in

“Ανησυχητικό” – Το σιωπηλό σκάνδαλο των χαμένων εξετάσεων πνευμόνων στην Αγγλία

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι φτωχότερες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο από τον ‘λαχείο ταχυδρομικού κώδικα’ στις υπηρεσίες διάγνωσης, και ο αναφερόμενος στην έκθεση προειδοποιεί για τα μοιραία αποτελέσματα από καθυστερημένες διαγνώσεις και πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα.

Οι ασθενείς που ζουν στις πιο φτωχές περιοχές της Αγγλίας, όπου αναπνευστικά νοσήματα όπως η χρόνια πνευμονοπάθεια (COPD) και η άσθμα είναι διαδεδομένα, αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην πρόσβαση σε ουσιώδεις διαγνωστικές εξετάσεις για την επιβεβαίωση της κατάστασής τους, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The BMJ.

Το σιωπηλό σκάνδαλο της Υγειονομικής Φροντίδας Παρά την υπόσχεση του NHS England για πρόσβαση μέσω Κέντρων Διαγνωστικής Κοινότητας (CDCs), η δημοσιογράφος Sally Howard μιλάει με Γενικούς Ιατρούς σε μερικές από τις πλέον πληγείσες περιοχές που λένε ότι το γεγονός ότι δεν έχουν τρόπο να αναφέρουν ασθενείς για εξετάσεις λειτουργίας των πνευμόνων είναι “ανησυχητικό” και “ένα σιωπηλό σκάνδαλο.”

Τον προηγούμενο μήνα, ένα έκθεση από το φιλανθρωπικό οργανισμό Asthma + Lung UK προειδοποίησε ότι χωρίς έγκαιρη και ακριβή διάγνωση, άνθρωποι με πνευμονικές παθήσεις δεν λαμβάνουν αντιμετώπιση για τα συμπτώματά τους, υφίστανται από οξεία και μακροχρόνια επιδείνωση και πεθαίνουν νωρίς.

Οι πνευμονικές παθήσεις είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ανθρωποκτόνος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Στρατηγική για τις Βασικές Καταστάσεις της κυβέρνησης αναδεικνύει την ανάγκη για έγκαιρες και ακριβείς διαγνώσεις πνευμονικών παθήσεων, και ένας από τους στόχους της πρωτοβουλίας Core20PLUS5 του NHS England είναι να “μειώσει τις υγειονομικές ανισότητες” στις χρόνιες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.

Οι Ανισότητες στις Υπηρεσίες Διάγνωσης

Μια ενημέρωση των οδηγιών του NICE το 2019 αναφέρει ότι η σπιρομετρία (ένα τεστ λειτουργίας των πνευμόνων) θα πρέπει να διενεργείται για τη διάγνωση της COPD και του άσθματος και οι δοκιμές FeNO (ένα τεστ φλεγμονής των αεραγωγών) για τη διάγνωση του άσθματος.

Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν κεντρικά δεδομένα διαθέσιμα για την παροχή σπιρομετρίας.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα, το περιοδικό The BMJ ζήτησε πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση στη σπιρομετρία από τα 42 ολοκληρωμένα συμβούλια φροντίδας (ICBs) της Αγγλίας. Εξέτασε επίσης τις πληροφορίες που τα συμβούλια είχαν δημοσιοποιήσει σχετικά με την πρόσβαση στη σπιρομετρία από τις γενικές ιατρικές πρακτικές και επιβεβαίωσε ορισμένες περιγραφές των ICBs σχετικά με τη διαθεσιμότητα διαγνωστικών εξετάσεων στις περιοχές τους μιλώντας με τοπικούς ΓΠ.

Από τα 25 ICBs που απάντησαν, το The BMJ διαπίστωσε ότι η παροχή ήταν ανομοιογενής και η πλήρης εικόνα ασαφής στο Δυτικό Υόρκσαϊρ και ότι η σπιρομετρία δεν είχε πλέον παραγγελθεί στο Χάμπσαϊρ και το Νησί του Ουάιτ.

Το Humber και το North Yorkshire ICB δήλωσαν στο BMJ ότι “δεν επέλεξαν τη σπιρομετρία ως τοπική βελτιωμένη υπηρεσία” και δεν είχαν μια σαφή εικόνα για την παροχή στην περιοχή τους. Το Derby και το Derbyshire ICB επίσης δεν μπορούσαν να δώσουν μια εικόνα της διαθεσιμότητας στην περιοχή τους, αλλά μια ΓΠ στο Derbyshire είπε ότι δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες για να αναφέρει τους ασθενείς της.

