in , ,

Google Gemma: επειδή η Google δεν θέλει να δώσει ακόμα το Gemini

Η Google κυκλοφόρησε τα Gemma 2B και 7B, ένα ζευγάρι μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα που επιτρέπουν στους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν πιο ελεύθερα την έρευνα που χρησιμοποιήθηκε στη ναυαρχίδα Gemini. Ενώ το Gemini είναι ένα μεγάλο κλειστό μοντέλο AI που ανταγωνίζεται άμεσα το ChatGPT του OpenAI (και είναι σχεδόν εξίσου ισχυρό με αυτό), το ελαφρύ Gemma θα είναι πιθανότατα κατάλληλο για μικρότερες εργασίες, όπως απλά chatbots ή περιλήψεις.

Αλλά αυτό που στερούνται αυτά τα μοντέλα σε πολυπλοκότητα, μπορεί να το αναπληρώσουν σε ταχύτητα και κόστος χρήσης. Παρά το μικρότερο μέγεθός τους, η Google ισχυρίζεται ότι τα μοντέλα Gemma “ξεπερνούν σημαντικά μεγαλύτερα μοντέλα σε βασικά benchmarks” και είναι “ικανά να τρέξουν απευθείας σε έναν φορητό ή επιτραπέζιο υπολογιστή προγραμματιστή”. Θα είναι διαθέσιμα μέσω των Kaggle, Hugging Face, NeMo της Nvidia και Vertex AI της Google.

Η απελευθέρωση του Gemma στο οικοσύστημα ανοιχτού κώδικα διαφέρει έντονα από τον τρόπο με τον οποίο κυκλοφόρησε το Gemini. Ενώ οι προγραμματιστές μπορούν να βασιστούν στο Gemini, το κάνουν αυτό είτε μέσω API είτε δουλεύοντας στην πλατφόρμα Vertex AI της Google. Το Gemini θεωρείται ένα κλειστό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης. Κάνοντας το Gemma ανοιχτού κώδικα, περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πειραματιστούν με την ΤΝ της Google αντί να στραφούν σε ανταγωνιστές που προσφέρουν καλύτερη πρόσβαση.

Και τα δύο μεγέθη μοντέλων θα είναι διαθέσιμα με εμπορική άδεια χρήσης, ανεξάρτητα από το μέγεθος του οργανισμού, τον αριθμό των χρηστών και τον τύπο του έργου. Ωστόσο, η Google – όπως και άλλες εταιρείες – συχνά απαγορεύει τη χρήση των μοντέλων της για συγκεκριμένες εργασίες, όπως προγράμματα ανάπτυξης όπλων.

Το Gemma θα διατίθεται επίσης με “υπεύθυνες εργαλειοθήκες AI”, καθώς τα ανοικτά μοντέλα μπορεί να είναι πιο δύσκολο να τοποθετηθούν προστατευτικές μπάρες από τα πιο κλειστά συστήματα όπως το Gemini. Ο Tris Warkentin, διευθυντής διαχείρισης προϊόντων της Google DeepMind, δήλωσε ότι η εταιρεία ανέλαβε “πιο εκτεταμένη κόκκινη συνεργασία στο Gemma λόγω των εγγενών κινδύνων που ενέχουν τα ανοικτά μοντέλα”.

Η εργαλειοθήκη υπεύθυνης τεχνητής νοημοσύνης θα επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν τις δικές τους κατευθυντήριες γραμμές ή έναν κατάλογο απαγορευμένων λέξεων όταν αναπτύσσουν το Gemma στα έργα τους. Περιλαμβάνει επίσης ένα εργαλείο εντοπισμού σφαλμάτων στο μοντέλο που επιτρέπει στους χρήστες να διερευνούν τη συμπεριφορά της Gemma και να διορθώνουν τα προβλήματα.

Τα μοντέλα λειτουργούν προς το παρόν καλύτερα για εργασίες που σχετίζονται με τη γλώσσα στα αγγλικά, σύμφωνα με τον Warkentin. “Ελπίζουμε ότι μπορούμε να χτίσουμε με την κοινότητα για να αντιμετωπίσουμε ανάγκες της αγοράς εκτός των αγγλόφωνων εργασιών”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Gemma δωρεάν στο Kaggle, ενώ οι χρήστες του Google Cloud που το χρησιμοποιούν για πρώτη φορά λαμβάνουν πιστώσεις 300 δολαρίων για να χρησιμοποιήσουν τα μοντέλα. Η εταιρεία δήλωσε ότι οι ερευνητές μπορούν να υποβάλουν αίτηση για πιστώσεις cloud έως και 500.000 δολάρια.

Αν και δεν είναι σαφές πόσο μεγάλη είναι η ζήτηση για μικρότερα μοντέλα όπως το Gemma, άλλες εταιρείες AI έχουν κυκλοφορήσει ελαφρύτερες εκδόσεις των βασικών μοντέλων ναυαρχίδων τους. Η Meta κυκλοφόρησε το Llama 2 7B, τη μικρότερη επανάληψη του Llama 2, πέρυσι. Το ίδιο το Gemini κυκλοφορεί σε διάφορα βάρη, συμπεριλαμβανομένων των Gemini Nano, Gemini Pro και Gemini Ultra, και η Google ανακοίνωσε πρόσφατα ένα ταχύτερο Gemini 1.5 – και πάλι, για επιχειρηματικούς χρήστες και προγραμματιστές προς το παρόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τα Grounded και Pentiment είναι τα πρώτα αποκλειστικά παιχνίδια Xbox της Microsoft για το Nintendo Switch

Εργαλείο AI για την ενίσχυση των μεταμοσχεύσεων οργάνων υποψήφιο για βραβείο NHS