in , , ,

Εργαλείο Meta για τον αποκλεισμό γυμνών εικόνων σε ιδιωτικά μηνύματα εφήβων!

Η Meta δήλωσε ότι θα ξεκινήσει ένα νέο εργαλείο ασφαλείας για να εμποδίζει τα παιδιά να λαμβάνουν και να τα αποθαρρύνει από το να στέλνουν γυμνές εικόνες, μεταξύ άλλων και σε κρυπτογραφημένες συνομιλίες, αργότερα φέτος.

Το εργαλείο είναι πιθανό να είναι προαιρετικό και διαθέσιμο και στους ενήλικες στο Instagram και το Facebook.

Ακολουθεί την κριτική από την κυβέρνηση και την αστυνομία αφού η Meta άρχισε να κρυπτογραφεί τις συνομιλίες του Messenger από προεπιλογή.

Λένε ότι η κρυπτογράφηση θα καταστήσει δυσκολότερο για την εταιρεία να ανιχνεύσει την κακοποίηση παιδιών.

Σύμφωνα με τη Meta, η νέα λειτουργία έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για να προστατεύει τους χρήστες, ιδίως τις γυναίκες και τους εφήβους – τα παιδιά κάτω των 13 ετών δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες της – από το να τους στέλνουν γυμνές εικόνες ή να τους πιέζουν να τις στείλουν.

Ανακοίνωσε επίσης ότι οι ανήλικοι δεν θα μπορούν, από προεπιλογή, να λαμβάνουν μηνύματα στο Instagram και το Messenger από αγνώστους.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι επικεφαλής της αστυνομίας δήλωσαν ότι η αποστολή γυμνών εικόνων από νέους συνέβαλε στην αύξηση των σεξουαλικών εγκλημάτων που διαπράττονται από παιδιά στην Αγγλία και την Ουαλία.

Και τα νομικά αρχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο αγωγής στις ΗΠΑ κατά της Meta, υποστηρίζουν ότι έγγραφα της εταιρείας δείχνουν ότι περίπου 100.000 έφηβοι χρήστες του Facebook και του Instagram παρενοχλούνται σεξουαλικά στο διαδίκτυο κάθε μέρα. Η Meta κατηγόρησε τη μήνυση ότι διαστρεβλώνει το έργο της.

Όμως την Πέμπτη ο τεχνολογικός κολοσσός αποκάλυψε ένα σχεδιαζόμενο νέο χαρακτηριστικό που θα βοηθήσει στην προστασία των εφήβων από ακατάλληλες εικόνες στα μηνύματά τους.

Το σύστημα αυτό θα λειτουργεί και σε κρυπτογραφημένες συνομιλίες, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα αποκαλυφθούν αργότερα μέσα στη χρονιά.

Η πρόσφατη απόφαση της Meta να προστατεύει τις συνομιλίες του Facebook Messenger από προεπιλογή με κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο (e2ee) έχει επικριθεί έντονα από την κυβέρνηση, την αστυνομία και κορυφαίες φιλανθρωπικές οργανώσεις για τα παιδιά.

Το e2ee σημαίνει ότι μόνο ο αποστολέας και ο παραλήπτης μπορούν να διαβάσουν τα μηνύματα που σημαίνει, σύμφωνα με τους επικριτές, ότι η Meta δεν μπορεί να εντοπίσει και να αναφέρει υλικό παιδικής κακοποίησης στα μηνύματα.

Άλλες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το iMessage της Apple, το Signal και το WhatsApp που ανήκει ήδη στη Meta, χρησιμοποιούν την τεχνολογία και έχουν υπερασπιστεί σθεναρά την τεχνολογία.

Ωστόσο, ορισμένοι επικριτές λένε ότι οι πλατφόρμες θα πρέπει να αναπτύξουν μια τεχνική που ονομάζεται σάρωση από την πλευρά του πελάτη για τον εντοπισμό της παιδικής κακοποίησης που αποστέλλεται μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών.

Η σάρωση από την πλευρά του πελάτη αναφέρεται σε συστήματα στη συσκευή ενός χρήστη που σαρώνουν τα μηνύματα για αντιστοιχίες με γνωστές εικόνες κακοποίησης παιδιών πριν κρυπτογραφηθούν και αποσταλούν και αναφέρουν στην εταιρεία όσα περιέχουν ύποπτο παράνομο περιεχόμενο.

