in

Ο πρώην διευθυντής της OpenAI, Sam Altman, που απολύθηκε, θα ενταχθεί στη Microsoft.

Ο Sam Altman εντάσσεται στη Microsoft, ανακοίνωσε ο κολοσσός της τεχνολογίας, θέτοντας τέλος στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που υποδείκνυαν ότι θα μπορούσε να επιστρέψει στην OpenAI μόλις 48 ώρες μετά την ανακοίνωση της ταραχώδους απόλυσής του.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Microsoft, Satya Nadella, έγραψε στο X, πρώην Twitter, ότι ο κ. Altman θα ενταχθεί στη Microsoft για να ηγηθεί “μιας νέας ομάδας προηγμένης έρευνας στην τεχνητή νοημοσύνη”.

Σε ανάρτησή του στο X, χαρακτήρισε τη θέση εργασίας αυτή μια “ευκαιρία μια φοράς στη ζωή”.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο τρόπος με τον οποίο είχε απολυθεί ο κ. Altman ήταν “χειρισμένος πολύ άσχημα” και “έβλαψε σοβαρά την εμπιστοσύνη μας”.

Ο κ. Altman, 38 ετών, βοήθησε στην ίδρυση της εταιρείας – γνωστή κυρίως για τη δημιουργία του δημοφιλούς bot ChatGPT – και έχει γίνει ένας από τους πιο επιδραστικούς φιγούρες στον γρήγορα αναπτυσσόμενο χώρο της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Έτσι, όταν το διοικητικό συμβούλιο τον απέλυσε την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση ότι είχε χάσει την εμπιστοσύνη του, προκάλεσε σοκ στη βιομηχανία και προκάλεσε μια ταραχώδη σειρά γεγονότων.

Αρκετοί επικεφαλής της Silicon Valley προσέφεραν υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Google, Eric Schmidt, που αποκάλεσε τον κ. Altman “έναν ήρωα του”. Υπήρξε επίσης μια αντίδραση από επενδυτές, που προκάλεσε εικασίες ότι ο κ. Altman ίσως ακόμη αποκατασταθεί.

Αντ’ αυτού, ωστόσο, ο κ. Altman εντάσσεται στη Microsoft, η οποία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην δημιουργό του ChatGPT.

Ανταποκρινόμενος στην ανάρτηση του επικεφαλής της Microsoft, κ. Nadella, που επιβεβαιώνει τη νέα του θέση, ο κ. Altman έγραψε “η αποστολή συνεχίζεται”.

Ο Dan Ives της επενδυτικής εταιρείας Wedbush Securities λέει ότι η Microsoft τελικά ενισχύθηκε – αλλά το επεισόδιο αντικατοπτρίζει αρνητικά στην OpenAI.

Ήταν “στο τραπέζι πόκερ των παιδιών και νόμιζαν ότι κέρδισαν μέχρι να αναλάβουν Nadella και η Microsoft τον έλεγχο σε ένα κίνημα World Series of Poker για τις εποχές”, έγραψε.

“Το εντροπιακό τσίρκο το Σαββατοκύριακο στην OpenAI τελικά καταλήφθηκε από τους ενήλικες στο δωμάτιο.”

Αναφορές το Σαββατοκύριακο υποδήλωσαν ότι η απόλυση του κ. Altman είχε εξοργίσει τους τρέχοντες και πρώην εργαζόμενους που ανησυχούσαν ότι θα μπορούσε να επηρεάσει μια επερχόμενη πώληση μετοχών ύψους 86 δισ. δολαρίων (£69 δισ.).

Πολλοί – συμπεριλαμβανομένων ανώτερων στελεχών – έχουν δημοσιεύσει το ίδιο μήνυμα στο X, το οποίο αναφέρει “η OpenAI δεν είναι τίποτα χωρίς τους ανθρώπους της”.

Ο νέος αρχηγός της OpenAI, ο Emmett Shear, είναι ο πρώην διευθυντής και συνιδρυτής της υπηρεσίας ροής βίντεο Twitch. Ένα μνημόνιο προς το προσωπικό της OpenAI είπε ότι διαθέτει “μια μοναδική συνδυασμένη εμπειρία ικανοτήτων και σχέσεων που θα οδηγήσουν την OpenAI προς τα εμπρός”.

Παρά το γεγονός ότι τώρα είναι στο τιμόνι μιας από τις ισχυρότερες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο – και δηλώνει ότι είναι “τεχνο-αισιόδοξος” – ο κ. Shear έχει εκφράσει ανησυχίες για αυτό που θεωρεί ως την πιθανή υπαρξιακή απειλή που απειλείται από την τεχνολογία.

“Είναι σαν να κάποιος εφηύρε έναν τρόπο για να φτιάχνεις βόμβες σύντηξης 10 φορές πιο ισχυρές από άμμο και λευκαντικό, που ο καθένας θα μπορούσε να φτιάξει στο σπίτι του”, είπε στο podcast Logan Bartlett Show τον Ιούνιο.

Τα ακριβή λόγια για τα οποία ο κ. Altman απολύθηκε από το διοικητικό συμβούλιο παραμένουν ασαφή. Την Παρασκευή, όταν η OpenAI ανακοίνωσε ότι απέλυσε τον κ. Altman, τον κατηγόρησε ότι δεν ήταν “συνεπής στις ειλικρινείς επικοινωνίες του με το διοικητικό συμβούλιο, καθυστερώντας τη δυνατότητά του να ασκήσει τις ευθύνες του” – αλλά δεν διευκρίνισε περί τίνος ακριβώς δεν ήταν ειλικρινής.

Ο κ. Shear αντιμετώπισε μερικές από τις εικασίες πάνω στο θέμα.

“Το διοικητικό συμβούλιο δεν απέλυσε τον Sam λόγω οποιασδήποτε συγκεκριμένης διαφωνίας σχετικά με την ασφάλεια, η λογική τους ήταν εντελώς διαφορετική από αυτήν. Δεν είμαι αρκετά τρελός ώστε να αναλάβω αυτήν τη θέση χωρίς την υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου για την εμπορικοποίηση των φοβερών μας μοντέλων”, έγραψε στο X.

Ωστόσο, ο κ. Shear δεσμεύτηκε να προσλάβει έναν ανεξάρτητο ερευνητή “να εξετάσει την ολόκληρη διαδικασία”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φίλτρα που απεικονίζουν πουλιά στο Instagram προβάλλουν τα πιο απειλούμενα είδη πουλιών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το νέο δορυφορικό internet terminal της SpaceX Starlink έχει πτυσσόμενο στήριγμα