in , ,

Το OpenAI ισχυρίζεται ότι οι Times εξαπάτησαν για να κάνουν το ChatGPT να αναμασήσει άρθρα

Η OpenAI ισχυρίστηκε σε μια αίτηση που κατατέθηκε τη Δευτέρα ότι οι New York Times χρησιμοποίησαν “παραπλανητικές προτροπές” για να κάνουν το ChatGPT να αναμασάει το περιεχόμενό της. Για αυτόν και για άλλους λόγους, η εταιρεία ζητά από το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στη νότια Νέα Υόρκη να απορρίψει αρκετούς από τους ισχυρισμούς στην αγωγή του πρακτορείου για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Η OpenAI ισχυρίζεται ότι οι Times εκμεταλλεύτηκαν ένα σφάλμα το οποίο εργάζεται επί του παρόντος για να διορθώσει και ότι το πρακτορείο τροφοδοτούσε άρθρα απευθείας στο chatbot για να το κάνει να φτύνει αυτολεξεί αποσπάσματα. “Οι κανονικοί άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν τα προϊόντα της OpenAI με αυτόν τον τρόπο”, αναφέρει η εταιρεία, επικαλούμενη ένα άρθρο των Times του Απριλίου 2023 με τίτλο “35 τρόποι με τους οποίους οι πραγματικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την Α.Ι. αυτή τη στιγμή”. Όλα αυτά μοιάζουν πολύ με τα επιχειρήματα που προέβαλε η OpenAI στη δημόσια απάντησή της τον Ιανουάριο.

Ο επικεφαλής δικηγόρος των Times, Ian Crosby, δήλωσε στο The Verge σε ένα email ότι το να αποκαλείς τις προσπάθειες του πρακτορείου ως hack είναι λάθος χαρακτηρισμός και ότι το πρακτορείο “απλά χρησιμοποιούσε τα προϊόντα της OpenAI για να αναζητήσει αποδείξεις ότι έκλεψαν και αναπαρήγαγαν τα έργα των Times που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα”. Πρόσθεσε ότι η OpenAI δεν αρνείται ότι “αντέγραψε έργα των Times χωρίς άδεια εντός της προθεσμίας παραγραφής”.

Οι Times μήνυσαν την OpenAI και τη Microsoft τον Δεκέμβριο, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες εκπαίδευσαν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους στο περιεχόμενό της και ότι τα chatbots τους μπορούσαν να αναπαράγουν τις ιστορίες κατά λέξη. Η έκδοση ισχυρίστηκε ότι αυτό της στερεί έσοδα και θέτει σε κίνδυνο τη σχέση της με τους αναγνώστες της.

Η OpenAI επιδιώκει να απορρίψει εν μέρει την κατηγορία των Times για άμεση παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων “στο βαθμό που βασίζεται σε πράξεις αναπαραγωγής που συνέβησαν περισσότερα από τρία χρόνια πριν από την παρούσα αγωγή”. Ζητά επίσης από το δικαστήριο να απορρίψει και άλλους ισχυρισμούς: ότι η OpenAI συνέβαλε στην παραβίαση, ότι δεν κατάφερε να αφαιρέσει τις πληροφορίες που παραβιάζουν και ότι δημιούργησε αθέμιτο ανταγωνισμό με υπεξαίρεση. Η αγωγή των Times ισχυρίζεται επίσης κατηγορίες για αλλοίωση του εμπορικού σήματος, αθέμιτο ανταγωνισμό του κοινού δικαίου μέσω υπεξαίρεσης, καθώς και μια αξίωση για έμμεση παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Η OpenAI ομοίως μείωσε τις καταγγελίες σε αγωγή της Sarah Silverman και άλλων συγγραφέων σε μία μόνο άμεση καταγγελία για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Όσο επιτυχής και αν ήταν η προσφορά της και αυτή θα μπορούσε να είναι, οι δύο αυτές αγωγές δεν είναι οι μόνες αγωγές κατά εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης. Νεοσύστατες επιχειρήσεις όπως οι OpenAI, Anthropic και Stability AI αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή ένα συνεχώς διευρυνόμενο στόμιο νομικών αγωγών, μερικές από τις οποίες προέρχονται από έμπειρους και επίμονους οργανισμούς με μερικές φορές δεκαετίες μάχης για τα πνευματικά δικαιώματα στο ενεργητικό τους. Όπως συζήτησαν πρόσφατα οι Nilay Patel και Sarah Jeong του The Verge στο podcast Decoder, οι υποθέσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα να ανατρέψουν ή και να εξαφανίσουν την εκκολαπτόμενη βιομηχανία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο ιδιοκτήτης του Tumblr κλείνει συμφωνίες με το OpenAI και το Midjourney για δεδομένα εκπαίδευσης, αναφέρει δημοσίευμα

Ο επικεφαλής υπουργός ζητά σωστή συζήτηση για τα θέματα!