in ,

Η Google προσέφερε στο Netflix μια εξαιρετικά ευνοϊκή συμφωνία για να πληρώνει μόνο το 10% στο Google Play!

Το Spotify δεν είναι το μόνο που διαπραγματεύτηκε ειδική μεταχείριση με τη Google. Το ίδιο έκανε και το Netflix.

Το 2017, η Google πρόσφερε στη Netflix ένα ειδικό εκπτωτικό ποσοστό 10% για τις πληρωμές εντός των εφαρμογών στο Android – πράγμα που σημαίνει ότι η Netflix μπορούσε να κρατήσει το 90% των εσόδων – σύμφωνα με έγγραφα και κατάθεση στη δίκη Epic εναντίον Google.

Σήμερα, δεν μπορείτε να εγγραφείτε στην υπηρεσία Netflix από μέσα στην εφαρμογή της στο Android, αλλά αυτό δεν ίσχυε πάντα. Η Netflix προηγουμένως πλήρωνε τη Google το 15% για να το κάνει αυτό, σύμφωνα με την κατάθεση του αντιπροέδρου ανάπτυξης επιχειρήσεων της Netflix, Paul Perryman, που προβλήθηκε στο δικαστήριο τον Μάρτιο του 2022.

Κάποτε, όταν η Netflix μπορούσε να προσφέρει τον δικό της τρόπο πληρωμής, πλήρωνε περίπου το 3%, είπε. Η Google τελικά το απαγόρευσε. Ωστόσο, πριν η Google αφαιρέσει τα εναλλακτικά μέσα πληρωμής, προσπάθησε να προσφέρει στη Netflix την ειδική συμφωνία 10% για να μεταβεί εθελοντικά στην Google Play Billing (GPB) – παρά να ρισκάρει να χάσει όλα αυτά τα έσοδα.

Σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο της Netflix που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, η Google πρότεινε στη Netflix να γίνει “συνεργάτης ανάπτυξης πλατφόρμας” στο πλαίσιο ενός προγράμματος που αποκαλείται “LRAP++” (πιθανόν το LRAP σημαίνει Living Room Accelerator Program).

“Η Netflix είναι η μόνη που προσφέρεται αυτήν τη στιγμή”, συνέχιζε το έγγραφο.

Η συμφωνία: “Μείωση του ποσοστού έως 10%, με τον όρο ότι η Netflix θα έχει πλήρη δέσμευση για την GPB σε παγκόσμιο επίπεδο.” Ο Perryman επιβεβαίωσε υπό ορκούς ότι η Google προσέφερε πράγματι αυτήν τη συμφωνία στη Netflix τον Σεπτέμβριο του 2017.

Η Netflix δεν αποδέχτηκε τη συμφωνία, είπε. Η Netflix δεν πληρώνει πλέον τίποτα στη Google για τη διανομή μέσω του Google Play, καθοδηγώντας τους ανθρώπους που κατεβάζουν την εφαρμογή να εγγραφούν και να πληρώσουν μέσω φορητού περιηγητή αντί για αυτό.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η Netflix προέβλεπε ότι θα χάσει χρήματα ακόμα και με 10%.

“Υποθέτοντας ότι όλες οι εγγραφές μέσω εφαρμογής Android έρχονται μέσω GPB, η Netflix θα έχανε περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε 1 χρόνο εγγραφών, ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη το συμπληρωματικό κέρδος”, αναφέρει μια γραμμή σε ένα άλλο εσωτερικό έγγραφο της Netflix. (Η Netflix συγκρίνει την εγγραφή μέσω φορητού περιηγητή έναντι των πληρωμών μέσω εφαρμογής Google Play, προσθέτει, υποθέτοντας ότι ένας συνδρομητής θα παραμείνει για 36 μήνες.)

“Δεν βλέπουμε μια περίπτωση όπου το πληροφοριακό σύστημα της Google θα ξεπεράσει, ή ακόμα και θα ισοφαρίσει το δικό μας”, επιχείρησε να αποδείξει η Netflix.

Ο δικηγόρος της Google δεν διαμαρτυρήθηκε για καμία από αυτές τις πληροφορίες στη βιντεοκατάθεση που παρακολουθήσαμε. Αντίθετα, η Google πέρασε τον χρόνο της επιβεβαιώνοντας ότι η Netflix είναι διαθέσιμη σε σχεδόν κάθε συσκευή αναπαραγωγής βίντεο – επισημαίνοντας αποτελεσματικά, χωρίς να το λέει ρητά, ότι μια εφαρμογή στην κλίμακα της Netflix μπορεί να επιτρέψει την παράκαμψη του καταστήματος και να βασίζεται σε εγγραφή μέσω φορητού περιηγητή.

Ο εκπρόσωπος της Google, Dan Jackson, δεν θα σχολίαζε συγκεκριμένα την προσφορά της Netflix στο The Verge, αλλά υπέδειξε ότι είναι φυσιολογικό για τη Google να προσφέρει διάφορες τιμές σε διάφορους προγραμματιστές, λέγοντας “δεν είναι μυστικό ότι το Google Play προσφέρει μια σειρά από τέλη που λαμβάνουν υπόψη τις διάφορες ανάγκες του οικοσυστήματός μας για προγραμματιστές ή την οικονομία διάφορων βιομηχανιών ή κατευθύνσεων εφαρμογής, όπως το streaming video.” Πρόσθεσε ότι το Play Media Experience Program της Google για το 2021 (εισήχθη μετά την αγωγή της Epic) έχει ποσοστώσεις όπου οι εφαρμογές που προσφέρουν βίντεο, μουσική, βιβλία και εφαρμογές “μπορούν να πληρώσουν όσο 10%.”

Παρόλο που η Netflix δεν έκανε δεκτή την ειδική προσφορά της Google, παλιότερα έκανε μια με την Apple. Η Netflix είχε ένα “μοναδικό συμφωνημένο πλαίσιο” με την Apple για να μοιράζεται μόνο το 15% των εσόδων της στο iOS, το μισό του κανονικού ποσοστού της Apple, σύμφωνα με ένα email που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης Epic εναντίον της Apple. Δεν ξέρουμε πόσο πληρώνει η Spotify για τη συμφωνία της με τη Google. Τελικά, οι αριθμοί δεν δόθηκαν δημοσίως κατά τη διάρκεια της δίκης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Νέο teaser για τη σειρά “3 Body Problem” του Netflix, θα σας κάνει να θέλετε να παίξετε το παιχνίδι!

Το Machynlleth CAT κλείνει για το κοινό, διακινδυνεύοντας θέσεις εργασίας.