in ,

Μπορεί το μπαμπού να έχει σημαντικό ρόλο στην κατασκευή;

Φτιαγμένη από μια σειρά από τόξα μπαμπού που διατείνονται σε μήκος 19 μέτρων, ο Τόξος στο Green School στη Μπαλί θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστικούς όγκους που έγιναν ποτέ από μπαμπού.

Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Ibuku και χρησιμοποιώντας περίπου 12,4 τόνους του είδους Dendrocalamus Asper, γνωστού ως Rough Bamboo ή Giant Bamboo, η ελαφριά κατασκευή ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2021.

Ένα τόσο εντυπωσιακό κτίσμα δείχνει τη δύναμη και την ευελιξία του μπαμπού. Προσθέστε σε αυτά τα “πράσινα” χαρακτηριστικά του μπαμπού και φαίνεται ότι είναι ένα εξαιρετικό υλικό για να βοηθήσει τη βιομηχανία της κατασκευής να μειώσει το οικολογικό της αποτύπωμα.

Όπως και τα δέντρα, οι φυτικές καλαμοποιίες συσσωρεύουν άνθρακα καθώς μεγαλώνουν και μπορούν να λειτουργήσουν ως αποθήκες άνθρακα, αποθηκεύοντας περισσότερο άνθρακα από πολλά είδη δέντρων.

Ένα φυτείο μπαμπού μπορεί να αποθηκεύσει 401 τόνους άνθρακα ανά εκτάριο (ανά 2,5 στρέμματα). Αντίθετα, ένα φυτείο δέντρων του είδους Κινέζικη ελάτη μπορεί να αποθηκεύσει 237 τόνους άνθρακα ανά εκτάριο, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μπαμπού και Ρατάν (INBAR) και του Πανεπιστημίου του Delft στην Ολλανδία.

Είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα φυτά στον πλανήτη – μερικές ποικιλίες μπορούν να μεγαλώσουν έως ένα μέτρο την ημέρα.

Επιπλέον, το μπαμπού είναι ένα χόρτο, οπότε όταν κόβεται η στέλη, ξαναφυτρώνει, αντίθετα με τα περισσότερα δέντρα.

Έχει μια μακρά ιστορία χρήσης στην κατασκευή στην Ασία, αλλά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ παραμένει ένα ειδικό υλικό κατασκευής.

Σε αυτές τις αγορές, το μπαμπού που έχει υποστεί θερμική και χημική επεξεργασία γίνεται όλο και πιο δημοφιλές για δάπεδα, επιφάνειες κουζίνας και κοπτικά ταψιά, αλλά σπάνια χρησιμοποιείται ως δομικό υλικό.

Σύμφωνα με τον Christopher Matthews, από τους Λονδρέζικους μηχανικούς δομής της Atelier One, ένα από τα προβλήματα είναι η έλλειψη εξοικείωσης.

“Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν ότι κανείς πραγματικά δεν ξέρει πώς να μηχανικεύει το μπαμπού,” λέει ο κ. Matthews, ο οποίος εργάστηκε στο έργο του Σχολείου της Μπαλί.

“Έτσι πρέπει να το δοκιμάσουμε. Καθόμασταν εκεί, το φορτώναμε με σακούλες άμμου για να αποδείξουμε πραγματικά πόσο δυνατό ήταν.”

Ο κ. Matthews λέει ότι η ζήτηση για το μπαμπού αυξάνεται, με το 30% των πελατών της εταιρείας του να χρησιμοποιούν πλέον το υλικό. “Ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε όλο και περισσότερες δομές από μπαμπού.”

Αναφέρει ένα ολόκληρο σχολικό χώρο στο Νιού Μέξικο και δομές όπως ένα στούντιο γιόγκα στην Κόστα Ρίκα και ένα γεφύρι και ένα περίπτερο στις Φιλιππίνες.

“Στις χώρες που το χρησιμοποιούν, είναι πάρα πολύ φθηνό και πάρα πολύ διαθέσιμο και οι εργάτες είναι εξειδικευμένοι στη χρήση του. Εάν ξεκινούσαμε να το χρησιμοποιούμε στην Ευρώπη, αρχικά θα ήταν πιο ακριβό. Ωστόσο, καθώς γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, δεν υπάρχει λόγος να μην μειωθούν οι τιμές.”

Αναφέρει ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις σε πρώιμο στάδιο για την επέκταση της χρήσης του μπαμπού στο Ηνωμένο Βασίλειο σύντομα.

Θα ήταν χρήσιμο αν το μπαμπού καλλιεργούνταν στην Ευρώπη, αλλά τα μεγαλύτερα είδη δεν αναπτύσσονται καλά σε κρύα βορειοανατολικά κλίματα.

Η BambooLogic ελπίζει να αλλάξει αυτό – είναι ο πρώτος μεγάλης κλίμακας καλλιεργητής μπαμπού στην Ευρώπη.

“Σίγουρα χρειάζεται πολύ ηλιοφάνεια και κάποιο νερό επίσης,” λέει ο Jan Detavernier, σύμβουλος στην BambooLogic, η οποία έχει φυτείες μπαμπού στην Πορτογαλία.

