in

Τι είναι ο σκοτεινός ιστός (darknet);

Ο σκοτεινός ιστός είναι ένα κρυπτογραφημένο τμήμα του διαδικτύου που δεν είναι ορατό στο ευρύ κοινό μέσω μιας παραδοσιακής μηχανής αναζήτησης όπως η Google. Γνωστό και ως darknet, ο σκοτεινός ιστός αποτελεί μεγάλο μέρος της παράνομης δραστηριότητας στο διαδίκτυο. Σε μικρότερο βαθμό, χρησιμοποιείται επίσης για νόμιμους λόγους από νόμιμους χρήστες, όπως εκείνους που θέλουν να προστατεύσουν το απόρρητο ορισμένων πληροφοριών ή άτομα που θέλουν να συμμετάσχουν σε αποκλειστικό διαδικτυακό κλαμπ ή κοινωνικό δίκτυο.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του dark web και του deep web;
Ο σκοτεινός ιστός είναι ένα μικρό, λιγότερο προσβάσιμο μέρος του βαθιού ιστού. Και οι δύο μοιράζονται ένα κοινό: Κανένα από τα δύο δεν μπορεί να βρεθεί στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι στον τρόπο πρόσβασης στο περιεχόμενό τους. Οι βαθιές ιστοσελίδες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε οποιονδήποτε διαθέτει τυπικό πρόγραμμα περιήγησης ιστού που γνωρίζει τη διεύθυνση URL. Αντίθετα, οι σκοτεινές ιστοσελίδες απαιτούν ειδικό λογισμικό και γνώση για το πού θα βρείτε το περιεχόμενο.
Πώς γίνεται η πρόσβαση στον σκοτεινό ιστό;
Τα ευρετήρια συνδέσμων ιστότοπων επιτρέπουν στο Google και σε άλλες μηχανές αναζήτησης να επιστρέφουν σχετικά αποτελέσματα όποτε ένας χρήστης πληκτρολογεί μια λέξη-κλειδί στη γραμμή αναζήτησης. Οι ιστότοποι στον σκοτεινό ιστό δεν ευρετηριάζονται από τις μηχανές αναζήτησης. Αντίθετα, ο σκοτεινός ιστός χρησιμοποιεί πληροφορίες από μεμονωμένους λογαριασμούς email ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης, βάσεις δεδομένων και έγγραφα για να παρέχει στους χρήστες πρόσβαση.
Επιπλέον, δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στον σκοτεινό ιστό μέσω τυπικών προγραμμάτων περιήγησης όπως ο Firefox ή ο Chrome. Η πρόσβαση σε αυτό είναι δυνατή μόνο μέσω μιας κρυπτογραφημένης σύνδεσης δικτύου peer-to-peer ή χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο επικάλυψης, όπως το πρόγραμμα περιήγησης Tor. Το Tor, συντομογραφία του The Onion Router, εξασφαλίζει πλήρη ανωνυμία στον σκοτεινό ιστό χρησιμοποιώντας πολλαπλά επίπεδα κρυπτογράφησης, ένα δίκτυο αναμετάδοσης και έναν μηχανισμό δρομολόγησης κίνησης που αναπηδά τυχαία την κυκλοφορία του Διαδικτύου μέσω αυτών των ρελέ, καθιστώντας μια διεύθυνση IP μη ανιχνεύσιμη. Το πρόγραμμα περιήγησης είναι δωρεάν για λήψη και χρήση και λειτουργεί με όλα τα κύρια λειτουργικά συστήματα. Εκτός από το πρόγραμμα περιήγησης Tor, οι χρήστες μπορούν να προστατεύσουν περαιτέρω την ταυτότητά τους όταν έχουν πρόσβαση στον σκοτεινό ιστό, κάνοντάς το μέσω ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN).
Είναι ο σκοτεινός ιστός επικίνδυνος;
