in

Antivirus και antimalware: διαφορές και ποιο να επιλέξετε

Σήμερα το “antivirus” και το “antimalware” χρησιμοποιούνται ως συνώνυμα, αν και αρχικά υποδείκνυαν δύο τύπους λογισμικού που ήταν διαφορετικοί από πολλές απόψεις. Τα antivirus δημιουργήθηκαν για να προστατεύουν από ιούς και έχουν εξελιχθεί σε antimalware που προστατεύουν όχι μόνο από ιούς αλλά και από πολλές άλλες απειλές στον κυβερνοχώρο. Ο όρος “antivirus” παρέμεινε ο πιο δημοφιλής, τόσο πολύ που χρησιμοποιείται για να υποδείξει και τα δύο λογισμικά: όταν εγκαθιστούμε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς σήμερα, στην πραγματικότητα χρησιμοποιούμε antimalware.

Η κατανόηση του πώς διαφέρουν σάς βοηθά να επιλέξετε το επίπεδο και τον τύπο προστασίας που χρειάζεστε για τις συσκευές σας.
Στην πραγματικότητα, αυτός ο οδηγός εξηγεί τις διαφορές μεταξύ antivirus και antimalware όσον αφορά τις μονάδες και τις λειτουργίες ασφαλείας που προσφέρουν και παρέχει χρήσιμες συμβουλές για να αποφασίσετε ποιο από τα δύο λογισμικά θα χρησιμοποιήσετε και σε ποιες περιπτώσεις.
  Διαφορά μεταξύ ενός antivirus και ενός antimalware
Ο όρος antivirus προσδιορίζει το λογισμικό ασφαλείας που έχει σχεδιαστεί για τον εντοπισμό και την αφαίρεση ιών υπολογιστών. Μια κατηγορία κυβερνοαπειλών που δεν είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη.
Ένα anti-malware, από την άλλη πλευρά, είναι ένα πιο ολοκληρωμένο λογισμικό ασφαλείας, ικανό να μπλοκάρει όλους τους τύπους απειλών, όπως trojans, worms, ransomware, spyware, χρησιμοποιώντας συστήματα αναζήτησης και σάρωσης ή πρόσθετες μονάδες προστασίας, σχεδιασμένο να προσφέρει υψηλότερο επίπεδο ασφάλεια παρά με απλό antivirus.
 Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ιών και κακόβουλου λογισμικού;
Διαφορά μεταξύ ενός antivirus και ενός antimalware Ο όρος antivirus προσδιορίζει το λογισμικό ασφαλείας που έχει σχεδιαστεί για τον εντοπισμό και την αφαίρεση υπολογιστών. Μια κατηγορία κυβερνοαπειλών που δεν είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη.
Ένα Anti-Malware, από την άλλη πλευρά, είναι ένα πιο ολοκληρωμένο λογισμικό ασφατικό ν, όπως Trojans, Worms, Ransomware, Spyware, χρησιμοποιώντας συστήματα ενημέρωσης και σάρωσης ή πρόσθετων μονάδων προστασίας προσφέρει υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας παρά με απλό antivirus.
  Από τι προστατεύει ένα antivirus;
Ένα καλό antivirus, κατανοητό με την αρχική του έννοια και επομένως ως λογισμικό αποκλειστικά αφιερωμένο στον εντοπισμό και την εξουδετέρωση ιών, αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:
Μηχανή σάρωσης: αναλύει τα στοιχεία που υπάρχουν στην εσωτερική μνήμη, ξεκινώντας τις σαρώσεις κατόπιν αιτήματος.
Μονάδα on-access: αυτή η μονάδα τοποθετείται στη μνήμη RAM και αναλύει όλα τα δεδομένα που μεταφέρονται στην πτητική μνήμη, εξαλείφοντας μολύνσεις στα ίχνη τους αμέσως μόλις ξεκινήσουν ή κατεβάσουν.
