in

Η Marvel που δεν εμπιστευόμαστε πλέον…

“Το Variety δημοσίευσε χθες ένα ρεπορτάζ που αναφέρεται στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Marvel Cinematic Universe. Από τα νομικά προβλήματα του νέου κακού της Marvel, Jonathan Majors, μέχρι την υπερφόρτωση και τον πρόσφατα οργανωμένο ομάδες ειδικών εφέ, το άρθρο είναι μια συναρπαστική εικόνα του τι συμβαίνει όταν μια εταιρεία επικεντρώνεται υπερβολικά στην επιχειρηματική πλευρά της ψυχαγωγίας και όχι στην ίδια την ψυχαγωγία. Είναι σαφές ότι το στούντιο χάνει την εμπιστοσύνη του κοινού, αλλά η τελευταία κίνηση για να την ανακτήσει φαίνεται να είναι λιγότερο για το να διορθώσει τα προβλήματα και περισσότερο για το να αποδώσει την ευθύνη σε άλλους. Το τελευταίο θύμα είναι το “The Marvels,” η επόμενη μεγάλη ταινία υπερηρώων της σειράς, και αυτό με έχει συγχιστεί, γιατί οι μεγαλύτεροι προβληματισμοί με το “The Marvels” δεν είναι, όπως υπονοεί η αναφορά του Variety, ευθύνη των δημιουργών ή μοναδικοί για αυτήν την ταινία. Είναι το τελικό αποτέλεσμα του μεγάλου σχεδίου της Disney για το Marvel.

Στην ουσία, οι μηνύματα για το “The Marvels” θα έπρεπε να είναι εύκολα, σωστά; “The Marvels” είναι μια συνέχεια της επιτυχημένης ταινίας “Captain Marvel” του 2019. Αυτή η ταινία έσπασε πολλά ρεκόρ του box office, συμπεριλαμβανομένου του ότι κάποτε ήταν η 23η ταινία με τα υψηλότερα έσοδα όλων των εποχών. Στο καστ συμπεριλαμβάνεται η νικήτρια του Oscar, Brie Larson, η οποία απολαμβάνει επίσης επιτυχία στο ρομαντικό δράμα της Apple TV, “Lessons in Chemistry.” Συμμετέχουν επίσης η Teyonah Parris, μια από τις αναδυόμενες σταρ της σειράς “WandaVision” του 2021, και η Iman Vellani, που ενσωματώθηκε στη σειρά “Ms. Marvel” του 2022 με μια ηρωική δόση αντοχής.

Σκηνοθετεί η Nia DaCosta, που τράβηξε την προσοχή όλων με την ταινία “Candyman” του 2021 (παραγωγή Jordan Peele) και αυτήν τη στιγμή γυρίζει την ταινία “Hedda” με την Tessa Thompson. Αντίθετα με τις περισσότερες ταινίες, φαίνεται ότι το “The Marvels” θα διαρκέσει μόλις 105 λεπτά – ακριβώς αυτό που πολλοί έχουν ζητήσει! Και θα είναι μια κωμωδία για τρεις ηρωίδες που συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια ομάδα – κάτι που πολλές γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης και εμού, ελπίζουν να δουν από την έναρξη αυτού του σύμπαντος πριν από 15 χρόνια.

Ωστόσο, οι ειδήσεις που κυκλοφορούν από τη Disney για το “The Marvels” είναι τόσο σκοτεινές, που αναρωτιέμαι γιατί η εταιρεία θέλει να κυκλοφορήσει την ταινία, γιατί φαίνεται ότι δεν έχει πολλή εμπιστοσύνη σε αυτήν. Μερικές από τις μεγαλύτερες αρνητικές ειδήσεις αφορούν το γεγονός ότι η DaCosta πήγε στο επόμενο της έργο, το “Hedda”, ενώ το “The Marvels” ήταν ακόμα στο στάδιο της μεταπαραγωγής. Αυτό μπορεί να είναι ένα πολύ κακό σημάδι αν ένας σκηνοθέτης αφήνει την παραγωγή της ταινίας κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της, αλλά μπορεί επίσης να είναι καλό. Ο Steven Spielberg γύρισε το “Schindler’s List” ενώ το “Jurassic Park” ήταν στη φάση της μεταπαραγωγής, και ο Wong Kar-wai έκανε το ίδιο με το “Chungking Express” ενώ το “Ashes of Time” ήταν στη φάση της μεταπαραγωγής. Και θέλω πραγματικά να τονίσω αυτό το σημείο, αυτή είναι η διαδικασία παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών στη Marvel. Ορισμένοι δημιουργοί ακόμα αρνούνται να συνεργαστούν με το στούντιο επειδή έχει τόση δημιουργική εξουσία πάνω στο τελικό έργο.

