in ,

Σαμ Άλτμαν: Η ιδιαίτερη απόλυση ενός αστέρα της τεχνητής νοημοσύνης

Ο κόσμος της τεχνολογίας είναι σε σοκ.

Την Παρασκευή, ο Σαμ Άλτμαν – ένας από τους πιο λαμπρούς αστέρες της ανερχόμενης βιομηχανίας της τεχνητής νοημοσύνης, ένας άνθρωπος που για πολλούς είχε γίνει ο εκπρόσωπος της Τεχνητής Νοημοσύνης – αποδεσμεύτηκε χωρίς καμία τιμή από την εταιρεία που ίδρυσε, μια εταιρεία που εισήγαγε πολλούς ανθρώπους στο ίδιο τον όρο για πρώτη φορά.

Ναι, η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι στη ζωή μας για πολλά χρόνια – διαχειρίζεται τις κοινωνικές μας πλατφόρμες, προτείνει ταινίες στις πλατφόρμες streaming, συμβάλλει στον υπολογισμό των ασφαλιστικών μας ασφαλίστρων.

Αλλά μέχρι την άφιξη του chatbot της Τεχνητής Νοημοσύνης ChatGPT, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν πραγματικά μιλήσει μαζί της πριν – ή να τους απαντήσει πίσω.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια εξαιρετικά ισχυρή τεχνολογία. Ακούγεται σαν κακό σενάριο από ταινία, αλλά πολλοί ειδικοί λένε σοβαρά ότι θα μπορούσε είτε να σώσει τον κόσμο είτε να τον καταστρέψει.

Είναι υψηλοί παράγοντες – και ο κ. Άλτμαν είναι ένας από τους σχετικά λίγους ανθρώπους που έχουν αυτό το μέλλον στα χέρια τους.

Η απομάκρυνσή του από την OpenAI, την εταιρεία πίσω από τον bot ChatGPT, ήταν τόσο ξαφνική όσο και δραματική. Είναι δίκαιο να πούμε ότι το τηλέφωνό μου “έλιωσε” όταν έσκασε η είδηση, καθώς η τεχνολογική κοινότητα και οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να βρουν νόημα σε όλο αυτό.

Σε μια ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο δήλωσε πως πίστευαν ότι δεν ήταν “συνεπής και ειλικρινής στις επικοινωνίες” με αυτούς και, ως αποτέλεσμα, είχαν “χάσει την εμπιστοσύνη” τους στην ηγεσία του.

Ανάμεσα στις γραμμές, αυτό υπονοεί ότι είχε πει κάτι ή δεν είχε πει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση – και κάπως αποκαλύφθηκε. Η διατύπωση είναι τόσο ισχυρή που σχεδόν ακούγεται προσωπική.

Κυκλοφορούν φήμες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί περαιτέρω γεγονότα.

Στις τεχνολογικές εταιρείες δεν είναι ασυνήθιστο ένας τοξικός εργασιακός πολιτισμός να οδηγήσει στην κατάρρευση του αφεντικού – αλλά δεν υπήρξαν παράπονα για κάτι τέτοιο στην περίπτωση της OpenAI.

Τον Οκτώβριο πρόκειται να αξιολογηθεί στα 80 δισ. δολάρια ($64 δισ. λίρες) – οπότε δεν υπάρχει εμφανές πρόβλημα με τα χρήματα.

Υπάρχει πρόβλημα με την τεχνολογία ίδια της; Πριν λίγες μέρες, ο κ. Άλτμαν έγραψε για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε το ChatGPT λόγω της “έκρηξης της ζήτησης” και της ανάγκης να παύσει τις εγγραφές στην υπηρεσία της υψηλότερης συνδρομής. Αλλά είναι αρκετό για να απολυθεί κανείς γι’ αυτό;

Ο συνιδρυτής της εταιρείας, Γκρεγκ Μπρόκμαν, ο οποίος απομακρύνθηκε από το διοικητικό συμβούλιο λίγα λεπτά μετά τον κ. Άλτμαν, δήλωσε ότι και οι δύο άνδρες ήταν σοκαρισμένοι από το πόσο ξαφνικά συνέβη αυτό.