Ενότητα ενημέρωσης: απαραίτητη για να μπορείτε να κατεβάζετε τις ενημερωμένες υπογραφές νέων απειλών και να λαμβάνετε ενημερώσεις για τις μεμονωμένες μονάδες που συνθέτουν ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς. Σύστημα καθαρισμού κακόβουλου λογισμικού: σχεδιασμένο να αφαιρεί εντοπισμένο κακόβουλο λογισμικό. για πιο σύνθετα μπορεί να χρειαστεί να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή για να τεθεί σε ισχύ ο καθαρισμός.
heuristics: η ευρετική μονάδα είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο ενός antivirus, επειδή σας επιτρέπει να σαρώσετε την ύποπτη συμπεριφορά νέων αρχείων και νέων προγραμμάτων, αναζητώντας νέους ιούς “κρυμμένους” μέσα σε νόμιμα αρχεία ή ανύποπτους συνδέσμους.
Οποιοδήποτε πρόγραμμα προστασίας από ιούς στην αγορά ή με δυνατότητα λήψης δωρεάν περιέχει αυτές τις ενότητες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν την «καρδιά» κάθε συστήματος ασφαλείας που μπορεί να αναγνωριστεί ως antivirus.
 Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά, για να αποκτήσετε περισσότερα πρέπει να βασιστείτε σε anti-malware.
Σε τι χρησιμοποιείται το antimalware;
Ένα antimalware, με τη σύγχρονη έννοια του όρου, μπορεί να γίνει κατανοητό ως «βελτιωμένο antivirus», χάρη στην παρουσία μεγαλύτερου αριθμού μονάδων και συστημάτων ασφαλείας μέσα στο πακέτο λογισμικού. Ένα παράδειγμα πάνω από όλα μπορεί να γίνει με τη σουίτα ασφαλείας Norton 360 Deluxe, η οποία παρέχει, εκτός από το πρόγραμμα προστασίας από ιούς, τις ακόλουθες δυνατότητες:
Έξυπνη σάρωση μέσω cloud: το καλό antimalware περιλαμβάνει επίσης μια μονάδα σάρωσης cloud, η οποία αναλύει αρχεία χρησιμοποιώντας διακομιστές εταιρείας και ένα κατανεμημένο σύστημα ανάδρασης. Αυτό επιτρέπει στο πρόγραμμα προστασίας από ιούς να αντιδρά σχεδόν σε πραγματικό χρόνο σε νέες απειλές, μοιράζοντας γρήγορα πληροφορίες και λεπτομέρειες σχετικά με νέες απειλές προτού διαδοθούν.
Μονάδα antispyware: αυτή η ενότητα παρέχει προηγμένη προστασία από spyware, adware και άλλο δυνητικά ανεπιθύμητο λογισμικό, προστατεύοντας το απόρρητο των χρηστών και επιτρέποντας τη χρήση λογισμικού που έχει ληφθεί από το Διαδίκτυο χωρίς κίνδυνο. σάρωση ιστού, δικτύου και συσκευών: εκτός από τη μονάδα σάρωσης και τη μονάδα πρόσβασης, είναι δυνατό να βρείτε μονάδες για τη σάρωση συνδέσμων ιστού, e-mail και του εσωτερικού δικτύου ή συνδεδεμένων συσκευών (όπως USB sticks). πολύ πιο δύσκολο να υποστείτε επίθεση στον κυβερνοχώρο ή σοβαρή μόλυνση.
Σύστημα κατά του ransomware: το ransomware είναι τόσο επικίνδυνο που απαιτεί μια ειδική μονάδα ασφαλείας. Αυτό αποτρέπει την απειλή από την κρυπτογράφηση των αρχείων σας και την αχρηστία του υπολογιστή σας, καθώς και τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των προσωπικών σας αρχείων σε ένα ασφαλές, μη αναχαιτισμένο cloud (όπως αυτό που παρέχεται από το Norton 360, το οποίο παρέχει έως και 75 GB χώρου στο cloud) ;
Προστασία ευαίσθητων αξεσουάρ: στοιχεία όπως κάμερες και μικρόφωνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη προσωπικών πληροφοριών, την πρόσβαση σε κωδικούς πρόσβασης και ευαίσθητες πληροφορίες, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο το απόρρητο.
Αυτές οι πρόσθετες ενότητες καθιστούν το antimalware πολύ πιο αποτελεσματικό από το απλό antivirus, ακόμη περισσότερο εάν εκτίθεστε συχνά σε πολύ σοβαρές απειλές στον κυβερνοχώρο, όπως trojans, ransomware και spyware, τα οποία είναι ολοένα και πιο δύσκολο να υποκλαπούν με τις τυπικές μονάδες που παρέχονται από ένα antivirus.
