in

Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα επικίνδυνων αποβλήτων της Tesla στην Καλιφόρνια;

Οι ισχυρισμοί ότι η Tesla χειρίστηκε λανθασμένα επικίνδυνα απόβλητα υποδεικνύουν συστημική αποτυχία στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Καλιφόρνια. Αυτό δεν ήταν ένα απλό ατύχημα ή ένα μεμονωμένο γεγονός.

Όχι λιγότερες από 25 κομητείες μήνυσαν την Tesla αυτή την εβδομάδα για την υποτιθέμενη παράνομη διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων. Μέσα σε λίγες ημέρες, η εταιρεία υπό την ηγεσία του Elon Musk συμφώνησε να καταβάλει 1,5 εκατομμύριο δολάρια για τον διακανονισμό της αγωγής που αναφέρει ότι η εταιρεία “σκόπιμα” και “εξ αμελείας” διέθεσε υλικά που θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί με προσοχή.

Ειδικοί στη διαχείριση αποβλήτων λένε στο The Verge ότι μια μεγάλη εταιρεία όπως η Tesla θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα. Εκτός από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην Καλιφόρνια, η εταιρεία μπορεί να έχει παραβιάσει ακόμη και τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων.

Οι κομητείες της Καλιφόρνιας κατηγορούν την Tesla ότι παραβιάζει τους κρατικούς κώδικες υγείας και ασφάλειας με το να απορρίπτει ή να “προκαλεί τη διάθεση” επικίνδυνων αποβλήτων σε χώρους που δεν είναι πραγματικά εξουσιοδοτημένοι να δέχονται τα υλικά. Η αγωγή ισχυρίζεται ότι η εταιρεία πέταξε κάποια από αυτά σε κάδους απορριμμάτων ή συμπιεστές- τα απόβλητα θα μπορούσαν στη συνέχεια να καταλήξουν σε χώρους υγειονομικής ταφής που δεν επιτρέπεται να δέχονται επικίνδυνες ουσίες. Λέει επίσης ότι η Tesla “απέτυχε να προσδιορίσει” εάν τα απόβλητα που παράγονται στις εγκαταστάσεις της ήταν επικίνδυνα, “απέτυχε να επισημάνει, να επισημάνει και να αποθηκεύσει σωστά” τα επικίνδυνα απόβλητα στις εγκαταστάσεις της και δεν συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις τήρησης αρχείων ή δεν εκπαίδευσε σωστά τους υπαλλήλους σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των υλικών.

“Αυτό είναι αρκετά εξωφρενικό κατά τη γνώμη μου”, λέει ο Christopher Kohler, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Indiana, ο οποίος είναι ειδικός στα επικίνδυνα απόβλητα, την περιβαλλοντική αποκατάσταση και τη χημική υγιεινή. “Αυτοί οι κανόνες και οι κανονισμοί ισχύουν εδώ και… σχεδόν 50 χρόνια και θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα μέχρι τώρα”.

Η καταγγελία κατονομάζει 101 εγκαταστάσεις σε ολόκληρη την Καλιφόρνια που παρήγαγαν επικίνδυνα απόβλητα, όπως: χρησιμοποιημένα λιπαντικά έλαια, υγρά φρένων, μπαταρίες μολύβδου, αερολύματα, αντιψυκτικά, απόβλητα διαλυτών, χρώματα, ηλεκτρονικά απόβλητα και άλλα “μολυσμένα συντρίμμια”.

Αυτά είναι αρκετά συνηθισμένα είδη αποβλήτων, σύμφωνα με την Kohler. Παρ’ όλα αυτά, η διάθεσή τους ρυθμίζεται λόγω των κινδύνων που μπορούν να προκαλέσουν αυτές οι ουσίες όταν γίνεται κακός χειρισμός. Ο μόλυβδος και οι χλωριωμένοι διαλύτες είναι τοξικοί, τα έλαια είναι εύφλεκτα και τα οξέα είναι διαβρωτικά, επισημαίνει ο Kohler.