Στο διοικητικό συμβούλιο υπήρχαν μόνο έξι άτομα, συμπεριλαμβανομένων του κ. Μπρόκμαν και του κ. Άλτμαν. Αν πράγματι ήταν απροετοίμαστοι, αυτό σημαίνει ότι η απόφαση αυτή πήρθε από μόνο τέσσερα άτομα. Τι συνέβη ώστε αυτή η μικρή ομάδα να δράσει τόσο αποφασιστικά και τόσο γρήγορα;

Ο κ. Άλτμαν, πλέον πρώην CEO της OpenAI, είχε μιλήσει σε παγκόσμιους ηγέτες για τους κινδύνους και τα οφέλη που προκαλεί η ισχυρή τεχνολογία που πρωτοπορούσε.

Είχε αποκαλύψει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη ήταν “ένα εργαλείο και όχι ένα πλάσμα” και είχε εκφράσει ειλικρινή ανησυχία για το ενδεχόμενο να ξεφύγει κάποια μέρα από τον έλεγχο.

Πριν από δύο εβδομάδες βρισκόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο στην πρώτη διάσκεψη ασφαλείας της Τεχνητής Νοημοσύνης ως ένας από τους περίπου 100 παγκόσμιους αντιπροσώπους. Έδωσε μια ομιλία την προηγούμενη εβδομάδα για το μέλλον της εταιρείας του και της τεχνολογίας της.

Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι πραγματικά δεν είχε καμία ιδέα για αυτό που θα ακολουθούσε.

Οι μεγάλες εταιρείες της Silicon Valley έχουν στηρίξει μέχρι στιγμής τον κ. Άλτμαν, συμπεριλαμβανομένου του πρώην CEO της Google, Έρικ Σμιντ, ο οποίος τον χαρακτήρισε “ήρωά του”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σατία Ναντέλα, εξέφρασε “πίστη” στην εταιρεία. Χρειάζεται να την έχει – η Microsoft έχει επενδύσει δισεκατομμύρια σε αυτή, και η τεχνολογία που υποστηρίζει το ChatGPT είναι ενσωματωμένη στις εφαρμογές γραφείου της Microsoft.

Ένας χαρακτήρας που έχει επιδείξει ασυνήθιστη σιωπή μέχρι στιγμής είναι ο Ίλον Μασκ. Αυτός και ο κ. Άλτμαν ίδρυσαν την OpenAI μαζί με άλλους, αλλά φέρεται να έχουν έρθει σε αντιπαράθεση σχετικά με μια απόφαση να την μετατρέψουν από μη κερδοσκοπική εταιρεία. Υπάρχουν φήμες ότι αυτό το ζήτημα έχει πάλι διχάσει τις απόψεις εντός της εταιρείας τώρα.

Η εταιρεία του κ. Μασκ, πρώην Twitter και τώρα Χ, έχει κυκλοφορήσει έναν νέο chatbot με το όνομα Grok. Ίσως δεν είναι ανυπόμονος για το ότι η OpenAI ασχολείται με ένα δράμα που δημιούργησε μόνη της για λίγο.

Για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, αναλαμβάνει τη θέση του προσωρινού CEO ο αρχιτεχνολόγος Mira Murati. Ο κόσμος της τεχνολογίας είναι μικρός – προηγουμένως εργαζόταν στην αυτοκινητοβιομηχανία του Μασκ, την Tesla.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το ρουκέτα Starship του Elon Musk φτάνει πιο μακριά και ψηλότερα… αλλά στη συνέχεια χάνεται.

Αυτό είναι το πληκτρολόγιο που θα σε μεταφέρει στον τρόπο ζωής χαμηλού προφίλ!