“Γι’ αυτό εξεπλάγην τόσο που είδα την ευθύνη να αποδίδεται στον DaCosta εδώ. Ιδιαίτερα όταν το μεγαλύτερο πρόβλημα – αυτό που απαιτούσε σημαντικά επαναγυρίσματα και καθυστερήσεις για την ταινία – φαίνεται ότι είναι ένα πρόβλημα στο σενάριο. Σύμφωνα με την αναφορά του Variety και τις προηγούμενες φήμες, το αρχικό σενάριο δεν λάμβανε υπόψη την κατάλληλη παρουσίαση των πολλών χαρακτήρων της ταινίας – υποθέτοντας ότι το κοινό τους γνώριζε ήδη από το WandaVision και το Ms. Marvel. Αυτό οδήγησε σε πολλή σύγχυση και τέσσερις εβδομάδες επαναγυρίσματα. Και αν οι δημιουργοί είχαν τον χρόνο να καθίσουν με το σενάριο, τα επαναγυρίσματα (και η παράξενα διατυπωμένη αρνητική κριτική) ενδεχομένως δεν θα ήταν απαραίτητα. (Ίσως θα είχε επίσης σώσει πολλές άλλες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές της Marvel. Σχεδόν κάθε πρόσφατη σειρά και ταινία είχε κάποιο βαθμό παρόμοιων επαναγυρισμάτων.)

Αλλά το αρνητικό κλίμα δεν προέρχεται μόνο από την Disney. Προέρχεται επίσης από αναλυτές. Σύμφωνα με πηγές του Variety, η ταινία κινείται προς ένα άνοιγμα με εισιτήρια ύψους 75 έως 80 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό είναι λιγότερο από τον προκάτοχό της, ο οποίος αποτελούσε μία από τις σπάνιες καλές ταινίες της Marvel τα τελευταία χρόνια. Είναι επίσης λιγότερο από το απόλυτο αποτυχημένο Doctor Strange in the Multiverse of Madness, που άνοιξε με 185 εκατομμύρια δολάρια και για το οποίο θα μπορούσα να υποστηρίξω ότι εκεί ακριβώς η Disney πραγματικά ξέφυγε και άρχισε να κάνει πραγματικά αθλιές ταινίες που περιμένουμε να δούμε επειδή αγαπάμε όλοι ένα “κοινό σύμπαν”.

Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα εδώ. Η Disney έχει αρχίσει να παράγει ανέλπιστα κακές ταινίες, κάτι που καθιστά τους ανθρώπους λιγότερο διατεθειμένους να παρακολουθήσουν νέα πράγματα με το ενδεχόμενο να είναι επίσης κακά. Ταινίες όπως το Ant-Man and the Wasp: Quantumania και το Thor: Love and Thunder έχουν ενίοτε διασκεδαστικές στιγμές, αλλά είναι ενοποιημένες με εξανεμισμένα γραφικά υπολειτουργίας και υπερβολική επικέντρωση στο να μας υπενθυμίζουν το μεγαλύτερο κινηματογραφικό σύμπαν αντί να μας προσφέρουν περιπέτειες καλής ποιότητας, που ήταν η μηχανή επιτυχίας της MCU για πολύ καιρό.

Δεν θέλω να βάλω ροζ γυαλιά και να πω ότι κάθε αρχική ταινία της Marvel ήταν καλύτερη από αυτές που κυκλοφορούν σήμερα. Έχω παρακολουθήσει όλη την Iron Man 2 στους κινηματογράφους. Θυμάμαι και το Avengers: Age of Ultron. Αλλά όσο η MCU έγινε όλο και πιο επιτυχημένη, έγινε θύμα της ίδιας της υπερηφάνειάς της. Άρχισε να μιμείται τη βιομηχανία κόμικς που την εμπνεύσε: συγκεντρώνοντας απαχθείς σόλο έργα που πάντα συνδέονται με κάποια μεγάλη διασταύρωση και που συνήθως απαιτούν από εσάς να προλάβετε μερικά άλλα σόλο έργα ανεξάρτητα από το αν θέλετε, ενώ είναι αρκετά απροσεκτοδοτημένα και χωρίς συνεκτική χαρακτηροποίηση.

Το στούντιο έχει επίσης αφήσει τα έργα να πληθαίνουν σε προϋπολογισμό με την κατανόηση ότι “μπορεί να διορθωθεί μετά την παραγωγή”. “Το πραγματικό υπερφυσικό δώρο του Kevin, η ιδιοφυία του, ήταν πάντα στη μεταπαραγωγή και στο να ασχολείται με τις ταινίες και να διασφαλίζει ότι τελείωναν δυνατά,” είπε μια πηγή στο Variety. Αναφέρονταν στον υπερπαραγωγό της Marvel, Kevin Feige, και κατηγόρησαν το γεγονός ότι “διασπάται λίγο” για κάποια από την πτώση της ποιότητας της Marvel.”

