in

Ιδιοκτήτες καταστημάτων ελπίζουν ότι η τεχνολογία μπορεί να αποτρέψει τους κλέφτες

Η Isabella Day ίδρυσε το κατάστημα κοσμημάτων της, το The Remarkable Goldsmiths, στο Dartmouth μόλις πριν από δύο χρόνια. Από τότε, έχουν κλαπεί εμπορεύματα αξίας περίπου 3.000 λιρών.

“Βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση”, λέει. “Ο σύντροφός μου είναι πολύ άρρωστος. Είμαστε οικογενειακή επιχείρηση, μια μικρή επιχείρηση. Κυριολεκτικά ό,τι κάνουμε στο κατάστημα, δεν έχουμε πληρωθεί μέχρι να το αγοράσει κάποιος. Έχει μεγάλο αντίκτυπο όταν κάποιος κλέβει κάτι.”

“Φτιάχνουμε τα πάντα από την αρχή. Φτιάχνουμε όλες μας τις κράμες χρυσού, σε 28 διαφορετικά χρώματα – γκρι, χρυσό, πράσινο-χρυσό, ροζ.”

Παρά τα υψηλής αξίας αγαθά της, η κ. Day είναι αρνητική στο να κλειδώσει την πόρτα της για τους πελάτες.

“Θέλω πραγματικά να είναι φιλόξενο. Δεν θέλω να είναι ένα κατάστημα κοσμημάτων που πρέπει να πατήσεις κουδούνι για να μπεις”, λέει. “Απλά νομίζω ότι εμποδίζει τους ανθρώπους να μπουν να δουν.”

Τους καλοκαιρινούς μήνες, οι τουρίστες έρχονται στο Dartmouth. Αυτή είναι η περίοδος που το κατάστημα της κ. Day είναι στο πιο πολυσύχναστο σημείο του.

“Δεν έρχονται για να ξοδέψουν χρήματα”, λέει. “Ερχονται για να ρίξουν μια ματιά και μετά λένε ‘ω, είναι τόσο όμορφο!’, και τυχαία ξοδεύουν λίγα χρήματα. Δεν νομίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μπαίναν καθόλου αν έπρεπε να πατήσουν κουδούνι.”

Η κ. Day κρατά τα προϊόντα της σε βιτρίνες και στο παράθυρο, με μερικά αντικείμενα έξω ώστε οι άνθρωποι να τα πιάσουν. Ωστόσο, μετά την πρώτη κλοπή, τοποθέτησαν ένα σύστημα συναγερμού, με ένα κουμπί πανικού που ειδοποιεί αμέσως μια εταιρεία ασφαλείας και την αστυνομία, καθώς και κάμερες με πινακίδες πάνω στους τοίχους που δείχνουν ότι έχουν κλειστόκυκλητη τηλεόραση.

“Έβαλαν επίσης έναν πραγματικά δυνατό κουδούνι στην πόρτα!” προσθέτει.

Ωστόσο, το καλύτερο κομμάτι τεχνολογίας στο οποίο έχουν επενδύσει, λέει, είναι ένα απλό κουδούνι στυλ κάμερας που βρίσκεται στο πάγκο.

“Είναι πραγματικά πολύ ποιοτική εικόνα και καταγράφει ολόκληρο το κατάστημα”, λέει.

Μετά την πιο πρόσφατη κλοπή ενός κολιέ αξίας £685, η αστυνομία εντόπισε τον κλέφτη χρησιμοποιώντας εικόνες από την κάμερα του κουδουνιού της πόρτας – και έκανε σύλληψη.

Κατά τη χρονική περίοδο μέχρι τον Ιούνιο του 2023, η αστυνομία κατέγραψε αύξηση 25% στις κλοπές από καταστήματα στην Αγγλία και την Ουαλία, ενώ σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο οι απώλειες από κλοπές στο λιανικό εμπόριο εκτιμώνται στα £953 εκατομμύρια – παρά τα πάνω από £700 εκατομμύρια που δαπανούν οι λιανοπωλητές για την πρόληψη του εγκλήματος.

Ταυτόχρονα, στις ΗΠΑ, το λαθρεμπόριο στον τομέα του λιανικού εμπορίου κόστισε πάνω από $112 δισεκατομμύρια (£92 δισεκατομμύρια) το 2022 – απώλειες που αυξάνουν τα λειτουργικά έξοδα των λιανοπωλητών και, συνεπώς, αυξάνουν τις τιμές για τους πελάτες.

