in ,

Το ίντερνετ διψά για το Twilight – Ξανά!

Όταν η Lionsgate κυκλοφόρησε το Twilight πριν 15 χρόνια, φέρνοντας μαζί του μια έκρηξη της εφηβικής αγωνίας, της βαμπιρικής επιθυμίας και του παθιασμένου κοινού. Είχε εισπράξει περίπου 10 φορές τον προϋπολογισμό του στο ταμείο και είχε γίνει πιστοποιημένη επιτυχία, εξάπειρε πέντε συνέχειες, αμέτρητα άρθρα ειδήσεων που αναφέρονταν στην επανειλημμένή σχέση των πρωταγωνιστών Robert Pattinson και Kristen Stewart, καθώς και μια αντίδραση τόσο δηλητηριώδη που έκανε τους πραγματικούς οπαδούς της σειράς – και των αρχικών βιβλίων της συγγραφέας Stephenie Meyer – να απομακρυνθούν και να επικρίνονται μεταξύ τους. Μέσα σε αυτή την κοινότητα, οι Twihards βρήκαν ασφάλεια, μια είδους οικογένειας που αντιλαμβανόταν τι ήταν τόσο ιδιαίτερο (και τόσο αστείο) στη σειρά.

Ωστόσο, όλα τα καλά πράγματα έρχονται σε κάποιο τέλος και μετά την κυκλοφορία του The Twilight Saga: Breaking Dawn—Part 2 το 2012, το πάθος των οπαδών άρχισε να ψύχεται. Ο Pattinson και η Stewart είχαν χωρίσει, ο κόσμος είχε προχωρήσει και δεν υπήρχε πλέον κάτι πραγματικά να συζητηθεί, εκτός από τα sporadic εκδηλώσεις για τους οπαδούς.

Το 2020, χάρη σε μια συμφωνία με το Netflix για streaming, ένα νέο βιβλίο Twilight από τη Meyer και μια παγκόσμια πανδημία που είχε όλους μέσα και αναζητούσε ελαφριά, ανόητη, αισθητικά καλή ψυχαγωγία, το Twilight επέστρεψε με δύναμη. Οι οπαδοί το αποκάλεσαν “η Αναγέννηση του Twilight” και αυτή η επανεμφάνιση φέρνει μαζί της το αρκτικό ακρώνυμο IYKYK (TITSOAK, αναφορά στη διάσημη ατάκα του Edward “Αυτό είναι το δέρμα ενός δολοφόνου”), ένα λογαριασμό στο Facebook που αναρτά αστείες εικόνες με σχεδόν 600.000 μέλη και τη χαρούμενη ανάκτηση ενός fandom που κάποτε θεωρείτο από το κοινό ως αρκετά λυπηρό.

Τώρα, εκτός από τις γυναίκες στα τεσσαράκοντά τους και πενηντά τους που αποτελούν τον πυρήνα του fandom του Twilight, η ομάδα προσελκύει επίσης περισσότερους άνδρες, είκοσικάτικους και ακόμη και έφηβους LGBTQ+, όλοι από τους οποίους βρίσκουν κάτι να αγαπήσουν – και κάτι να κριτικάρουν – για τη σειρά.

“Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς πιο κριτικός για το Twilight από τους αφοσιωμένους οπαδούς του Twilight,” λέει η Sydney Dawson, μια 23χρονη φοιτήτρια μεταπτυχιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. Παρόλο που διάβασε τα βιβλία για πρώτη φορά το 2012, όταν ήταν 11 ετών, δεν ήταν μέχρι να παρατηρήσει τους συμφοιτητές της να ερωτεύονται ξανά τη σειρά που άρχισε να την αντιμετωπίζει από επιστημονική άποψη. Τώρα, λέει, θέλει να διεξάγει μια εθνογραφική μελέτη του fandom της σειράς κατά τη διάρκεια του ετήσιου φεστιβάλ Forever Twilight in Forks στην Ουάσιγκτον, και κοιτά το περιεχόμενο της σειράς με ένα νέο, πιο κριτικό φακό.

“Βλέπω στα βιβλία στοιχεία που ίσως διέφυγαν όταν ήμουν παιδί, όπως η ιδέα της ‘η ζωή ξεκινά στη σύλληψη’ και ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται οι ιθαγενείς λαοί στα βιβλία,” λέει η Dawson. “Να έχουν αποικιοκράτες χαρακτήρες να αποκαλούν τους ιθαγενείς λαούς ‘σκυλιά’ και ‘μικτά’ καθόλη τη διάρκεια της ταινίας δεν είναι κατάλληλο. Δεν είναι απλά ότι δεν έχει διατηρηθεί καλά με την πάροδο του χρόνου. Αυτό δεν θα ήταν ποτέ κατάλληλο.”

