in

Προειδοποίηση – Καταναλωτές των Χριστουγέννων ενδέχεται θα χάσουν 100 εκατομμύρια σε απάτες.

Προβλέπεται ότι σχεδόν £100 εκατομμύρια θα κλαπούν από χιλιάδες θύματα αυτά τα Χριστούγεννα, προειδοποιούν οι τράπεζες του κεντρικού δρόμου.

  • Το σωματείο εμπορίου UK Finance, σε συνεργασία με τα Trading Standards, λένε ότι οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου.

Και οι απάτες που προκαλούνται από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) “ενισχύουν τον κίνδυνο”, σύμφωνα με τον υπηρεσία πληροφοριών GCHQ.

Αναφέρει ότι οι άνθρωποι ηλικίας 25 έως 34 ετών είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα.

Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας, που ανήκει στο GCHQ, προειδοποιεί ότι οι κυβερνο-εγκληματίες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να παράγουν πιο πειστικά απάτητα emails, ψεύτικες διαφημίσεις και ιστότοπους.

Αντίστροφη ψυχολογία 

Η εργοθεραπεύτρια Shayla έχασε χρήματα τον Νοέμβριο αφού πλήρωσε ένα προκαταβολής £60 για έναν καναπέ που ήθελε για τα Χριστούγεννα.

Η 24χρονη, που ζει μόνη της στο Μπέρμιγχαμ, έπεσε θύμα μιας απάτης αγοράς – την παραπλάνησαν να πληρώσει για ένα αντικείμενο που ποτέ δεν παραδόθηκε.

Είπε στο BBC ότι ο απατεώνας χρησιμοποίησε “αντίστροφη ψυχολογία” και της είπε ότι κι αυτός είχε πέσει θύμα απάτης.

“Με έκανε να νιώσω ένοχη γι’ αυτόν… οπότε νομίζω ότι αυτό με έκανε να πιστέψω ότι μπορούσα να τον πιστέψω γιατί είπε ότι είχε πέσει θύμα απάτης κι αυτός.”

Οι απάτες αγορών, μαζί με απάτες προκαταβολών και ψεύτικα μηνύματα παράδοσης, είναι οι πιο συνήθεις απάτες που χρησιμοποιούν οι απατεώνες.

Η τατουατζίδα Sorcha Beeson έπεσε επίσης θύμα απάτης αγοράς νωρίτερα φέτος – και έχασε σχεδόν £1,000 ενώ ανακαινιζόταν το σπίτι της σε βάρκα με τον φίλο της Max στο Λονδίνο.

“Μόλις συμβεί αυτό, τότε ξέρεις ότι είναι μια πιθανότητα, που είναι πραγματικά τρομακτικό,” είπε.

“Με έχει κάνει πιο επιφυλακτική. Είμαι συνεχώς επίπονα προσεκτική και αβέβαιη και λίγο δύσπιστη, που είναι κρίμα.”

‘Οι εγκληματίες θα δοκιμάσουν τα πάντα’

Ο Ben Donaldson, διευθυντής οικονομικού εγκλήματος στον UK Finance, είπε ότι οι “ανόητοι εγκληματίες” εκμεταλλεύονται την εορταστική περίοδο για να στοχεύσουν τους ανθρώπους.

“Είτε πρόκειται για πώληση φανταστικών αγαθών online, εξαπάτηση παραδοσιακών εταιρειών παράδοσης ή προσφορά δανείων για γιορτινές αγορές, οι εγκληματίες θα δοκιμάσουν τα πάντα για να χαλάσουν τις διακοπές σας και να κλέψουν τα χρήματά σας.”

Ο κ. Donaldson είπε ότι μέχρι και £100 εκατομμύρια μπορούν να κλαπούν μέσω απάτης πληρωμών μόνο τον Δεκέμβριο και συνιστά στους αγοραστές να ακολουθήσουν την καμπάνια Take Five to Stop Fraud. “Μπορεί να σώσει τα Χριστούγεννά σας,” πρόσθεσε.

Υπάρχουν δύο είδη απάτης. Από τα σχεδόν £100 εκατομμύρια που εκτιμάται ότι θα κλαπούν αυτά τα Χριστούγεννα, η πλειοψηφία αφορά την μη εξουσιοδοτημένη απάτη – όταν οι άνθρωποι έχουν τα στοιχεία των καρτών ή των τραπεζικών τους λογαριασμών κλεμμένα χωρίς την γνώση τους και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται από εγκληματίες.

Αυτό το είδος απάτης θα πρέπει να αποζημιωθεί από τις τράπεζες σύμφωνα με τους κανονισμούς περί Υπηρεσιών Πληρωμών.

Οι επιστροφές για την απάτη με εξουσιοδοτημένη εκτόνωση πληρωμών (APP), όταν οι θύματα εξαπατώνται από εγκληματίες να μεταφέρουν χρήματα, ανήκουν σε ένα πιο γκρίζο τομέα των δικαιωμάτων των καταναλωτών και των κανονισμών.

Οι περισσότερες τράπεζες του κεντρικού δρόμου έχουν υπογράψει τον Κώδικα Μοντέλου Επιστροφής (CRM) που τους υποχρεώνει να επιστρέφουν τα χρήματα στα αθώα θύματα της απάτης με εξουσιοδοτημένη εκτόνωση πληρωμών, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο.

Η Sorcha και ο Max, κατατάσσονται ως θύματα απάτης με εξουσιοδοτημένη εκτόνωση πληρωμών, αποζημιώθηκαν από την τράπεζά τους μετά από αρκετούς μήνες.

“Τελικά πήραμε τα χρήματα πίσω, που ήταν τεράστιο βάρος που αποσπούσαμε,” είπε η Sorcha.

“Αλλά ήταν μήνες μετά… και ξαφνικά έφτασαν πίσω στο λογαριασμό μου ευτυχώς, αλλά αρκετά αργότερα.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

“Διαφήμιση της Virgin Media για ‘γρηγορότερο Wi-Fi’ απαγορεύτηκε από εποπτική αρχή!

Επιβλήθηκε πρόστιμο στο Υπουργείο Άμυνας εξαιτίας λάθους σε email που θέτει σε κίνδυνο Αφγανούς διερμηνείς.