in ,

Omegle: Δημοφιλής ιστότοπος βιντεοκλήσεων κλείνει μετά από καταγγελίες για κακοποίηση!

Ο δημοφιλής ιστότοπος ζωντανών βιντεοκλήσεων, Omegle, κλείνει μετά από 14 χρόνια λειτουργίας, λόγω καταγγελιών χρηστών για κακοποπίηση.

Η υπηρεσία, η οποία επέτρεπε στους χρήστες να κοινωνικοποιούνται με τυχαίους άγνωστους online, αυξήθηκε στη δημοτικότητα, ειδικά μεταξύ παιδιών και νέων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η ανακοίνωση του κλεισίματος του Omegle περιλάμβανε μια εικόνα του λογοτύπου του σε έναν τάφο.

Ο ιδρυτής Leif K Brooks δήλωσε σε μια ανακοίνωση ότι η λειτουργία του ιστότοπου δεν ήταν πλέον “οικονομικά ή ψυχολογικά βιώσιμη”.

Η απόφαση έρχεται καθώς οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων αντιμετωπίζουν αυξημένο έλεγχο από ρυθμιστές σε όλο τον κόσμο.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, η Ofcom εξέδωσε τις πρώτες καθοδηγήσεις για τις τεχνολογικές πλατφόρμες που συμμορφώνονται με τον Νόμο Ασφάλειας στο Διαδίκτυο στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον ρυθμιστή επικεντρωμένο στο grooming στο διαδίκτυο.

Το Omegle έχει είναι αντικείμενο αντιφατικών απόψεων, συμπεριλαμβανομένης μιας ιστορικής υπόθεσης όπου μια νεαρή Αμερικανίδα κατηγόρησε την πλατφόρμα ότι την έσυρε τυχαία με έναν παιδεραστή.

Ο λογαριασμός χρήστη ήταν ανήλικος όταν συνέβη το περιστατικό και η αγωγή κατά του Omegle κατατέθηκε 10 χρόνια αργότερα, το Νοέμβριο του 2021. Η νομική ομάδα του Omegle υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ο ιστότοπος δε φέρει ευθύνη για το τι συνέβη και αρνήθηκε ότι αποτελεί καταφύγιο για καταδιωκτές.

Ο ιδρυτής Leif K Brooks δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειλικρινής αξιολόγηση του Omegle χωρίς να αναγνωριστεί ότι μερικοί άνθρωποι το χρησιμοποίησαν καταχρηστικά, συμπεριλαμβανομένων και για ανείπωτα φρικτά εγκλήματα.

Ωστόσο, επέσημαινε επίσης, χωρίς να δίνει συγκεκριμένες λεπτομέρειες, το “συνεχές κύμα επιθέσεων σε υπηρεσίες επικοινωνίας” όπως το Omegle από “ένα κακόβουλο υποσύνολο των χρηστών”.

“Όσο κι αν εύχομαι οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, οι άγχοι και τα έξοδα αυτής της μάχης – σε συνδυασμό με το υπάρχον άγχος και τα έξοδα της λειτουργίας του Omegle και της καταπολέμησης της κατάχρησής του – είναι απλά πολύ”, δήλωσε ο κ. Brooks. “Ειλικρινά, δεν θέλω να πάθω καρδιακή προσβολή στα 30 μου”, πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση προκάλεσε επίσης σχόλια από χρήστες στα κοινωνικά μέσα, οι οποίοι μοιράστηκαν τις αγαπημένες τους αναμνήσεις από το Omegle. Οι αντιδράσεις τους κυμάνθηκαν από έκπληξη έως νοσταλγία.

Η BBC εντόπισε περισσότερες από 50 υποθέσεις κατά παιδεραστών στις οποίες αναφερόταν το Omegle σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Η πλατφόρμα κοινοποίησης βίντεο TikTok απαγόρευσε τον κοινοποιητικό συνδέσμο προς το Omegle, μετά από έρευνα του BBC το 2021 που ανέδειξε παιδιά να αποκαλύπτουν τα εαυτά τους σε άγνωστους στον ιστότοπο.

Η εικόνα νεαρών παιδιών που εκτελούν σεξουαλικές πράξεις μπροστά στην κάμερα αυξήθηκε περισσότερο από δέκα φορές από τις αποκλειστικές καραντίνες λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με το Internet Watch Foundation (IWF).

Το 2022, το IWF κατέγραψε περισσότερες από 63.000 ιστοσελίδες που παρουσιάζουν τέτοιο υλικό, σε σύγκριση με τις 5.000 πριν από την πανδημία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο πρώτος νόμος περί ασφάλειας στο διαδίκτυο στοχεύει την πρόληψη του “grooming”

Ο αγώνας για την αγορά διευθύνσεων ιστοσελίδων της τεχνητής νοημοσύνης