“Στο νότο έχουμε πολλή ηλιοφάνεια.” Λέει ότι έχει το δυναμικό να αποκαταστήσει ατελώς έδαφος. “Εκεί που καλλιεργούμε στο νότο της Πορτογαλίας, το έδαφος είναι πολύ φτωχό. Αφού το μπαμπού αιχμαλωτίζει διοξείδιο του άνθρακα και το τοποθετεί στο έδαφος, κάνει τη γη πολύ καλύτερη.”

Ο κ. Detavernier λέει ότι η εταιρεία του συνεργάζεται με εταίρους που αναπτύσσουν νέα προϊόντα για την ευρωπαϊκή αγορά.

Η πρόκληση, λέει, είναι η έλλειψη τυποποίησης. “Στην Ευρώπη δεν είμαστε συνηθισμένοι να εργαζόμαστε με το μπαμπού ως υλικό. Υπάρχουν πολλά δεδομένα στην Ασία, αλλά υπάρχουν λίγα δεδομένα στην Ευρώπη για να εργαστούμε.”

Η Δρ. Bhavna Sharma, βοηθός καθηγήτρια αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της ομάδας που αναπτύσσει διεθνείς πρότυπα για υλικά κατασκευής από μπαμπού, επιβεβαιώνει αυτό.

“Εξακολουθεί να είναι μια πρόκληση να χρησιμοποιηθεί το μπαμπού στην κατασκευή επειδή είναι ακόμα ένα μη συμβατικό υλικό,” λέει.

“Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να αυξήσουμε τη γνωστική μας βάση, να καταλάβουμε πώς το υλικό θα λειτουργήσει σε διάφορα περιβάλλοντα χρήσης, δηλαδή αν χτίζω στο Άμστερνταμ, πώς θα επιδράσει το κτίριο σε αυτόν τον τύπο καιρού και κλίματος σε σύγκριση με αν χτίζω στην Ινδονησία; Έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο σε ό,τι αφορά τους τύπους κτιρίων που είμαστε σε θέση να κατασκευάσουμε.”

Ο κ. Sharma λέει ότι τα πρώτα πρότυπα δοκιμής μηχανικού μπαμπού από τον Διεθνή Οργανισμό Προτύπων δημοσιεύτηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι. “Αυτό θα υποστηρίξει τους επαγγελματίες, τους σχεδιαστές και τους μηχανικούς να υιοθετήσουν το υλικό σε έργα.”

Στην Καλιφόρνια, η εταιρεία βιώσιμων υλικών κατασκευής BamCore, που ιδρύθηκε το 2019, προσφέρει ένα σύστημα πλαισίων σε πάνελ κατασκευασμένο είτε από μηχανικά μπαμπού και ξύλο είτε από ευκαλύπτους και ξύλο. Τα πάνελ χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κτιρίων μέχρι πέντε ορόφους τόσο για εμπορικά όσο και για κατοικίες.

“Οι πελάτες μας αρχικά ξεκίνησαν ως αγοραστές μονοκατοικιών ή αρχιτέκτονες που αναζητούσαν πιο βιώσιμες λύσεις,” λέει η Kate Chilton, αρχική αξιωματούχος βιωσιμότητας στη BamCore.

“Ωστόσο, καθώς άρχισαν να αναπτύσσονται, άρχισαν να συνεργάζονται με προγραμματιστές ακινήτων.” Αναφέρει την D.R. Horton, τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής σπιτιών στις ΗΠΑ, η οποία, λέει, βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο για το προϊόν μπαμπού σε αρκετά αναπτυσσόμενα στην Αμερική.

Υπάρχουν περισσότερες από 1.600 είδη μπαμπού, και το προτιμώμενο από τη BamCore είναι το Dendrocalamus asper, γνωστό και ως Γιγαντιαίο Μπαμπού, το οποίο εισάγουν από τη Νότια Αμερική και την Ασία. Ωστόσο, η κα Χίλτον λέει ότι συζητούν με έναν ιδιοκτήτη φυτειών μπαμπού στη Φλόριντα, ο οποίος έχει σε εξέλιξη δοκιμές με το Dendrocalamus asper.

Ορισμένοι αναγνωρίζουν το δημιουργικό δυναμικό του μπαμπού. Η εταιρεία μάρκετινγκ εκδηλώσεων, Natchlab, δημιουργεί ένα ναό επιφάνειας 650 τετραγωνικών μέτρων από ανακυκλωμένο μπαμπού για το φεστιβάλ των τεχνών και της μουσικής Boom Festival στην Πορτογαλία του επόμενου έτους.

“Ανοιχτοί, καλά αεριζόμενοι, υψηλοί χώροι είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε σε ένα φεστιβάλ,” είπε ο κ. Sibthorpe, δημιουργικός διευθυντής της Nachtlab, στο πλαίσιο της πράσινης διάλεξης – μέρος του Amsterdam Dance Event.

“Το μπαμπού μπορεί να κάμψει και να διαμορφωθεί λίγο. Είναι ένα πολύ δυνατό υλικό.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η X του Elon Musk μηνύει το Media Matters για ανάλυση αντισημιτισμού!

Braun: “Designed to Keep” είναι ένα βιβλίο που αξίζει να κρατήσεις!