in

Οι τουρίστες επαναπροσδιορίζουν τη σχέση τους με τη Γη

Ήταν ενώ επισκεπτόταν μια ιταλική πόλη για εργασία που η Σίλβια Ομπελίνι και ο σύζυγός, Simone Riccardi, είχαν την ιδέα να δημιουργήσουν μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στο βιώσιμο τουρισμό.

Ο κ. Riccardi εργαζόταν τότε για μια ιταλική πανεπιστημιακή σχολή, πριν 10 χρόνια, και έπρεπε να πάει στην πόλη της Ποτέντσα στο νότο της χώρας για μια διάλεξη.

Το ζευγάρι λέει ότι ήθελαν να κλείσουν ένα ξενοδοχείο με καλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, αλλά πραγματικά δυσκολεύτηκαν να βρουν ένα. “Ψάχναμε για βιώσιμη διαμονή, αλλά δεν ήταν τόσο εύκολο να βρούμε online και να κλείσουμε”, λέει η κα. Ombellini.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για μια επιχείρηση – μια ιστοσελίδα που ονομάζεται Ecobnb, όπου οι άνθρωποι μπορούν να αναζητήσουν περιβαλλοντικά φιλικά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα σπίτια, B&B και άλλους τύπους διαμονής.

“Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα σημείο συνάντησης μεταξύ των οικοταξιδιωτών και των ιδιοκτητών καταλυμάτων που επενδύουν σε ένα καλύτερο μέλλον”, προσθέτει η κα. Ombellini.

Σήμερα, το Ecobnb, με έδρα την Τρέντο, στη βόρεια Ιταλία, καταχωρεί περισσότερα από 3.000 καταλύματα παγκοσμίως, από ένα βιγκανικό και οργανικό αγρόκτημα στην Τοσκάνη έως ένα οικολογικό ξενοδοχείο στο Κόστα Ρίκα.

Για να εμφανιστούν στον ιστότοπο, οι παρόχοι καταλυμάτων πρέπει να πληρούν τουλάχιστον πέντε από τα 10 πρότυπα. Αυτά περιλαμβάνουν τη χρήση 100% ανανεώσιμης ενέργειας, την προσφορά οργανικών ή τοπικά παραγμένων τροφίμων, τη συλλογή και την επαναχρησιμοποίηση του βροχόνερου, τη χρήση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης, τη χρήση ηλιακής ενέργειας για το ζέσταμα του νερού, τον έλεγχο ότι περισσότερο από το 80% των απορριμμάτων ανακυκλώνεται, τη χρήση οικολογικών προϊόντων καθαρισμού, την τοποθέτηση ελεγκτών ροής νερού, τη συμπερίληψη οικολογικής αρχιτεκτονικής και την προσβασιμότητα χωρίς αυτοκίνητο.

Ωστόσο, οι ταξιδιώτες μπορούν να φιλτράρουν την αναζήτησή τους για να βρουν συγκεκριμένα ενδιαφέροντα, όπως φαγητό φυτικής προέλευσης και σταθμούς φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα που λειτουργούν με ανανεώσιμη ενέργεια.

Η κα. Ομπελίνι λέει ότι ορισμένοι παροχείς καταλυμάτων προσφέρουν έκπτωση σε επισκέπτες που έρχονται με ποδήλατο ή σε εκείνους που δεν χρησιμοποιούν αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Όταν κάποιος βρίσκει ένα μέρος που θέλει να κλείσει, το Ecobnb δεν πραγματοποιεί την πληρωμή. Αντίθετα, επικοινωνεί με το κατάλυμα, το οποίο στη συνέχεια στέλνει email απευθείας στο άτομο. Το Ecobnb βγάζει τα χρήματά του χρεώνοντας στα καταλύματα μηνιαία συνδρομή για να εμφανίζονται στον ιστότοπό του.

Η κα. Ομπελίνι λέει ότι πλέον 2,8 εκατομμύρια ταξιδιώτες χρησιμοποιούν το Ecobnb ετησίως, έναντι 780.000 το 2018.

“Οι διακοπές ανθρώπων είναι μια επανεκτίμηση της σχέσης τους με τον πλανήτη Γη”, λέει. “Υπάρχει μια νέα επίγνωση, ειδικά στους νέους, για την ευθύνη μας για το μέλλον και για τον πλανήτη.”

Οι στατιστικές φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτό. Μια μελέτη φέτος έδειξε ότι το 69% των ταξιδιωτών αναζητούν πλέον “ενεργά βιώσιμες επιλογές ταξιδίου”.

Στην Ολλανδία, τα Conscious Hotels είναι μια αλυσίδα επτά οικολογικών ξενοδοχείων, των οποίων τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν τη χρήση αποκλειστικά ανανεώσιμης ενέργειας, την αγορά μόνο βιώσιμων επίπλων και την προσφορά αποκλειστικά χορτοφαγικού φαγητού, το 90% του οποίου προέρχεται από ακτίνα 90 χλμ.

