in

Η SpaceX κατηγορείται για παράνομη απόλυση προσωπικού που άσκησε κριτική στον Elon Musk

Η SpaceX κατηγορείται για την παράνομη απόλυση οκτώ εργαζομένων οι οποίοι άσκησαν κριτική για τον Elon Musk.

Μια καταγγελία από μια αρχή εργατικών σχέσεων των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι έστειλαν ανοιχτή επιστολή στους εκτελεστικούς της εταιρείας το 2022, αναλύοντας τις ανησυχίες τους για τον χώρο εργασίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, στην επιστολή αναφερόταν ότι ο Elon Musk ήταν “αποσπασματικός και ενοχλητικός”.

Η BBC επικοινώνησε με την εταιρεία δορυφόρων και πυραύλων για σχόλια.

Η καταγγελία από έναν περιφερειακό αξιωματούχο στο Εθνικό Συμβούλιο Σχέσεων Εργασίας (NLRB) κατηγορεί την SpaceX για παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σύμφωνα με το ομοσπονδιακό εργατικό νόμο που επιτρέπει στους συναδέλφους να υποστηρίζουν κοινώς καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η καταγγελία ανέφερε επίσης ότι οι εμπλεκόμενοι στην ανοιχτή επιστολή ανακρίθηκαν πριν την απόλυσή τους.

Δικηγόροι ενός από τους πρώην εργαζομένους, της Deborah Lawrence, φέρεται να κατηγορούν την SpaceX για “τοξικό περιβάλλον”, όπου ανεχόταν τον παρενόχληση.

Σε μια δήλωση που είδε το Reuters, η κας Lawrence δήλωσε: “Γράψαμε την ανοιχτή επιστολή στην ηγεσία όχι με κακία, αλλά επειδή νοιαζόμασταν για τον στόχο και τους ανθρώπους γύρω μας”.

Ο γενικός σύμβουλος του NLRB ενεργεί σαν εισαγγελέας και φέρνει υποθέσεις στο πενταμελές συμβούλιο που διορίζει ο πρόεδρος του οργανισμού.

Αν η SpaceX δεν καταλήξει σε συμφωνία, η υπόθεση θα εξεταστεί από διοικητικό δικαστή, η απόφαση του οποίου μπορεί να εφεσιβληθεί στο συμβούλιο και στη συνέχεια στο Ομοσπονδιακό Ανωτάτο Δικαστήριο. Η δίκη είναι προγραμματισμένη για τις 5 Μαρτίου.

Αν το NLRB κρίνει ότι οι απολύσεις παραβίασαν τον εργατικό νόμο, μπορεί να διατάξει την επαναπρόσληψη των εργαζομένων και την καταβολή οφειλόμενων αποδοχών.

Οι εταιρείες του κ. Musk έχουν κατηγορηθεί για παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων πριν.

Τον Οκτώβριο, το NLRB κατηγόρησε την X, πρώην γνωστή ως Twitter, για παράνομη απόλυση ενός εργαζομένου λόγω tweets που προκάλεσαν την πολιτική επιστροφής στο γραφείο της εταιρείας. Η X αρνήθηκε την αδικία.

Ο κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla έχει επίσης αντιμετωπίσει αρκετές καταγγελίες του NLRB, οι οποίες περιλάμβαναν κατηγορίες διάκρισης λόγω φυλετικής καταγωγής στις εργοστάσια της. Η Tesla δήλωσε ότι δεν ανεχεται τη διάκριση.

Τον Αύγουστο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μήνυσε την SpaceX, κατηγορώντας τη για διάκριση κατά προσφύγων και αιτούντων άσυλο στις πρακτικές πρόσληψής της.

Εκείνη την εποχή, ο κ. Musk δημοσίευσε στην X: “Ο αμερικανικός νόμος απαιτεί τουλάχιστον μια κάρτα πράσινη για να προσληφθεί κάποιος στην SpaceX, αφού οι πύραυλοι θεωρούνται προηγμένη τεχνολογία όπλων”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μηχανικός ΑΙ θέλει περισσότερες γυναίκες να ακολουθήσουν καριέρα στον τομέα της τεχνολογίας!

Προειδοποίηση για επείγουσα ανάγκη για νομοθεσία σχετικά με την τρομοκρατία στην τεχνητή νοημοσύνη!