in

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κατοχυρώσει εφευρέσεις, επιβεβαιώνει το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου επικύρωσε προηγούμενες αποφάσεις απορρίπτοντας την προσπάθεια να επιτραπεί στην τεχνητή νοημοσύνη να αναγνωριστεί ως εφευρέτης σε μια αίτηση ευρεσιτεχνίας.

Ο τεχνολόγος δρ. Στίβεν Θέιλερ είχε ζητήσει να αναγνωριστεί η τεχνητή νοημοσύνη του, που ονομάζεται Dabus, ως ο εφευρέτης ενός δοχείου τροφίμων και ενός φαναριού με αναβοσβήσεις.

Ωστόσο, το 2019, το γραφείο πνευματικών δικαιωμάτων (IPO) απέρριψε αυτό το αίτημα, δηλώνοντας ότι μόνο ένα άτομο μπορεί να αναφερθεί ως εφευρέτης.

Η απόφαση υποστηρίχθηκε στη συνέχεια τόσο από το Ανώτατο Δικαστήριο όσο και από το Εφετείο.

Το IPO έχει επιχειρηματολογήσει, και τα δικαστήρια έχουν υποστηρίξει την άποψη, ότι μόνο “άτομα” μπορούν να έχουν δικαιώματα ευρεσιτεχνίας, όχι οι τεχνητές νοήμονες.

Τώρα, πέντε δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψαν μια προσπάθεια ανατροπής αυτών των αποφάσεων, καταλήγοντας ότι “ένας εφευρέτης πρέπει να είναι ένα άτομο” και ότι μια τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αναφερθεί ως εφευρέτης για να ασφαλίσει δικαιώματα ευρεσιτεχνίας.

Η απόφαση δεν ασχολείται με το ζήτημα του εάν ο Dabus πράγματι εφηύρε το δοχείο τροφίμων και το φως.

Ο δρ. Θέιλερ, ο οποίος πιστεύει ότι ο Dabus είναι “συνειδητή και αισθητή μορφή μηχανικής νοημοσύνης”, δήλωσε στο BBC “Φυσικά, νιώθω απογοητευμένος από αυτήν την απόφαση, τονίζοντας την εξέγερση μεταξύ της ανθρώπινης και της μηχανικής νοημοσύνης.”

Το IPO δήλωσε στο BBC ότι καλωσόρισε την απόφαση και τη διευκρίνιση που παρείχε.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι “η κυβέρνηση θα παρακολουθεί παρόλα αυτά αυτόν τον τομέα του δικαίου για να διασφαλίσει ότι το σύστημα ευρεσιτεχνιών του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει την καινοτομία της τεχνητής νοημοσύνης και τη χρήση της στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

Ο Rajvinder Jagdev, της ειδικευμένης εταιρείας δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας Powell Gilbert, δήλωσε: “Η απόφαση δεν αποκλείει ένα άτομο από το να χρησιμοποιεί μια τεχνητή νοημοσύνη για να σχεδιάσει μια εφεύρεση – σε μια τέτοια περίπτωση, θα ήταν δυνατό να υποβληθεί αίτηση για ευρεσιτεχνία, εφόσον αυτό το άτομο αναγνωριστεί ως εφευρέτης. Η απόφαση υπαινίσσεται ότι εάν αυτό είχε είναι το σενάριο που ζητήθηκε να εξετάσει, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό.

Ο δρ. Θέιλερ παρατήρησε ότι είχε δικαίωμα σε ευρεσιτεχνίες για τις εφευρέσεις του Dabus ως ιδιοκτήτης της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά αυτό απορρίφθηκε.

Μια διαφορετική απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει “κεφαλαλγίες για εταιρείες που χρησιμοποιούν λογισμικό [ΤΝ] για καινοτομία καθώς ενδέχεται να μην είναι οι κάτοχοι της ευρεσιτεχνίας”, δήλωσε ο Diego Black από την ευρωπαϊκή εταιρεία πνευματικών δικαιωμάτων Withers and Rogers στο BBC.

Ο Simon Barker, της νομικής εταιρείας Freeths, είπε ότι η απόφαση έθεσε “ενδιαφέρουσες πολιτικές ερωτήσεις” για το πώς οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν τους νόμους στο μέλλον με την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης.

“Υπάρχουν παρόμοιες συζητήσεις και σε άλλους τομείς των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Για παράδειγμα, στα πνευματικά δικαιώματα των έργων που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη. Είναι ο προγραμματιστής της ΤΝ ο δημιουργός, ή ο χρήστης που ευθύνεται για το να ωθήσει τη μηχανή; Και τι συμβαίνει αν είναι πραγματικά απλώς η μηχανή η ίδια, όπως υποστήριξε ο δρ. Θέιλερ για τον Dabus;”

Ωστόσο, ο καθηγητής Ryan Abbott του Πανεπιστημίου του Surrey, που εκπροσώπησε τον δρ. Θέιλερ στην υπόθεση, είπε ότι η απόφαση υπονοεί πως “η ΤΝ, το πολύ, μπορεί να είναι ένα ‘υψηλά εξελιγμένο εργαλείο’ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους που εφευρίσκουν.

“Αυτό επηρεάζει την έννοια του ‘εφευρέτη’ στο βρετανικό δίκαιο ευρεσιτεχνίας, και για να είσαι εφευρέτης, δεν χρειάζεται να κάνεις το δημιουργικό άλμα πίσω από την εφεύρεση, όπως είχε υποθέσει προηγουμένως. Επομένως, οι εταιρείες που χρησιμοποιούν ΤΝ για την ανάπτυξη προϊόντων θα πρέπει να δηλώσουν ότι είτε αυτές είτε οι υπάλληλοί τους είναι οι εφευρέτες, ακόμα και όταν οι εμπλεκόμενοι άνθρωποι κάνουν ελάχιστα παραπάνω από το να ενεργοποιούν τον υπολογιστή.”

Ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι η πίεση για αλλαγές στους υφιστάμενους νόμους θα αυξηθεί, καθώς οι τεχνητές νοήμονες γίνονται ολοένα πιο ικανοί να δημιουργούν αυτόνομα νέες ιδέες.

Στην ανακοίνωσή της, η IPO δήλωσε ότι αναγνωρίζει “ότι υπάρχουν νόμιμα ερωτήματα σχετικά με το πώς το σύστημα ευρεσιτεχνίας και γενικότερα η πνευματική ιδιοκτησία θα πρέπει να χειρίζονται τις δημιουργίες [ΤΝ]”.

Τον Ιούνιο του 2022, η βρετανική κυβέρνηση δημοσίευσε μια απάντηση στη διαβούλευσή της σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την πνευματική ιδιοκτησία.

Η απάντηση κατέληξε ότι δεν πρέπει να γίνει καμία νομική αλλαγή στο βρετανικό δίκαιο ευρεσιτεχνίας τώρα, και σημείωσε ότι πολλοί συμμερίζονται την άποψη ότι οποιαδήποτε μελλοντική αλλαγή θα πρέπει να γίνει σε διεθνές επίπεδο. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν αλλάζει αυτό το συμπέρασμα”, έγραψε η IPO.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η Volkswagen, η Porsche και η Audi ανακοινώνουν ότι τελικά θα χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρικό φις φόρτισης της Tesla!

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για τον αποτροπή ενός ελαφιού από τις σιδηροδρομικές γραμμές κατά τη διάρκεια των γιορτών