Οι λιανοπωλητές λαμβάνουν όλους τους τύπους μέτρων για να αποτρέψουν τις κλοπές από καταστήματα, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης ενός έργου επιτήρησης της αστυνομίας, την πρόσληψη μυστικών φρουρών για περιπολία στους χώρους των καταστημάτων και ακόμα και την προσφορά δωρεάν καφέ σε αστυνομικούς για να τους δελεάσουν να επισκεφθούν τα καταστήματά τους.

“Έχουμε ακούσει παραδείγματα επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν αναγνώριση προσώπου για την πρόληψη εμπορικών εγκλημάτων,” λέει η Tina McKenzie, Πρόεδρος Πολιτικής της Ομοσπονδίας Μικρών Επιχειρήσεων (FSB), “αλλά για πολλούς ανεξάρτητους ιδιοκτήτες καταστημάτων, αυτό μπορεί να φανεί σαν ένα πολυτελές αντικείμενο – ειδικά με την ανοδική πορεία της πληθωρικής ανάπτυξης και τα υψηλά επιτόκια.”

Οι μικρές επιχειρήσεις συχνά βρίσκονται στο στόχαστρο του εμπορικού εγκλήματος, λέει, και συνήθως αυτά τα εγκλήματα παίρνουν “πίσω θέση” σε σχέση με άλλες μορφές εγκληματικής δραστηριότητας.

“Πολλοί επιλέγουν να μην καταγγείλουν στην αστυνομία επειδή δεν είναι βέβαιοι ότι οι εγκληματίες θα βρεθούν και θα διωχθούν με επιτυχία,” λέει. “Στο μακροπρόθεσμο, αυτό βλάπτει την ευρύτερη οικονομία.

“Ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον είναι απαραίτητο για την ευημερία των μικρών εταιρειών. Θα θέλαμε να δούμε την οργανωμένη κλοπή καταστημάτων και την αντικοινωνική συμπεριφορά να παίρνουν πιο σοβαρά, ώστε το προσωπικό και οι πελάτες στα κεντρικά δρόμου να νιώθουν ασφαλείς καθημερινά.”

Μια πρόσφατη έκθεση με επικεφαλής την Co-op για το εμπορικό έγκλημα διαπίστωσε ότι οι αρχές απέτυχαν να αντιδράσουν σε περισσότερο από 70% των σοβαρών εμπορικών εγκλημάτων που αναφέρθηκαν.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι εγκληματίες έχουν “ελευθερία να λεηλατήσουν” σε μια κατάσταση που είναι “εκτός ελέγχου”.

“Δεν ανησυχούν για τις συνέπειες. Δεν ανησυχούν για καμία αντίδραση ή δίωξη,” λέει ο Steven Logue, επικεφαλής λειτουργιών της Co-op.

Αυτός ο έλλειμμα σε κυρώσεις, λέει ο κ. Logue, πιθανότατα είναι ο παράγοντας για τη “συνταρακτική” αύξηση των κλοπών τον τελευταίο χρόνο.

“Έχουμε απώλειες αποθεμάτων περίπου £80 εκατομμυρίων ετησίως,” λέει, “αλλά αναφέρουμε μόνο ένα μέρος από αυτά που έχουν κλαπεί. Η ανεπίδεκτη αλήθεια είναι ότι η αντίδραση πραγματικά δεν ήταν αρκετά καλή τα τελευταία χρόνια. Έτσι, αυτοί οι αριθμοί είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.”

Φέτος, η Co-op έχει ήδη καταγράψει ένα τέταρτο εκατομμύριο καταγγελίες, με χίλιες σωματικές επιθέσεις, λέει ο κ. Logue. Αυτό δεν είναι έγκλημα χωρίς θύματα.

“Βλέπουμε τους συναδέλφους μας να είναι παγιδευμένοι μέσα σε κιόσκια, ενώ [οι εγκληματίες] παίρνουν αυθαίρετα τσιγάρα και αλκοόλ,” λέει ο κ. Logue. “Αυτοί είναι οι μητέρες, οι κόρες, οι αδελφοί κάποιων ανθρώπων.”

Τον Οκτώβριο, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η κλοπή από καταστήματα θα αντιμετωπιστεί ως οργανωμένο έγκλημα, ως μέρος ενός σχεδίου για να βοηθήσει την αστυνομία να καταπολεμήσει τις κλοπές.