Οι ερευνητές του γραφείου του εισαγγελέα του Σαν Φρανσίσκο ξεκίνησαν “μυστικές επιθεωρήσεις” των δοχείων απορριμμάτων στα κέντρα εξυπηρέτησης αυτοκινήτων της Tesla το 2018. Διαπίστωσαν “την παράνομη απόρριψη πολυάριθμων χρησιμοποιημένων επικίνδυνων εξαρτημάτων αυτοκινήτων (δηλ. λιπαντικά έλαια, καθαριστικά φρένων, μπαταρίες μολύβδου και άλλες μπαταρίες, αερολύματα, αντιψυκτικά, απόβλητα διαλυτών και άλλων καθαριστικών, ηλεκτρονικά απόβλητα, απόβλητα χρωμάτων και συντρίμμια μολυσμένα με τα παραπάνω)”, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα. Μετά από αυτό, ερευνητές από άλλες κομητείες άρχισαν επίσης να ψάχνουν τα σκουπίδια της Tesla και βρήκαν παρόμοιες “παράνομες απορρίψεις”. Στο εργοστάσιο της Tesla στο Fremont, οι ερευνητές βρήκαν επίσης απόβλητα από πιτσιλιές συγκόλλησης, απόβλητα κύπελλα μείγματος χρωμάτων και μαντηλάκια / συντρίμμια μολυσμένα με αστάρι που πετάχτηκαν παράνομα στα σκουπίδια.

“Δεν έχω ιδέα για τα κίνητρα ή τον λόγο της λανθασμένης διάθεσης. Φαίνεται ότι πρόκειται για κατάρρευση ενός σχεδίου διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων”, γράφει στο The Verge ο Treavor Boyer, πρόεδρος προγράμματος περιβαλλοντικής μηχανικής στο Arizona State University, σε email.

Οι μεγάλες εταιρείες έχουν συνήθως έναν επαγγελματία σε θέματα αποβλήτων για να καθορίσουν πώς να χειρίζονται τέτοιου είδους ουσίες στις εγκαταστάσεις τους, λέει ο Kohler στο The Verge. Λέει ότι φαίνεται πως η Tesla δεν το είχε αυτό και παρέλειψε να θέσει σε εφαρμογή τις κατάλληλες εταιρικές πολιτικές και διαδικασίες στα κέντρα εξυπηρέτησης.

Πάρτε για παράδειγμα τις μπαταρίες μολύβδου οξέος από μηχανοκίνητα οχήματα, που αποτελούνται κυρίως – το μαντέψατε – από μόλυβδο και οξύ. Είναι παράνομο στις περισσότερες πολιτείες να τις πετάτε στα σκουπίδια. Μπορεί να διαβρωθούν και να απελευθερώσουν μόλυβδο, ο οποίος μπορεί να διαφύγει από μια χωματερή και να συνεχίσει να μολύνει το περιβάλλον και ακόμη και τις πηγές πόσιμου νερού, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA). Οι μπαταρίες που διαρρέουν μπορεί επίσης να εγκυμονούν κινδύνους για τους εργαζόμενους σε χώρους υγειονομικής ταφής, αποτεφρωτήρια και σταθμούς μεταφόρτωσης. Η αποτέφρωση των μπαταριών μπορεί ακόμη και να απελευθερώσει μόλυβδο στον αέρα. Ο μόλυβδος είναι μια γνωστή νευροτοξίνη που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα παιδιά.

Όσον αφορά το χειρισμό τέτοιου είδους υλικών από την Tesla στην Καλιφόρνια, “η κατάσταση φαίνεται να αποτελεί παραβίαση του RCRA [συντομογραφία για το Resource Conservation and Recovery Act], ο οποίος είναι ο ομοσπονδιακός κανονισμός για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων”, γράφει ο Boyer. Ωστόσο, οι εντολές της Καλιφόρνιας είναι πιο αυστηρές από την ομοσπονδιακή ρύθμιση για τα απόβλητα.

Το Verge απευθύνθηκε στην EPA για να ρωτήσει αν ερευνά την Tesla για παραβίαση του νόμου και, αν ναι, αν η εταιρεία μπορεί να αντιμετωπίσει ομοσπονδιακές κυρώσεις. Ένας εκπρόσωπος της EPA δήλωσε σε email ότι “λόγω της συνεχιζόμενης δικαστικής διαδικασίας, η EPA δεν μπορεί να σχολιάσει αυτή την υπόθεση”.