Πότε να χρησιμοποιήσετε antivirus, antimalware ή και τα δύο;
Η επιλογή μεταξύ ενός antivirus και ενός antimalware μπορεί να γίνει ανάλογα με το επίπεδο προστασίας που σκοπεύετε να αποκτήσετε στη συσκευή που χρησιμοποιείτε και το περιβάλλον στο οποίο χρησιμοποιείται αυτή η συσκευή. Δεδομένου ότι πολλά προγράμματα προστασίας από ιούς και λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό είναι δωρεάν, μπορεί να είναι χρήσιμο να κατανοήσετε πότε να χρησιμοποιήσετε ένα επί πληρωμή, δηλαδή ένα που μπορεί να προστατεύει από μεγαλύτερο αριθμό απειλών και να παρέχει λειτουργίες που δεν υπάρχουν στις δωρεάν εκδόσεις
Στην παρακάτω λίστα  μπορείτε να βρείτε τα πιο πιθανά σενάρια χρήσης για έναν σύγχρονο υπολογιστή και ποιο προϊόν να χρησιμοποιήσετε:
Βασική περιήγηση στο Διαδίκτυο: το βασικό πρόγραμμα προστασίας από ιούς των Windows ή οποιοδήποτε άλλο δωρεάν θα πρέπει να επαρκεί για να προσφέρει ένα καλό επίπεδο προστασίας
gaming: εάν χρησιμοποιείτε υπολογιστή παιχνιδιών, οι απειλές αυξάνονται σημαντικά, δεδομένου ότι συνδέεστε συχνά σε δημόσια δίκτυα και διακομιστές για να παίξετε. Σε αυτή την περίπτωση αξίζει να χρησιμοποιήσετε anti-malware, είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή
Δημόσια δίκτυα Wi-Fi: εάν χρησιμοποιείτε συχνά δημόσια δίκτυα Wi-Fi, ο κίνδυνος μόλυνσης ή επίθεσης στον κυβερνοχώρο είναι πολύ υψηλός, ακόμη και αν χρησιμοποιείτε smartphone και tablet. Σε αυτό το σενάριο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε μόνο επί πληρωμή anti-malware με ενσωματωμένη προστασία τείχους προστασίας και σάρωση δικτύου
Συσκευή γραφείου ή εργασίας: σε αυτό το σενάριο είναι πολύ σημαντικό να προστατευτείτε με επί πληρωμή anti-malware, λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές που μπορούν να διαδοθούν στο εταιρικό δίκτυο και τους κινδύνους που σχετίζονται με το απόρρητο και τη συχνή χρήση προσωπικών δεδομένων. Η χρήση ενός VPN συνιστάται ιδιαίτερα (τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα ενσωματώνονται συχνά όπως στην περίπτωση του Norton 360)
Εξαιρουμένης της βασικής περιήγησης στο Διαδίκτυο, συνιστάται να χρησιμοποιείτε πάντα anti-malware, ενδεχομένως επί πληρωμή, για την προστασία των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο.
Χαρακτηριστικά ενός καλού antivirus και antimalware (μαζί)
Συνοψίζοντας, σε αυτήν την παράγραφο βλέπουμε τις κύριες λειτουργίες που πρέπει να αναζητήσουμε σε ένα antimalware και ένα antivirus μαζί, δηλαδή ένα πραγματικά πλήρες λογισμικό ασφαλείας. Αυτά που ονομάζονται απλά antivirus:
Ανάλυση συμπεριφοράς: τα ευρετικά πρέπει να παρεμποδίζουν αποτελεσματικά οποιαδήποτε ύποπτη συμπεριφορά, ειδικά σε κρίσιμες περιοχές του συστήματος, χρησιμοποιώντας επίσης τα στοιχεία cloud που παρέχονται από το λογισμικό.
Τείχος προστασίας: θα προστατεύει τη συσκευή, αναλύοντας και αποκλείοντας ύποπτες συνδέσεις τόσο εισερχόμενες όσο και εξερχόμενες. Το Smart Firewall που παρέχεται από το Norton 360 (πλήρης επισκόπηση σε αυτόν τον σύνδεσμο) είναι ένα από τα καλύτερα τείχη προστασίας στην αγορά, επίσης επειδή είναι καλά ενσωματωμένο με τα άλλα στοιχεία ασφαλείας της σουίτας.