“Υπάρχουν ενθαρρυντικά σήματα που ακούγονται τώρα από την αστυνομία και το Downing Street,” λέει ο κ. Logue. “Αυτή είναι η πρώτη φορά που η αφήγηση αρχίζει να αλλάζει.”

Για να αποτρέψουν τις κλοπές από καταστήματα, η Co-op έχει επενδύσει σε “ανυψωτικά” στο μπροστινό μέρος των ραφιών, τα οποία δυσκολεύουν την πρόσβαση στα προϊόντα, κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης (CCTV), απομακρυσμένη παρακολούθηση, κουμπιά ανάγκης, Smartwater, ασφαλιστικές θήκες με GPS παρακολούθησης, κάμερες σώματος και ασύρματα ακουστικά επικοινωνίας, καθώς και κρυφοί φρουροί ασφαλείας. Τώρα εξετάζουν την εγκατάσταση ασφαλών κιόσκιων και ψηφιακών πορτών, έτσι ώστε οι πελάτες να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε προϊόντα υψηλής αξίας χωρίς ένα μέλος του προσωπικού να τα ξεκλειδώνει.

Η Co-op έχει επίσης δοκιμάσει άδεια συσκευασία προβολής για προϊόντα υψηλής αξίας, όπως καφέ, σοκολάτες και απορρυπαντικά. Οι πελάτες παίρνουν την άδεια συσκευασία προβολής, η οποία ανταλλάσσεται στο ταμείο με το πραγματικό προϊόν.

Ωστόσο, ο κ. Logue λέει ότι η χρήση άδειας συσκευασίας μπορεί να βλάψει τις πωλήσεις.

“Οι αναλύσεις μας μας λένε ότι αποθαρρύνει τον πελάτη όσο και τον κλέφτη, ο οποίος απλώς πηγαίνει σε άλλο μέρος του καταστήματος,” λέει.

Δεν υπάρχει μία λύση, λέει ο κ. Logue. “Νομίζω ότι η επιστροφή στην παλιά, φυσική φύλαξη είναι η καλύτερη για την πρόληψη της πιο αυθόρμητης κλοπής – αλλά αυτό είναι λιγότερο αποτελεσματικό για τους επαναλαμβανόμενους επαναλήπτες εγκλημάτων.”

Τα τελευταία χρόνια, η Co-op έχει επενδύσει συνολικά πάνω από £200 εκατομμύρια για να αντιμετωπίσει την εγκληματική συμπεριφορά.

Στο μέλλον, ο κ. Logue πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του εμπορικού εγκλήματος.

“Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι να δούμε πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παρακολουθεί ανθρώπους που δεν σαρώνουν μέσω των αυτο-εξυπηρέτησης κιοσκίων ή την κρυψίνοντας προϊόντων στα διάδρομα. Μπορεί να μας επιτρέψει να αντιδράσουμε πιο γρήγορα στο παρόν, για να ενεργήσουμε για κλήση στην αστυνομία.”

Πίσω στο Dartmouth, ο κλέφτης που έκλεψε από το κατάστημα της κυρίας Day έλαβε αναστολή ποινής.

“[Ο δράστης] είχε πρόβλημα τζόγου, αποδείχτηκε,” λέει. “Λυπάμαι για αυτόν. Χαίρομαι που η αστυνομία κατάφερε να τον συλλάβει – αλλά δεν νιώθω ενθουσιασμένη γι’ αυτό. Δεν νομίζω ότι ήταν μια καλή έκβαση για κανέναν πραγματικά.

“Απλά νιώθω θλίψη για όλο το περιστατικό. Θα ήθελα να ζούσαμε σε μια κοινωνία όπου θα μπορούσα να έχω την πόρτα μου ανοικτή και οι άνθρωποι να μπορούσαν απλά να έρχονται και να βλέπουν τα όμορφα μας πράγματα – και να μην έπρεπε να πανικοβάλλομαι για το αν θα έρχονταν άνθρωποι και θα μας έκλεβαν.”

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η εταιρική συνεργασία του ποταμού Σέβερν κερδίζει χρηματοδότηση για ασύρματες καινοτομίες!

Επικεφαλής της τεχνητής νοημοσύνης παραιτείται λόγω ‘εκμεταλλευτικής’ διαμάχης πνευματικών δικαιωμάτων.