“Όσον αφορά τον πλανήτη, έχουμε μια προσέγγιση ανάλυσης κύκλου ζωής για τη βιωσιμότητα”, λέει ο διευθύνων σύμβουλος των Conscious Hotels, Μάρκο Λέμμερς.

“Δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στην κλιματική αλλαγή, είναι επίσης σημαντικό να εξετάσουμε τον αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα, τη χρήση γης και τις τοξίνες. Παίρνουμε κάθε πτυχή της επιχείρησης μας και καθιστούμε κάθε επιλογή βιώσιμη.

“Περισσότεροι ταξιδιώτες συμπεριλαμβάνουν τη βιωσιμότητα στον παράγοντα και επιλέγουν βιώσιμες επιλογές, γιατί πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν κάτι για να διατηρήσουν τον πλανήτη.”

Ιδρύθηκε το 2020, η εταιρεία ταξιδιών χωρίς πτήση Byway Travel έχει δει τη ζήτηση για τις υπηρεσίες της να αυξάνεται από 173 κρατήσεις το 2021 σε 2.200 για φέτος.

Η εταιρεία, η οποία οργανώνει ατομικά ταξίδια για τους ανθρώπους, επικεντρώνεται επίσης στον αγώνα κατά του υπερτουρισμού. Για παράδειγμα, επιλέγει την ιταλική πόλη λιμανιού της Τριέστης για όσους θέλουν τον πολιτισμό των παραθαλάσσιων καφετεριών αντί για τη Βενετία, η οποία επισκέπτεται από πολύ περισσότερους τουρίστες.

“Τα ταξίδια μας είναι πιο βιώσιμα επειδή είναι χωρίς πτήση”, λέει η ιδρύτρια της Byway Travel, Κατ Τζόουνς.

“Αλλά επίσης επειδή στοχεύουμε στο να μειώσουμε το κλιματικό αποτύπωμα του υπερτουρισμού, να ενισχύσουμε τις τοπικές οικονομίες όλων των υπέροχων τόπων στο μεταξύ, και να αυξήσουμε το ποσοστό των δαπανών σε βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, προτιμώντας συνεργασίες με τοπικές και βιώσιμες επιχειρήσεις.”

Η Μαρίνα Νοβέλι, καθηγήτρια τουρισμού και διεθνούς ανάπτυξης, αναφέρει ότι ολοένα περισσότεροι στον χώρο του ταξιδιού εισάγουν μέτρα βιωσιμότητας, όπως η ηλιακή ενέργεια, η αποθήκευση κρύου νερού, η ανακύκλωση και η ανακατασκευή.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι η βιωσιμότητα θα πρέπει να καλύπτει επίσης τις πρακτικές απασχόλησης, το δίκαιο μισθό και τις πολιτικές ισότητας.

Και, όπως και σε πολλούς άλλους κλάδους, η καθηγήτρια Νοβέλι προειδοποιεί για πολλά περιστατικά “πράσινου πλυσίματος” – ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα που προτιμούν να παρουσιάζουν τα πράσινα διαπιστευτήριά τους, αλλά στην πραγματικότητα δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, λέει ότι η ευθύνη βαρύνει τον ταξιδιώτη. “Επιστρέφω την ευθύνη στον καταναλωτή, επειδή αν συνεχίσουμε να κάνουμε αυτές τις ερωτήσεις, οι παροχείς θα ωθηθούν να κάνουν πραγματικά το σωστό”, λέει.

Η κα. Ομπελίνι επισημαίνει: “Οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί… και να έρευναν πραγματικά πριν κάνουν κράτηση.”

Παρόλο που το Ecobnb επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα, πόσο βιώσιμο είναι όταν πολλοί άνθρωποι μπορεί να ταξιδεύουν με αεροπλάνο για να φτάσουν στα καταλύματα που καταχωρεί;

“Η επίδραση των ταξιδιών με αεροπλάνο είναι πολύ μεγάλη,” συμφωνεί η κα. Ομπελίνι. “Προωθούμε πολύ το μοντέλο των διακοπών στον τόπο διαμονής, και προσπαθούμε να προσκαλέσουμε τους ανθρώπους να ανακαλύψουν τις δικές τους χώρες και να αποφεύγουν τα αεροπορικά ταξίδια όταν είναι δυνατόν.”

Πόσο αισιόδοξη είναι για το μέλλον του πράσινου ταξιδιού;

“Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για πράσινους τρόπους ζωής κάθε μέρα”, λέει. “Και τώρα ψάχνουν για τις ίδιες πράσινες επιλογές και κατά τις διακοπές τους.

“Αυτές οι μικρές επιλογές μπορούν να ενωθούν, και μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Μπορούμε να είμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το Νεπάλ απαγορεύει το TikTok επικαλούμενο τη διατάραξη της κοινωνικής αρμονίας

Το Threads επιτρέπει επιτέλους να διαγράψετε το λογαριασμό σας ξεχωριστά από το Instagram!