Αυτό μπορεί να είναι αληθές – αλλά πάντα αυτός ήταν ένας τρόπος κατασκευής ταινίας. Το να διορθώνεις κάτι μετά την παραγωγή είναι αυτό που κάνεις όταν δεν είχες σχεδιάσει τα πράγματα επαρκώς – ή δεν είχες μια αρκετά ισχυρή οπτική από την αρχή. Μπορεί να σώσει μια ταινία, αλλά πιο συχνά από ό,τι όχι, είναι σαν να βάζεις ρουζ σε ένα χοίρο.

Και φέτος, φάνηκε επιτέλους ότι έσπασε τα σχέδια των Marvel Studios. Ένας από τους λόγους, σύμφωνα με το άρθρο του Variety, που τα γραφικά της ταινίας “Ant-Man and the Wasp: Quantumania” μοιάζουν να βγήκαν από ένα φαντασίας σόου των ’90s σε συνδικάτο, είναι επειδή η ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας αλλάχθηκε με αυτή της “The Marvels”, και η ήδη υπερφορτωμένη ομάδα ειδικών εφέ έπρεπε να πιέσει το χρονοδιάγραμμα μετά την παραγωγή κατά τέσσερις μήνες και μισό. Αν ολόκληρη η φιλοσοφία σας είναι να διορθώνετε τα πράγματα μετά την παραγωγή, τότε η περικοπή κάθε τμήματος αυτού του χρόνου θα κάνει την ταινία χειρότερη για πολλούς από εμάς που πρέπει να την παρακολουθήσουμε.

Δυστυχώς, ενώ η Disney αναγνώρισε αυτό το πρόβλημα, δεν έχει αλλάξει πολύ τον τρόπο που κατασκευάζει τις ταινίες της. Αντίθετα, νωρίτερα φέτος, η εταιρεία απέλυσε τη Victoria Alonso, η οποία εποπτεύε τη φυσική παραγωγή, τη μεταπαραγωγή, τα ειδικά εφέ και την κινούμενη εικόνα της Marvel. Ενώ υπάρχουν επιχειρήματα ότι της άξιζε η απόλυση λόγω της κατάστασης της μεταπαραγωγής της Marvel, ίσως να ήταν και απλώς θύμα εκδίκας και να ήταν κατηγορούμενη για τα προβλήματα της “She-Hulk”, άλλου ένα έργο της Marvel με έναν εξαιρετικό καστ και εκκεντρικά άθλια ειδικά εφέ.

“Αυτά τα προβλήματα θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται στην προπαραγωγή,” είπε μια πηγή στο Variety. Καθώς αναφέρει το έλλειμμα χρόνου με τα σενάρια ως τον λόγο για τον άθλιο χαρακτήρα των ειδικών εφέ, “το χρονοδιάγραμμα δεν επιτρέπει στους εκτελεστικούς της Marvel να συζητήσουν το υλικό.”

Και αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι η Marvel Studios δεν κατανοεί πλήρως το πρόβλημα. Ίσως έχει αναβάλει μία ταινία – το Blade – μετά τον όλεθρο που υπέστη στην προπαραγωγή, αλλά συνολικά, αφιερώνει τις προσπάθειές της για να ρίξει την ευθύνη σε άλλους (σχεδόν όλοι αυτοί μέχρι τώρα ήταν γυναίκες), μεταφέροντας πράγματα στο χρονοδιάγραμμα και σκεφτόμενη ανεξήγητους τρόπους επαναφοράς του αρχικού καστ των Avengers, συμπεριλαμβανομένων των πολύ ακριβών Robert Downey Jr. και Scarlett Johansson.

Δεν αμφισβητώ ότι η επιλογή των ηθοποιών μπορεί να φέρει πολλά χρήματα στη Marvel, αλλά δεν θα λύσει τον πυρήνα του προβλήματος. Η Marvel είναι πάρα πολύ επικεντρωμένη αυτή τη στιγμή στην παραγωγή περιεχομένου, όταν χρειάζεται να επικεντρωθεί στο να δημιουργεί πράγματα που οι άνθρωποι πραγματικά θέλουν να παρακολουθήσουν. Επειδή ο πραγματικός λόγος που οι άνθρωποι δεν είναι ενθουσιασμένοι για το “The Marvels” δεν έχει καμία σχέση με τον σκηνοθέτη ή το καστ – είναι επειδή έχουν ήδη παρακολουθήσει πολύ χειρότερα από τη Marvel και χάνουν την εμπιστοσύνη τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ερευνητές του MIT ανακάλυψαν ότι τα βαθιά νευρωνικά δίκτυα δεν βλέπουν τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο που βλέπουμε εμείς

“Οι πλήρους οθόνης pop-up διαφημίσεις της Microsoft για το Xbox δεν χρειάζεται να είναι πλέον ενοχλητικές!