“Πολλοί οπαδοί της ηλικίας της Dawson ξαναεπισκέπτονται τη σειρά από νοσταλγία, συνδέοντας με την αισθητική των ταινιών και του soundtrack, αλλά το κάνουν και σε μια ταραχώδη και φορτισμένη εποχή. ‘Είναι πολύ άνετο να επιστρέψεις και να παρακολουθήσεις το Twilight, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει σε αυτόν τον περίεργο χώρο όπου μπορείς να το απολαύσεις μόνο αν είσαι κριτικός γι’ αυτό,’ λέει.

Αυτή η στάση επηρεάζει και τους αρχικούς οπαδούς της σειράς, όπως η Amy Taylor, συνεργάτιδα στο His Golden Eyes, ένα από τα πρώτα sites ειδήσεων για το Twilight. ‘Τα τελευταία χρόνια από τότε που βγήκαν τα βιβλία και οι ταινίες, έχουμε γίνει πιο ευαισθητοποιημένοι σχετικά με το γιατί οι άνθρωποι δεν είναι τόσο ανοικτοί στο γεγονός ότι ο Jasper ήταν στρατιώτης των Κονφεντέρειτ,’ λέει. ‘Αυτά ήταν πάντα εκεί, αλλά πήρε κάποιο χρόνο στη νεότερη γενιά να το αντιληφθεί και να πει, ‘Αυτό δεν είναι τόσο ωραίο. Ο Edward είναι αρκετά επικριτικός,’ ή ‘Ο Jacob είναι αρκετά αναιδής.”

Για την Natalie Wilson, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Μάρκος και συγγραφέας του Seduced by Twilight: The Allure and Contradictory Messages of the Popular Saga, η κριτική της σειράς ενώ παραμένει οπαδός είναι μέρος της διαδικασίας. ‘Μπορούμε να διαβάσουμε τα βιβλία και να απολαύσουμε τις ταινίες και ταυτόχρονα να αμφισβητούμε μερικά από τα μηνύματά τους,’ λέει η Wilson.

Πολλοί παλαιοί οπαδοί του Twilight λένε ότι πάντα παρατήρησαν τουλάχιστον κάποια ελαττώματα στο αρχικό υλικό, είτε πρόκειται για κενά στην πλοκή, είτε για υπερβολική λογοτεχνία ή αμφισβητήσιμα πρότυπα σχέσης. Η Nikki Pearce και η Rebekah Sine, που διαχείριζαν ένα από τα αρχικά blogs οπαδών “αυτό είναι γελοίο, αλλά το αγαπάμε,” το Letters to Twilight, λένε ότι χαίρονται που οι άνθρωποι εκτιμούν το franchise τώρα, με όλα τα ελαττώματα του.

“Είναι cool τώρα,” λέει η Pearce. “Υπάρχουν νέα αστεία και χαριτωμένα αντικείμενα για τους οπαδούς, και πιθανώς δεν θα τα είχαμε δει αυτά τα πράγματα πριν από 10 χρόνια. Είναι τόσο σημαντικό μέρος του φαινομένου του streaming, που βλέπεις ανθρώπους να δημοσιεύουν συνεχώς πού μπορούν να το παρακολουθήσουν, ή πώς πρέπει να το παρακολουθήσουν επειδή βρίσκονται στην εποχή της κατάθλιψης ή κάτι τέτοιο και είναι καιρός να το παρακολουθήσουν.”

Μετά την επιβίωση ενός ατυχήματος με φορτηγό, τον θάνατο της γιαγιάς της και την απώλεια του σπιτιού της σε μια τυφώνα F3 στην πόλη Jefferson City του Μιζούρι, η Deborah Tragasz λέει ότι η παλιά της αδράνεια ως οπαδός του Twilight ξαναθύμισε. ‘Με χτύπησε στο πρόσωπο σαν ένα τσουνάμι ή σαν ένα χειροβομβίδα,’ λέει. ‘Ήταν ένας τρόπος απόδρασης και μια νέα διασκεδαστική έκπληξη στην ενήλικη ζωή μου. Αφού ζήσαμε και την πανδημία και ό,τι πέρασα, αντιλήφθηκα απλώς ότι η ζωή είναι πολύ σύντομη για να μην αγαπάς αυτό που αγαπάς.”