Η Tesla δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού από το The Verge- δεν αναγνώρισε καμία παράβαση εκ μέρους της στο πλαίσιο του διακανονισμού.

Ο διακανονισμός περιλαμβάνει πενταετή διαταγή κατά τη διάρκεια της οποίας η Tesla θα πρέπει να συμμορφωθεί με μέτρα που περιλαμβάνουν ετήσιους ελέγχους αποβλήτων από τρίτους και υποχρεωτική εκπαίδευση των εργαζομένων. Το γραφείο του εισαγγελέα του Σαν Φρανσίσκο αναφέρει ότι η Tesla “συνεργάστηκε” με την έρευνά της και “έλαβε μέτρα για να βελτιώσει τη συμμόρφωσή της με τους νόμους περί προστασίας του περιβάλλοντος που έθεσαν υπόψη της οι εισαγγελείς. Αφού η Tesla ενημερώθηκε για τα ζητήματα, άρχισε να θέτει σε καραντίνα και να ελέγχει τα δοχεία απορριμμάτων για επικίνδυνα απόβλητα σε όλα τα κέντρα εξυπηρέτησης πριν τα σκουπίδια μεταφερθούν στον χώρο υγειονομικής ταφής”.

Το 2022, η Tesla συμφώνησε να καταβάλει 275.000 δολάρια σε διακανονισμό με την EPA για παραβιάσεις του νόμου περί καθαρού αέρα στο εργοστάσιό της στο Fremont. Η Tesla έπρεπε επίσης να καταβάλει πρόστιμο 31.000 δολαρίων στο πλαίσιο διακανονισμού με την υπηρεσία το 2019 για την αποθήκευση επικίνδυνων αποβλήτων στο εργοστάσιό της στο Fremont χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Η EPA διαπίστωσε επίσης ότι η Tesla δεν διατηρούσε αρκετό χώρο στους διαδρόμους για την ασφαλή μετακίνηση του προσωπικού στον κύριο χώρο όπου αποθήκευε επικίνδυνα απόβλητα και παραβίασε τα πρότυπα εκπομπών στον αέρα για τρεις γραμμές μεταφοράς που είχαν διαρροή. Εντόπισε επίσης δύο ανοιχτά δοχεία 55 γαλονιών με επικίνδυνα απόβλητα χωρίς “φλάντζα ή μηχανισμό ασφάλισης” και ότι η εταιρεία απέτυχε να “καθαρίσει αμέσως” εύφλεκτα μείγματα χρωμάτων και διαλυτών που διέρρευσαν από γραμμές μεταφοράς ή αντλίες.

Άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν τρομερό ιστορικό με τα επικίνδυνα απόβλητα. Η GM συμφώνησε να καταβάλει διακανονισμό ύψους 773 εκατομμυρίων δολαρίων το 2010 με τις ΗΠΑ, 14 πολιτείες και τη φυλή Saint Regis Mohawk για “περιβαλλοντικές υποχρεώσεις”, συμπεριλαμβανομένων επικίνδυνων αποβλήτων στις ιδιοκτησίες της. Το 2022, το Νιου Τζέρσεϊ μήνυσε τη Ford για την απόρριψη τοξικής λάσπης χρωμάτων και τη μόλυνση “εκατοντάδων στρεμμάτων εδάφους, νερού, υγροτόπων” και αναγνωρισμένων από την πολιτεία φυλετικών εκτάσεων του έθνους Ramapough Lenape.

“Η συμφωνία σήμερα εναντίον της Tesla, Inc. στοχεύει στο να παρέχει έναν πιο καθαρό περιβάλλον για τους πολίτες σε ολόκληρη την πολιτεία, αποτρέποντας την μόλυνση των πολύτιμων φυσικών πόρων μας όταν επικίνδυνα απόβλητα διαχειρίζονται εσφαλμένα και παράνομα,” δήλωσε η εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, Μπρουκ Τζένκινς, σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε την Πέμπτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Neuralink: Μπορεί ο Μασκ να αλλάξει τον κόσμο;

Το Vision Pro headset της Apple κρύβει ακόμα ένα XL Lightning βύσμα