in , ,

Ο Καναδάς θεσπίζει νέους σαρωτικούς κανόνες διαδικτυακής ασφάλειας!

Ο Καναδάς εισήγαγε ένα νέο νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της διαδικτυακής κακοποίησης με αυστηρές ποινές για τα εγκλήματα μίσους – συμπεριλαμβανομένης της ισόβιας κάθειρξης για την υποκίνηση γενοκτονίας.

Ο προτεινόμενος νόμος για τις διαδικτυακές βλάβες απαιτεί από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να αφαιρούν αναρτήσεις -όπως αυτές που σεξουαλικοποιούν παιδιά- εντός 24 ωρών.

Ο νόμος θα ρυθμίζει τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τις πλατφόρμες ζωντανής ροής και τους ιστότοπους “περιεχομένου ενηλίκων που ανεβάζει ο χρήστης”.

Το νομοσχέδιο πρέπει ακόμη να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο του Καναδά

Απαριθμεί επτά κατηγορίες επιβλαβούς περιεχομένου που οι πάροχοι θα πρέπει να αφαιρούν από τους ιστότοπούς τους. Το απαγορευμένο περιεχόμενο περιλαμβάνει αναρτήσεις που γίνονται για να εκφοβίσουν ένα παιδί ή εκείνες που ενθαρρύνουν τον αυτοτραυματισμό.

Ο προτεινόμενος νόμος θα δημιουργήσει μια “επιτροπή ψηφιακής ασφάλειας του Καναδά” για τη ρύθμιση των διαδικτυακών πλατφορμών.

“Γνωρίζουμε ότι οι βλάβες που βιώνουμε στο διαδίκτυο μπορεί να έχουν επιπτώσεις στον πραγματικό κόσμο με τραγικές και μερικές φορές θανατηφόρες συνέπειες”, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Arif Virani σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

“Και όμως, τόσο πολύ από αυτά μένουν ανεξέλεγκτα”.

Είπε ότι το νομοσχέδιο θα απαγορεύσει τις βαθιές απομιμήσεις, όπως οι εικόνες που έγιναν πρόσφατα viral και έδειχναν το κεφάλι της Τέιλορ Σουίφτ πάνω στο σώμα μιας γυμνής γυναίκας. Τα ιδιωτικά μηνύματα που αποστέλλονται μεταξύ ιδιωτών δεν θα εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου, πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο πρέπει πρώτα να μελετηθεί από μια κοινοβουλευτική επιτροπή και από τη Γερουσία – και οι δύο από τις οποίες ενδέχεται να εισαγάγουν αλλαγές στο τελικό σχέδιο του νομοσχεδίου.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τρουντό σχεδιάζει επίσης να τροποποιήσει τον ποινικό κώδικα για να αυξήσει τις ποινές για τα εγκλήματα μίσους, μεταξύ άλλων με την εισαγωγή ενός νέου αδικήματος που θα τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη για όσους κρίνονται ένοχοι για υποκίνηση γενοκτονίας.

Ο καναδικός νόμος για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα τροποποιηθεί επίσης για να χαρακτηρίσει τη ρητορική μίσους ως διάκριση και θα επιτρέψει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να χειρίζεται αδικήματα ρητορικής μίσους.

Το κυβερνών Φιλελεύθερο Κόμμα είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2021 να παρουσιάσει νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο εντός 100 ημερών από την επανεκλογή του.

Ο Jagmeet Singh, ο ηγέτης του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι η ομάδα του θα ψηφίσει τον νέο νόμο, αλλά επέκρινε την κυβέρνηση επειδή περίμενε τόσο πολύ για να εισαγάγει το νομοσχέδιο.

“Η αδράνειά τους σήμαινε ότι τα παιδιά έπαθαν ζημιά. Ότι τα παιδιά στην πραγματικότητα έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης στο διαδίκτυο επειδή απέτυχαν να δράσουν”, δήλωσε ο κ. Singh, σύμφωνα με τον καναδικό Τύπο.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών Πιερ Πουλιέβρ δήλωσε ότι το κόμμα του αντιτίθεται “στην αφυπνισμένη αυταρχική ατζέντα του Τζάστιν Τριντό”, η οποία, όπως υποστήριξε, θα χρησιμοποιηθεί για τη λογοκρισία του πολιτικού λόγου.

“Τι εννοεί ο Τζάστιν Τρουντό όταν λέει τις λέξεις “ρητορική μίσους”; Εννοεί την ομιλία που μισεί”, δήλωσε ο κ. Poilievre την περασμένη εβδομάδα. “Μπορείτε να υποθέσετε ότι θα απαγορεύσει όλα αυτά”.

Άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Γαλλία, έχουν πρόσφατα θεσπίσει νέους νόμους που αποσκοπούν στην αναχαίτιση του διαδικτυακού περιεχομένου μίσους.

Η νέα νομοθεσία έρχεται εν μέσω εντάσεων μεταξύ της καναδικής κυβέρνησης και των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με έναν νόμο που υποχρεώνει τις εταιρείες να πληρώνουν τους καναδικούς εκδότες ειδήσεων για το περιεχόμενό τους.

Τον Νοέμβριο, η μητρική εταιρεία Alphabet της Google συμφώνησε να καταβάλλει 100 εκατ. δολάρια C$ ετησίως στην κυβέρνηση, ενώ η Meta αποφάσισε να αποκλείσει το ειδησεογραφικό περιεχόμενο στο Instagram και το Facebook προκειμένου να αποφύγει τον νόμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Chris Gauthier: Αφιέρωμα στον πρωταγωνιστή του “Once Upon a Time”!

Ο άνθρωπος γίνεται “binfluencer” καθώς το ιδιόμορφο χόμπι “απογειώνεται”!