Για ορισμένους οπαδούς, η ζωή είναι πολύ σύντομη για να μην φωνάξουν αγάπη δυνατά, είτε με ένα μπλουζάκι είτε με ένα τατουάζ. Η Corinne Phillips λέει ότι παρόλο που παρακολούθησε τις ταινίες όταν πρωτοκυκλοφόρησαν, δεν ήταν μέχρι πρόσφατα που άρχισε πραγματικά να δημιουργεί προϊόντα εμπνευσμένα από το Twilight για να τα πουλήσει στο κατάστημά της στο Etsy. “Έτρεχα σε έναν αγώνα, οπότε έφτιαξα ένα μπλουζάκι που έγραφε [μια φράση του Edward] ‘Σαν να μπορούσες να με ξεπεράσεις,’ επειδή είμαι πολύ αργή και νόμιζα ότι θα ήταν αστείο, και μετά από εκεί αρχίσε να αναπτύσσεται,” λέει. “Κάποιοι το παρήγγειλαν, οπότε έφτιαξα αυτοκόλλητα με το ίδιο σχέδιο. Κάποιος το δημοσίευσε στο TikTok το Σαββατοκύριακο της Εργατικής Ημέρας, και από το πουθενά ανακάλυψε. Τον περασμένο μήνα πούλησα περίπου 4.000 δολάρια αξίας εμπνευσμένα από το Twilight προϊόντα στο Etsy και τώρα τα Χριστούγεννα των παιδιών μου είναι πληρωμένα από το Twilight.”

Η τατουάζ καλλιτέχνης Marie Baillargeon από το Κεμπέκ είχε μια παρόμοια εμπειρία όταν δημοσίευσε ένα φύλλο με σχέδια εμπνευσμένα από το Twilight στο Instagram. Συχνά ανατρέχουσα που παίζει με τους φίλους της παιχνίδια που περιλαμβάνουν ποτό κατά την παρακολούθηση του Twilight, η Baillargeon έφτιαξε το φύλλο αφού οι ίδιοι φίλοι ανέφεραν ότι θέλουν τατουάζ εμπνευσμένα από την ταινία.

“Μου πήρε λίγο καιρό να το δημιουργήσω πραγματικά, γιατί δεν ήξερα πόσοι θα ήταν έτοιμοι να τα κάνουν,” λέει. “Νόμιζα ότι θα ήταν περισσότερο ένα αστείο πράγμα να το βάλω στα social media, αλλά είχε μεγάλη επιτυχία, και τώρα είναι πιθανότατα μία από τις πιο προβαλλόμενες αναρτήσεις μου ποτέ.”

Πολλοί πελάτες έχουν κλείσει ραντεβού με την Baillargeon για να κάνουν τατουάζ από το φύλλο και πλάκωσαν αστεία λέγοντας ότι θα τους άρεσε αν έβαζε και μια επιλογή “Team Charlie” στα σχέδιά της, προς τιμήν του πατέρα της Bella στη σειρά.

Τα πράγματα επίσης αναζωογονούνται στο Forks, Washington, όπου είναι ρυθμισμένη η σειρά Twilight. (Οι ταινίες, χαρακτηριστικά, γυρίστηκαν αλλού, κυρίως στο Oregon και τη Βρετανική Κολομβία.) Η Lissy Andros, εκτελεστική διευθύντρια του Forks Chamber of Commerce, λέει ότι η πόλη της ήταν αγριεμένη με Twihards από το 2020, χάρη σε μεγάλο μέρος στο TikTok και στην Twilight Renaissance.

“Το 2022 είχαμε το μεγαλύτερο έτος, από πλευράς τουρισμού, από το 2010, και έχουμε ήδη ξεπεράσει αυτούς τους αριθμούς μέχρι τον Σεπτέμβριο αυτού του έτους,” λέει. “Περίπου το 65% των επισκεπτών στο Forks έρχονται λόγω του Twilight. Είναι η ουσία και το αίσθημα της σειράς που τους κάνει να αγαπούν αυτήν την περιοχή, και αισθάνονται σαν να είναι η πατρίδα που ποτέ δεν είχαν.”

Το χωριό προσελκύει περίπου 2.000 επισκέπτες κάθε χρόνο μόνο για το Forever Twilight in Forks, το οποίο διαρκεί τέσσερις ημέρες τον Σεπτέμβριο, και η Andros λέει ότι από το 2017, πάνω από 77.000 άνθρωποι έχουν περάσει από τη συλλογή αντικειμένων και κοστουμιών από τη σειρά της πόλης, ακόμα και αν είναι “ανοιχτή μόνο τέσσερις ώρες την ημέρα το καλοκαίρι και οκτώ ώρες την εβδομάδα το χειμώνα.” Η Shandra Mutchie, μια cosplayer που υποδύεται τον χαρακτήρα του Michael Sheen, Aro, από τη σειρά, εκτιμά ότι ένα μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων στο φετινό φεστιβάλ ήταν νέοι, νεότεροι άνθρωποι που δεν είχαν παρακολουθήσει ποτέ πριν, πολλοί από τους οποίους αποδίδουν στο Twilight ότι έπαιξε “ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξή τους σε ενήλικες.”

“Το Twilight είναι ξεχωριστό και δεν ήταν απλά η τύχη που έπιασε σε μπουκάλι,” λέει η Mutchie. “Συνεχίζει να υπάρχει.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πώς ένα φάρμακο για τον διαβήτη υπόσχεται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Πώς να αυξήσετε την ταχύτητα του WiFi σας!