olson.

Εταιρείες ρομποτικών ταξί όπως η Cruise έλαβαν επαίνους από μερικούς πελάτες, αλλά προκάλεσαν και αντιδράσεις για περιστατικά όπου τα οχήματά τους εμπόδισαν ασθενοφόρα ή προκάλεσαν προβλήματα κυκλοφορίας. Ο Olson δήλωσε ότι η May δεν θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα επειδή οι πελάτες της είναι οι ίδιες οι πόλεις. Η May ενθαρρύνεται να αντιμετωπίζει τα δημοτικά προβλήματα, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος της λήξης του συμβολαίου της.

“Λαμβάνουμε την ευημερία των πόλεων εξαιρετικά σοβαρά,” δήλωσε ο Olson. “Θέλουμε να είμαστε οι καλοί στον τομέα. Δεν θέλουμε να εμποδίζουμε ή να προσθέτουμε στη συμφόρηση.”

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο Jeff Bezos θέλει ο Elon Musk να γνωρίζει πως η Blue Origin είναι πλέον σοβαρή!

Η Adobe αρνείται να κάνει συμβιβασμούς στην προσπάθειά της για την απόκτηση της Figma!