in

Κατηγορίες εναντίον των τραπεζών για καθυστέρηση στην επιστροφή χρημάτων λόγω απάτης!

Τράπεζες κατηγορούνται από καίρια βουλευτή για το ότι “καθυστερούν” όταν πρόκειται να επιστρέψουν τα χρήματα στα θύματα απάτης.

Οι σχόλια της Harriett Baldwin έρχονται καθώς νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά αποκαλύπτουν τα ονόματα των ατόμων των τραπεζών για να δείξουν πόσα χρήματα επιστρέφουν.

Η κ. Baldwin, η Συντηρητική πρόεδρος της επιτροπής του Κοινοβουλίου για τις Οικονομικές Υποθέσεις, λέει ότι οι τράπεζες βελτιώνονται αλλά χρειάζεται να προχωρήσουν περισσότερο και γρηγορότερα.

Η εμπορική οργάνωση UK Finance δηλώνει ότι η πλειονότητα των χρημάτων που κλάπηκαν επιστράφηκε τώρα.

Η έκθεση από τον Ρυθμιστή των Συστημάτων Πληρωμών (PSR) καλύπτει δεδομένα από το 2022 για την εξουσιοδοτημένη απάτη μεταφοράς, ή APP fraud, όπου τα θύματα ίδια τους εξαπατούνται να μεταφέρουν χρήματα σε εγκληματίες που προσποιούνται ότι είναι από έναν αξιόπιστο φορέα, όπως οι τράπεζες, η αστυνομία ή ο Φορολογικός Σύνδεσμος.

Συνολικά, κλάπηκαν 485,2 εκατομμύρια λίρες με αυτόν τον τρόπο το περασμένο έτος. Οι τράπεζες επέστρεψαν 285,6 εκατομμύρια λίρες – περίπου 59%.

Ωστόσο, ορισμένες από αυτές είχαν καλύτερη απόδοση όσον αφορά το ποσοστό αποζημίωσης τους.

Από τις 14 μεγάλες τράπεζες ή κοινοπραξίες που καλύπτονται στην έκθεση, οι μισές από αυτές επέστρεψαν λιγότερα από το μισό των χρημάτων που κλάπηκαν από τα θύματα.

Στην αντίθετη άκρη του πίνακα, πρώτη είναι η TSB, η οποία επέστρεψε το 91% του συνολικού ποσού των απωλειών από απάτη μεταφοράς χρημάτων το 2022. Η τράπεζα έχει τη δική της Εγγύηση Επιστροφής για Απάτες, κάτι που το έκθεση χαρακτηρίζει ειδικά ως ένα καινοτόμο σχήμα μέσα στη βιομηχανία που επιτρέπει ένα πολύ υψηλό ποσοστό επιστροφής.

Επίσης, η Nationwide, δεύτερη στον πίνακα με 78%, διαθέτει τη δική της υπηρεσία ελέγχου απάτης.

Παρόλα αυτά, η κ. Baldwin δήλωσε στο Money Box του Radio 4 ότι θέλει οι κακά αποδιδόμενες τράπεζες να προχωρήσουν περισσότερο και γρηγορότερα όσον αφορά την αύξηση των ποσοστών επιστροφής τους.

“Είναι προφανές ότι οι τράπεζες πρέπει να γίνουν καλύτερες και είναι στον δρόμο για να γίνουν καλύτερες, αλλά είναι πραγματικά σημαντικό αυτά τα δεδομένα να είναι διαθέσιμα. Αυτή είναι πληροφορία που δεν είχαμε πριν.

“Νομίζω επίσης ότι είναι πραγματικά σημαντικό να γνωρίζουν όλοι ότι υπάρχουν κορόιδα που προσπαθούν να σας κάνουν απάτη.

“Αν κάποιος που μοιάζει με μέλος της οικογένειάς σας ή ίσως κάποιος με τον οποίο είστε ερωτικά συνδεδεμένοι στα κοινωνικά μέσα – μην πέσετε θύμα των απάτες και μην τους στέλνετε χρήματα. Να είστε πραγματικά προσεκτικοί με τα δικά σας χρήματα.”

Η εμπορική οργάνωση UK Finance, που εκπροσωπεί τις τράπεζες, δήλωσε: “Ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών επενδύει περισσότερα στην αντιμετώπιση της απάτης από οποιονδήποτε άλλον και είναι ο μόνος τομέας που αποζημιώνει τα θύματα – ακόμη και αν η συντριπτική πλειονότητα της εξουσιοδοτημένης απάτης προέρχεται από άλλες πλατφόρμες και δίκτυα.

“Αυτό που τα δεδομένα του PSR δεν δείχνουν είναι πού ξεκινά η απάτη – το 94% της εξουσιοδοτημένης απάτης ξεκινά online ή μέσω τηλεφώνου, μέσω κοινωνικών μέσων, ψεύτικων μηνυμάτων κ.λπ. Ωστόσο, οι κλάδοι τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών δεν φέρουν καμία ευθύνη για την αποζημίωση των θυμάτων.

“Χρειαζόμαστε αυτούς τους κλάδους να κάνουν περισσότερα μαζί μας για να προστατεύσουν τους καταναλωτές, αποτρέποντας αυτά τα φοβερά εγκλήματα από το να συμβούν από την αρχή.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

DP World: Λιμάνι της Αυστραλίας ξανά σε λειτουργία μετά από κυβερνοεπίθεση.

Ένα iPad Pro με τεχνολογία OLED είναι η αναβάθμιση που περιμέναμε!