in

wowwow

Windows 11 – Το νέο context menu θα σας εντυπωσιάσει!

Το μενού που βγαίνει με δεξί κλικ

Το μεγαλύτερο update στα Windows 11 αφορά το UI. Η Microsoft έχει επανασχεδιάσει τα πάντα, έχουμε μενού Έναρξης στο κέντρο, νέα γραμμή εργασιών, καμπύλες γραμμές, πολλά εικονίδια, και άλλα. Μία από τις μικρότερες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο νέο λειτουργικό είναι ότι υπάρχουν νέα context menu ή τα γνωστά μενού που βγαίνουν όταν κάνουμε δεξί κλικ.

Λεπτομέρειες για το θέμα αποκάλυψε η Microsoft σε σχετικό blog, που αναφέρει γιατί άλλαξε αυτά τα μενού και τις βέλτιστες πρακτικές που προσφέρουν στους προγραμματιστές που επεκτείνουν το υπάρχον context menu.

Η Microsoft λέει ότι το context menu είναι μία από τις πιο δημοφιλείς επεκτάσεις του shell. Και όπως αποδείχθηκε, τα μενού των Windows 10 ήθελαν πολλές βελτιώσεις. Για παράδειγμα, οι εντολές που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι πολύ χαμηλά στη λίστα μενού περιβάλλοντος. Όταν κάνεις δεξί κλικ σε μία εικόνα πρέπει να προσπεράσεις τη δημιουργία βίντεο, το άνοιγμα με το Paint 3D, ακόμα και το Share με το Skype, μαζί με δεκάδες άλλες επιλογές, προτού φτάσεις στις βασικές εντολές της αντιγραφής, της επικόλλησης, της διαγραφή, και της μετονομασίας.

Η Microsoft τονίζει ότι το μενού των Windows 10 έχει τη μορφή που έχει το context menu από τα Windows XP, που κυκλοφόρησαν πριν 20 χρόνια. Επίσης έχει πάρα πολλές επιλογές που οι χρήστες χρησιμοποιούν σπάνια. Όλα αυτά το κάνουν τεράστιο και δύσχρηστο. Σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να προσπεράσεις ακόμα και 25 στοιχεία πριν φτάσεις πραγματικά σε αυτό που σε ενδιαφέρει. Κάποιες οθόνες με μέτρια ανάλυση αδυνατούν να προβάλουν όλες τις εντολές του μενού.

Τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί. Η Microsoft δεν προσπάθησε καν να βελτιώσει αυτά τα μενού στα Windows 10. Η εταιρεία παραδέχεται ότι υπάρχουν εντολές που θα μπορούσαν να είναι ομαδοποιημένες, όπως “Άνοιγμα” και “Άνοιγμα με”. Επίσης, μερικές φορές οι εντολές που προσθέτουν τρίτα προγράμματα εισάγονται διάσπαρτα και όχι σε μία ομάδα (πρώτο screenshot στην εικόνα). Τέλος, η Microsoft κλείνει σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρχουν ζητήματα απόδοσης, καθώς όλες αυτές οι διαδικασίες εκκινούν από το εσωτερικό του Explorer.

Αυτά είναι τα προβλήματα που η Microsoft στόχευε να λύσει στα Windows 11. Στο νέο context menu οι κοινές εντολές βρίσκονται στην κορυφή και εμφανίζονται ως εικονίδια. Αυτό βελτιώνει κατά πολύ την παραγωγικότητα και κάνει λιγότερο δύσχρηστο το μενού, γιατί οι εντολές για τις εργασίες που εκτελεί ο χρήστης πιο συχνά είναι σχεδόν δίπλα στον δείκτη του ποντικιού. Επίσης, όπως βλέπουμε στο κεντρικό screenshot στην εικόνα (που δείχνει το νέο μενού) οι εντολές που προσθέτουν τρίτα προγράμματα είναι ομαδοποιημένες. Εκτός αυτού, πλέον το “Άνοιγμα” και “Άνοιγμα με” είναι κυριολεκτικά το ένα κάτω από το άλλο.

  • Η Microsoft δεν έχει εξαφανίσει εντελώς το παλιό μενού. Όποιος θέλει να δει το χαοτικό context menu των Windows 10, ή να προβάλει πολύ περισσότερες επιλογές που ενδεχομένως χρησιμοποιούνται σπάνια, μπορεί να πατήσει το “Show more options”.Εάν χρειάζεστε μερικές από αυτές τις σπάνια εντολές που η Microsoft έχει εξορκίσει.

Εκτός από το context menu, αλλαγές έχουν γίνει και στο μενού κοινοποίησης στα Windows 11. Η πρώτη καταχώριση στη λίστα επαφών ανήκει στον χρήστη, σε περίπτωση που θέλει να στείλει το στοιχείο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον εαυτό του. Αν και η Microsoft λέει ότι το δυνατό χαρτί είναι το Nearby sharing που διευκολύνει τρελά την κοινοποίηση μεταξύ συσκευών, το πιο σημαντικό κομμάτι είναι ότι πλέον μπορούν να χρησιμοποιούν το μενού της κοινής χρήσης όλες οι εφαρμογές, ακόμα και οι unpackaged Win32 ή τα web apps.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Apple – Κυκλοφόρησε την watchOS 7.6 στο ευρύ κοινό

Xiaomi – Leak αποκαλύπτει τεχνολογία επέκτασης μνήμης για το MIUI 13 και ειδικό gaming παράθυρο