Στο Devon, η σπιρομετρία δεν είναι διαθέσιμη για μερικούς ασθενείς, ενώ στην Κορνουάλη, μια περιοχή με υψηλά επίπεδα στέρησης και μεγάλες λίστες αναμονής για διάγνωση πνευμόνων, το ICB δεν επιλέγει τη σπιρομετρία και δεν μπορεί να δώσει μια σαφή εικόνα της παροχής, αν και λέει ότι υπάρχει κάποια κάλυψη από τα CDCs.

Γεωγραφικές Ανισότητες στην Υγειονομική Φροντίδα Το BMJ βρήκε επίσης ανισότητες στην πρόσβαση σε διαγνωστικές υπηρεσίες μεταξύ περιοχών με μεγαλύτερη και λιγότερη στέρηση εντός των ICBs, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου.

Από τα ICBs που δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα πληροφοριών του BMJ, η εικόνα είναι σκοτεινή στο Rotherham και το Doncaster, δύο περιοχές με υψηλά ιστορικά επίπεδα διάγνωσης της COPD λόγω των μεγάλων κοινοτήτων πρώην ανθρακωρύχων.

Αντίθετα, περιοχές με καλή διαθεσιμότητα σε πνευμονικές διαγνώσεις περιλάμβαναν τα ICB του NHS Surrey Heartlands, του Nottingham και Nottinghamshire, καθώς και του Buckinghamshire, του Oxfordshire και του Berkshire West.

Η Ανάγκη για Άμεση Δράση Το Asthma + Lung UK δήλωσε ότι η έλλειψη σαφών δεδομένων γύρω από τα κενά στη σπιρομετρία, όπως αναδείχθηκε από τα ευρήματα του The BMJ, “πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως από τα ICBs” ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν υπηρεσίες και να βεβαιωθούν ότι οι εργατικές δυνάμεις είναι επαρκώς εκπαιδευμένες για την τρέχουσα και μελλοντική ζήτηση στις υπηρεσίες τους. Κατά τη γνώμη του φιλανθρωπικού οργανισμού, κρίσιμο είναι το NHS England να παρέχει χρηματοδότηση για μια ποιοτικά ελεγμένη σπιρομετρία σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας, προωθώντας τη σπιρομετρία ως πληρωμένη διαγνωστική εξέταση μέσω της σύμβασης των ΓΠ.

Ωστόσο, η ΓΠ του Λονδίνου, Rammya Mathew, ανησυχεί για τους πολλούς μη διαγνωσμένους και το άγχος στους υπερβολικά φορτωμένους ΓΠ, λόγω της κρίσης στις πνευμονικές διαγνώσεις. “Σε πολλά μέρη της χώρας, η πρόσβαση στη σπιρομετρία είναι ανεπαρκής ή ακόμα και ανύπαρκτη,” λέει. “Αυτό συμβαίνει τουλάχιστον τρία χρόνια τώρα και είναι καιρός να δοθεί προτεραιότητα από την κυβέρνηση και το NHS England.”

Η Mathew ελπίζει ότι ένα νέο CDC στο Willesden στο Βορειοδυτικό Λονδίνο, που βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής, θα δέχεται αναφορές από την πρακτική της όταν ανοίξει.

Εν τω μεταξύ, στο Doncaster, ο ΓΠ Dean Eggitt έχει διαπραγματευτεί διαγνωστικές δοκιμές εκτός ετικέτας για τους ασθενείς που είναι πιο ευάλωτοι στην ΧΑΚ, τις οποίες αυτός ονομάζει “μια τακτική που καλύπτει προσωρινά” αντιμέτωπος με μια έκτακτη κατάσταση. Αυτό που χρειαζόμαστε, υποστηρίζει, “είναι η επιλογή της σπιρομετρίας, η οποία χρειάζεται εδώ και τώρα για ασθενείς που θα πεθάνουν από καρδιακή ανεπάρκεια καθώς τα πνευμόνια τους σαπίζουν.”

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Νέα ανακάλυψη μπορεί να κάνει τα οργανικά κύτταρα ηλιακής ενέργειας σημαντικά πιο αποδοτικά

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης: Αυτομαθούντα μηχανήματα μπορούν να αντικαταστήσουν τα τωρινά τεχνητά νευρωνικά δίκτυα