in

Η FTC προτείνει νέους κανόνες για περιορισμό της εμπορευματοποίησης των δεδομένων των παιδιών

Η Επιτροπή Ομοσπονδιακού Εμπορίου (FTC) πρότεινε νέες αλλαγές στους κανονισμούς που επιβάλλει επί του παρόντος σύμφωνα με τον Νόμο Προστασίας της Προσωπικής Πληροφορίας των Παιδιών στο Διαδίκτυο (COPPA), με σκοπό να περιορίσει περαιτέρω τη συλλογή και χρήση των δεδομένων των παιδιών από τις τεχνολογικές εταιρείες, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται για στοχευμένη διαφήμιση.

“Τα παιδιά πρέπει να μπορούν να παίζουν και να μαθαίνουν στο Διαδίκτυο χωρίς να παρακολουθούνται αδιάκοπα από εταιρείες που επιδιώκουν να συσσωρεύουν και να εκμεταλλεύονται τα προσωπικά τους δεδομένα,” δήλωσε η Πρόεδρος της FTC, Λίνα Καν, στην επίσημη ανακοίνωση. Σύμφωνα με την Καν, οι προτεινόμενες αλλαγές θα εμποδίσουν τις εταιρείες “να εξωτερικεύουν τις ευθύνες τους στους γονείς” όσον αφορά τη διαχείριση των δεδομένων των παιδιών.

Σύμφωνα με την FTC, η υπηρεσία έλαβε πάνω από 175.000 δημόσια σχόλια το 2019 όταν ξεκίνησε την πιο πρόσφατη αναθεώρηση των κανονισμών της υπό το COPPA. Εκείνη την ίδια χρονιά, ο ρυθμολογητής εξέδωσε εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα στο YouTube και το TikTok – τα περισσότερα από το YouTube – για την ακατάλληλη χρήση δεδομένων χρηστών ηλικίας 13 ετών και κάτω.

Από τότε, οι κλήσεις για περαιτέρω ρύθμιση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν μόνο αυξηθεί, πλημμυρίζοντας το Κογκρέσο με διάφορα νομοσχέδια για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, τα οποία κυμαίνονται από τον περιορισμό του τι μπορούν να δουν τα παιδιά μέχρι την υπονόμευση της κρυπτογράφησης και την υποχρέωση επαλήθευσης της ηλικίας – και ακόμα και απόλυτες απαγορεύσεις στα μικρά παιδιά για τη χρήση των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.

Η αναθεωρημένη διαδικασία κανόνων του COPPA είναι γενικά λιγότερο ακραία από αυτά τα νομοσχέδια – κάτι που δεν εκπλήσσει, καθώς θεωρητικά, οι κανονισμοί του οργάνου δημιουργούνται εντός των ορίων του τι έχει ήδη εγκρίνει το Κογκρέσο. Ενώ πολλά από αυτά τα νομοσχέδια στρέφονται εναντίον της συμπεριφοράς των χρηστών και μπορούν να επηρεάσουν απευθείας την προσωπική ιδιωτικότητα, οι προτεινόμενοι κανόνες της FTC στοχεύουν στη συλλογή δεδομένων – ειδικά στα δεδομένα χρηστών ηλικίας 13 ετών και κάτω. Για παράδειγμα, οι εταιρείες δεν θα μπορούσαν να προεπιλέξουν τα παιδιά στις στοχευμένες διαφημίσεις και θα χρειάζονταν “ξεχωριστή επαλήθευση από γονείς” για τη διαβίβαση δεδομένων σε τρίτους, εκτός εάν είναι απαραίτητο για την υπηρεσία ή τον ιστότοπο. Επίσης, οι εταιρείες δεν θα επιτρέπεται να αρνούνται υπηρεσίες στα παιδιά αν αυτά αρνούνται τη συγκατάθεσή τους στις στοχευμένες διαφημίσεις.

Επιπλέον, οι εταιρείες θα πρέπει να δικαιολογήσουν γιατί θέλουν να διατηρούν αναγνωριστικά δεδομένων και δεν θα επιτρέπεται να τα χρησιμοποιούν σε ειδοποιήσεις για να ενθαρρύνουν τα παιδιά να επιστρέψουν στις εφαρμογές τους όταν δεν τις χρησιμοποιούν ενεργά.

Οι προτεινόμενες αλλαγές στους κανόνες περιλαμβάνουν επιπλέον περιορισμούς στη διατήρηση δεδομένων. Τα δεδομένα θα επιτρέπεται να διατηρούνται μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς και δεν θα μπορούν να διατηρούνται αόριστα. Η συλλογή δεδομένων παιδιών από εταιρείες εκπαιδευτικής τεχνολογίας θα υπόκειται σε έγκριση από το σχολείο και δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς.

Για ό,τι αξίζει, μερικές από αυτές τις προτεινόμενες αλλαγές επικαλύπτονται με διατάξεις του Νόμου για την Προστασία των Παιδιών στα Κοινωνικά Μέσα, που παρουσιάστηκε νωρίτερα φέτος. Ωστόσο, ενώ το Κογκρέσο είναι αδιέξοδο, η ρυθμιστική δράση όπως η κανονιστική διαδικασία είναι μια πολύ πιο προβλέψιμη διαδικασία. Οι νέοι κανονισμοί θα οριστικοποιηθούν μόνο μετά τα σχόλια από το κοινό – η FTC θα συλλέξει σχόλια για την πρόταση για 60 ημέρες μετά την ανακοίνωση στο Federal Register.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η διαρροή των προδιαγραφών του Samsung S24 προσφέρει πλήρη εικόνα της επερχόμενης σειράς!

Τα τηλέφωνα Android ενδέχεται επιτέλους να λαμβάνουν ένδειξη για την υγεία της μπαταρίας