Απόδοση: ένα καλό λογισμικό προστασίας από ιούς και κακόβουλο λογισμικό διατηρεί πάντα τη μνήμη του πολύ ελαφριά, χρησιμοποιώντας λίγους πόρους όταν δεν συμμετέχει σε ενεργές σαρώσεις και έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν «αόρατο». Κατά τη σάρωση ή τον καθαρισμό, η κατανάλωση RAM αυξάνεται πάντα πολύ, αλλά είναι δύσκολο να φτάσετε σε τιμές που μπορούν να μπλοκάρουν τη συσκευή
Προστασία Wi-Fi: με τη μονάδα προστασίας σύνδεσης Wi-Fi μπορείτε να συνδεθείτε σε δημόσια δίκτυα χωρίς προβλήματα, αποκτώντας ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας σε σύγκριση με ένα απλό τείχος προστασίας.
Προστασία τραπεζικών εργασιών: ένα ασφαλές περιβάλλον για τραπεζικές εργασίες θα προστατεύει τις πιστωτικές κάρτες, τις κάρτες ATM και τα δεδομένα πρόσβασης για το Home Banking, αποτρέποντας αυτές τις πληροφορίες από το να πέσουν στα χέρια αδίστακτων πειρατών του κυβερνοχώρου.
Ασφάλεια κάμερας web και μικροφώνου: οι κάμερες και τα μικρόφωνα αποτελούν ευαίσθητο στόχο για πολλά κακόβουλα προγράμματα και αξίζει πάντα να εστιάσετε σε λογισμικό που ελέγχει και αποκλείει την πρόσβαση σε αυτές τις συσκευές.
VPN: η ιδιωτική σύνδεση σάς επιτρέπει να κρυπτογραφείτε την εισερχόμενη και εξερχόμενη κίνηση και να αποκτάτε μια ανώνυμη διεύθυνση IP. Το Norton 360 περιλαμβάνει ένα αποτελεσματικό και ασφαλές VPN που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτόματα όταν συνδέεστε σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi ή σε άγνωστα δίκτυα.
Σάρωση Dark Web: μια νέα δυνατότητα που αναζητείται όλο και περισσότερο από τους χρήστες, οι οποίοι μπορούν έτσι να γνωρίζουν εκ των προτέρων τους παραβιασμένους προσωπικούς λογαριασμούς ή τους κωδικούς πρόσβασης που υπάρχουν στο Dark Web Monitoring, με δυνατότητα άμεσης ένδειξης λογαριασμών και κωδικών πρόσβασης σε κίνδυνο.
Διαχειριστής κωδικών πρόσβασης: ένας καλός διαχειριστής κωδικών πρόσβασης παρέχει ένα πρόσθετο επίπεδο προστασίας, αποθηκεύοντας όλους τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης σε ένα κρυπτογραφημένο και προστατευμένο αρχείο στο cloud, προσβάσιμο από οποιαδήποτε συμβατή συσκευή (μέσω προσωπικού κύριου κωδικού πρόσβασης).
Συμβατότητα: ένα καλό antimalware παρέχει μια εφαρμογή τόσο για Windows όσο και για Mac, χωρίς να ξεχνάμε κινητές συσκευές (Android, iPhone και iPad).
Οι χρήστες που έχουν ανήλικα παιδιά θα εκτιμήσουν επίσης την παρουσία γονικών ελέγχων, εξαιρετικά για τον έλεγχο των κινήσεων των παιδιών τους και τον αποκλεισμό ανεπιθύμητου περιεχομένου ή εφαρμογών. Ένας από τους καλύτερους γονικούς ελέγχους υπάρχει στο Norton 360 Deluxe, είναι εύκολο να ρυθμιστεί σε όλες τις συμβατές συσκευές και είναι τέλεια ενσωματωμένο με τις άλλες μονάδες που υπάρχουν στη σουίτα ασφαλείας.