 Κατά ειρωνικό τρόπο, το δίκτυο Tor εμφανίστηκε το 2006 από ένα νομικό έργο που χρηματοδοτήθηκε από κοινού από το Ναυτικό των ΗΠΑ και την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας ή DARPA. Ήταν σε μεγάλο βαθμό η εισαγωγή του Bitcoin το 2009 που μετέτρεψε τον σκοτεινό ιστό σε ένα καταφύγιο για εγκληματίες. Το Bitcoin συνέβαλε επίσης στην εμφάνιση το 2011 του Silk Road, μιας μαύρης αγοράς για αγορά και πώληση παράνομων ναρκωτικών. Το FBI έκλεισε τον Δρόμο του Μεταξιού δύο χρόνια αργότερα.
Δεδομένου ότι ο σκοτεινός ιστός είναι εστία εγκληματικής και παράνομης δραστηριότητας, η πρόσβαση σε αυτόν και η χρήση του περιεχομένου, των εργαλείων ή των υπηρεσιών που βρίσκονται εκεί μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη τόσο για άτομα όσο και για επιχειρήσεις. Οι κίνδυνοι από την περιήγηση στον σκοτεινό ιστό περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
Κυβερνοεπιθέσεις μέσω ιών, ransomware, κακόβουλου λογισμικού όπως keyloggers, Trojan απομακρυσμένης πρόσβασης ή κατανεμημένων επιθέσεων άρνησης υπηρεσίας. Phishing. Κλοπή ταυτότητας. Κλοπή διαπιστευτηρίων. Παραβίαση προσωπικών, πελατειακών, οικονομικών ή λειτουργικών δεδομένων. Διαρροές πνευματικής ιδιοκτησίας ή εμπορικά μυστικά. Κατασκοπεία ή κυβερνοκατασκοπεία. Παραβίαση κάμερας web.
Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να διακόψουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, να εξαπατήσουν μια εταιρεία και να υποτιμήσουν την ακεραιότητα μιας μάρκας. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτούς τους κινδύνους είναι να αποφύγετε την πλήρη χρήση του σκοτεινού ιστού. Αλλά εάν αυτό δεν είναι δυνατό, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αξιόπιστα μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού προστασίας από ιούς, και να έχετε πρόσβαση σε σκοτεινούς ιστότοπους μόνο μέσω VPN. Επιπλέον, το πρόγραμμα περιήγησης Tor, οι εφαρμογές και τα λειτουργικά συστήματα Tor θα πρέπει να διατηρούνται ενημερωμένα και οι εταιρείες μπορεί να θέλουν να περιορίσουν ή να παρακολουθούν τη χρήση τους.
Για πρόσθετη προστασία, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να παρακολουθούν τον σκοτεινό ιστό για να εντοπίσουν δείκτες παραβίασης του σκοτεινού ιστού, όπως απόρριψη βάσεων δεδομένων ή την ανάρτηση προσωπικών ή οικονομικών πληροφοριών. Η τακτική παρακολούθηση μπορεί να παρέχει έγκαιρες ειδοποιήσεις για πιθανές απειλές, οι οποίες μπορούν να διευκολύνουν τις άμεσες απαντήσεις για τον μετριασμό των πιθανών επιπτώσεων. Οι οργανισμοί μπορούν επίσης να εξετάσουν τις υπηρεσίες παρακολούθησης του σκοτεινού ιστού που πραγματοποιούν αναζήτηση μέσω δεδομένων που είναι διαθέσιμα στον σκοτεινό ιστό για οτιδήποτε σχετίζεται με τη συγκεκριμένη εταιρεία ή τους υπαλλήλους τους. Η παρακολούθηση του σκοτεινού ιστού μπορεί να συμπληρώσει άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή πληροφοριών προληπτικής απειλής, όπως το πλαίσιο Mitre ATT&CK.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πώς να κρατήσετε το τηλέφωνό σας Android από υπερθέρμανση

Τι είναι μια διεύθυνση IP;