Η φιλανθρωπική οργάνωση για τα παιδιά NSPCC πρότεινε ότι το νέο σύστημα της Meta “δείχνει ότι είναι δυνατοί οι συμβιβασμοί που εξισορροπούν την ασφάλεια και τα δικαιώματα ιδιωτικότητας των χρηστών σε περιβάλλοντα κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο”.

Σύμφωνα με τη Meta, το νέο χαρακτηριστικό της δεν είναι η σάρωση από την πλευρά του πελάτη, η οποία πιστεύει ότι υπονομεύει το κύριο χαρακτηριστικό της κρυπτογράφησης για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ότι δηλαδή μόνο ο αποστολέας και ο παραλήπτης γνωρίζουν το περιεχόμενο των μηνυμάτων.

Θα χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση μόνο για τον εντοπισμό του γυμνού και θα λειτουργεί εξ ολοκλήρου στη συσκευή, σύμφωνα με το BBC. Σύμφωνα με τη Meta, η χρήση μηχανικής μάθησης για τον εντοπισμό παιδικής κακοποίησης είναι πολύ πιο δύσκολη και θα υπήρχε σοβαρός κίνδυνος σφαλμάτων αν αυτό επιχειρούνταν σε δισεκατομμύρια χρήστες του, με το ενδεχόμενο να αναφερθούν αθώοι άνθρωποι με σοβαρές συνέπειες.

Αντ’ αυτού, χρησιμοποιείται μια σειρά συστημάτων για την προστασία των παιδιών, τα οποία σύμφωνα με τη Meta δεν υπονομεύουν την ιδιωτική ζωή, συμπεριλαμβανομένων:

Συστήματα που εντοπίζουν ενήλικες που συμπεριφέρονται ύποπτα και τους σταματούν να αλληλεπιδρούν με παιδιά κάτω των 18 ετών ή να βρίσκουν και να ακολουθούν άλλους ύποπτους ενήλικες.
Παρεμπόδιση των ενηλίκων να έρχονται σε επαφή με ανηλίκους, με μέτρα που περιορίζουν τη δυνατότητα των άνω των 18 ετών να στέλνουν μηνύματα σε εφήβους που δεν τους ακολουθούν.

Νέα εργαλεία

Η Meta υποστηρίζει ότι έχει εισαγάγει πάνω από 30 εργαλεία και πόρους για να βοηθήσει στην ασφάλεια των παιδιών και την Πέμπτη αποκάλυψε επίσης μια σειρά από νέες λειτουργίες για την ασφάλεια των παιδιών.

Από προεπιλογή, τα παιδιά δεν θα μπορούν να λαμβάνουν μηνύματα στο Instagram ή στο Facebook Messenger από άτομα που δεν ακολουθούν ή με τα οποία δεν είναι συνδεδεμένα, ανακοίνωσε.

Η πολιτική Meta εμποδίζει ήδη τους ενήλικες να στέλνουν μηνύματα σε εφήβους που δεν τους ακολουθούν.

“Σύμφωνα με αυτή τη νέα προεπιλεγμένη ρύθμιση, οι έφηβοι μπορούν να λαμβάνουν μηνύματα ή να προστίθενται σε ομαδικές συζητήσεις μόνο από άτομα που ήδη ακολουθούν ή συνδέονται”, ανέφερε η Meta στο blog της.

Τα εργαλεία γονικής εποπτείας θα δίνουν πλέον στους γονείς τη δυνατότητα να αρνούνται τα αιτήματα των εφήβων να αλλάξουν τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις ασφαλείας – όπως το ποιος μπορεί να τους στέλνει άμεσα μηνύματα ή αν μπορούν να βλέπουν πιο ευαίσθητο περιεχόμενο. Προηγουμένως απλώς τους ειδοποιούσαν για μια αλλαγή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Microsoft: Εκτός λειτουργίας για χιλιάδες χρήστες η εφαρμογή Teams

Πατέντα 223.898: Η εφεύρεση που άλλαξε τον κόσμο!