Οδηγός επιλογής
Εάν εξακολουθείτε να είστε πολύ αναποφάσιστοι σχετικά με τον τύπο προστασίας από ιούς ή κακόβουλο λογισμικό που θα υιοθετήσετε στον υπολογιστή ή την κινητή συσκευή σας, μπορείτε να λάβετε υπόψη αυτά τα κριτήρια επιλογής: αποτελεσματικότητα εντοπισμού:
προσδιορίζει την ικανότητα του antimalware να προστατεύει από απειλές στον κυβερνοχώρο. Στις διαδικτυακές δοκιμές αναγράφεται ως ποσοστό και είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται μόνο προγράμματα που επιτυγχάνουν ανίχνευση τουλάχιστον 98%.
Αποτελεσματικότητα καθαρισμού: Δεν είναι όλα τα προγράμματα προστασίας από ιούς αποτελεσματικά για την αφαίρεση απειλών μόλις εντοπιστούν. Ας βεβαιωθούμε λοιπόν ότι μετά τη σάρωση και τον εντοπισμό, το επιλεγμένο πρόγραμμα μπορεί να αφαιρέσει την απειλή χωρίς προβλήματα.
Συχνότητα ενημερώσεων: οι υπογραφές προστασίας από ιούς πρέπει να ενημερώνονται τουλάχιστον μία φορά κάθε ώρα, ενώ οι μονάδες κατά του κακόβουλου λογισμικού πρέπει να ενημερώνονται τουλάχιστον μία φορά το μήνα (τουλάχιστον εκείνες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία).
Ευκολία στη χρήση: ένα antivirus πρέπει να είναι απλό στη χρήση. Τα καλύτερα είναι αυτά που προσδιορίζονται ως “εγκατάσταση και ξεχάστε”, τα οποία επιτρέπουν ακόμη και σε αρχάριους χρήστες να εγκαταστήσουν αποτελεσματικό λογισμικό με μια αρχική διαμόρφωση ήδη ολοκληρωμένη από όλες τις απόψεις.
Αριθμός ψευδών θετικών στοιχείων: η ευρετική μονάδα που υπάρχει σε λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό και λογισμικό προστασίας από ιούς μπορεί να αναγνωρίσει ακόμη και εντελώς νόμιμο λογισμικό ως κακόβουλο λογισμικό, προκαλώντας έτσι ένα ψευδές θετικό. Ένα καλό antivirus έχει χαμηλό αριθμό ψευδών θετικών στοιχείων. αντίκτυπο στο σύστημα: το λογισμικό πρέπει να είναι πάντα ελαφρύ, ακόμη και όταν είναι εγκατεστημένο σε παλαιότερες συσκευές και με μικρή ποσότητα μνήμης RAM (λιγότερη από 8 GB).
Για να αποκτήσετε αυτές τις πληροφορίες, είναι χρήσιμο να διαβάσετε τους οδηγούς του κλάδου (σε αναζήτηση του καλύτερου antivirus) και να βασιστείτε σε ανεξάρτητες δοκιμές που πραγματοποιούνται περιοδικά από ιστότοπους όπως το AV Test και το AV Comparatives.
Συμπεράσματα
Το antivirus και το antimalware μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν σήμερα ως όροι για τον προσδιορισμό δύο διαφορετικών τύπων λογισμικού προστασίας, ωστόσο αναλύοντας τα χαρακτηριστικά των προϊόντων και όχι τον τύπο των απειλών στον κυβερνοχώρο που μπορούν να αποκλείσουν.
Το antivirus και το antimalware μπορούν να μπλοκάρουν οποιαδήποτε απειλή, αλλά το κάνουν με διαφορετικά εργαλεία και λειτουργίες: το antivirus είναι πιο γενικό και τείνει να είναι πιο απλό στη χρήση και τη διαμόρφωση, ενώ το antimalware περιλαμβάνει πάντα κάποια πρόσθετη ενότητα αφιερωμένη στην προστασία περιοχών του συστήματος ή ευαίσθητων περιβαλλόντων.
Εάν δεν ξέρετε ποιο πρόγραμμα να χρησιμοποιήσετε για την ασφάλεια όλων των προσωπικών σας συσκευών, αξίζει να εγκαταστήσετε και να διαμορφώσετε ένα καλό antivirus όπως το Norton 360, χρησιμοποιώντας μία μόνο συνδρομή για την αποτελεσματική προστασία των Windows PC, Mac και φορητών συσκευών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πώς να λάβετε τη διεύθυνση URL για εικόνες

Πώς να κρύψετε τους ακόλουθους στο Instagram και να προστατέψετε το απόρρητό σας