in , ,

Ο ιδιοκτήτης του Tumblr κλείνει συμφωνίες με το OpenAI και το Midjourney για δεδομένα εκπαίδευσης, αναφέρει δημοσίευμα

Ο ιδιοκτήτης του Tumblr και του WordPress.com βρίσκεται σε συζητήσεις με τις εταιρείες AI Midjourney και OpenAI για την παροχή εκπαιδευτικών δεδομένων που συλλέγονται από τις αναρτήσεις των χρηστών, υποστηρίζει έκθεση του 404 Media. Η έκθεση, που βασίζεται σε ανώνυμη πηγή εντός της εταιρείας, αναφέρει ότι οι συμφωνίες μεταξύ της Automattic και των δύο εταιρειών AI είναι “επικείμενες”. Ακολουθεί νεφελώδεις φήμες που έχουν εξαπλωθεί στο Tumblr την τελευταία εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι μια συμφωνία με την Midjourney θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα ροή εσόδων για την ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με την έκθεση του 404, η Automattic σχεδιάζει να ξεκινήσει μια νέα ρύθμιση την Τετάρτη που θα “επιτρέπει στους χρήστες να μην επιθυμούν την κοινή χρήση δεδομένων με τρίτους, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών AI”. Αλλά επικαλείται εσωτερικές αναρτήσεις που υποδηλώνουν ότι η εταιρεία απέσπασε μια “αρχική απόρριψη δεδομένων” που περιείχε “όλο το περιεχόμενο των δημόσιων αναρτήσεων του Tumblr μεταξύ 2014 και 2023”, συμπεριλαμβανομένου – προφανώς κατά λάθος – περιεχομένου που δεν θα ήταν δημόσια ορατό στα blogs. Δεν είναι σαφές τι έγινε με αυτά τα δεδομένα και ποια δεδομένα (αν υπάρχουν) έχουν σταλεί στο Midjourney και στο OpenAI.

Η OpenAI και η Midjourney δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα σχολιασμού από το The Verge. Η Automattic μας παρέπεμψε σε μια δημόσια δήλωση που δημοσίευσε την Τρίτη μετά την αναφορά του 404. Η ανάρτηση, με τίτλο “Προστατεύοντας την επιλογή των χρηστών”, αναφέρεται σε συνεργασίες με μη κατονομαζόμενες εταιρείες AI. “Επί του παρόντος αποκλείουμε, εξ ορισμού, τις μεγάλες πλατφόρμες AI crawlers – συμπεριλαμβανομένων αυτών από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας – και ενημερώνουμε τις λίστες μας καθώς νέες ξεκινούν”, αναφέρει, και “θα μοιραζόμαστε μόνο δημόσιο περιεχόμενο που φιλοξενείται στο WordPress.com και το Tumblr από ιστότοπους που δεν έχουν επιλέξει να μην συμμετέχουν”. Συνεχίζει σημειώνοντας ότι “συνεργαζόμαστε επίσης απευθείας με επιλεγμένες εταιρείες AI, εφόσον τα σχέδιά τους ευθυγραμμίζονται με αυτά που ενδιαφέρουν την κοινότητά μας: απόδοση, opt-outs και έλεγχος”.

Ορισμένες εταιρείες έχουν συνάψει συμφωνίες με κατασκευαστές εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για την παροχή δεδομένων κατάρτισης – τα οποία ιστορικά προέρχονται από δημόσια διαθέσιμα διαδικτυακά δεδομένα, μια διαδικασία που έχει γίνει νομικά πιο επικίνδυνη τα τελευταία χρόνια. Το Reddit φέρεται να έχει συνάψει ετήσια συμφωνία ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων με την Google, ενώ η Shutterstock έχει υπογράψει συμφωνία με την OpenAI για την εκπαίδευση στη βιβλιοθήκη φωτογραφιών της. Αλλά αρκετοί καλλιτέχνες και συγγραφείς – με άλλα λόγια, η δημιουργική κοινότητα στην οποία απευθύνεται ιδιαίτερα το Tumblr – έχουν διαμαρτυρηθεί για τη χρήση της δουλειάς τους για εκπαίδευση. Οι εταιρείες έχουν δυσκολευτεί να περπατήσουν σε μια γραμμή μεταξύ της ικανοποίησης των χρηστών και του πειραματισμού με νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις εναντίον διαδικτυακών χώρων όπως το DeviantArt που φλέρταραν με την τεχνολογία.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με το τι θα συνεπάγεται οποιαδήποτε συμφωνία, ούτε πόσα θα κερδίσει η Automattic από αυτήν. Η εταιρεία έχει μια μακροχρόνια επιχείρηση φιλοξενίας ιστοσελίδων με το WordPress.com και το WordPress VIP, και τα δύο βασισμένα στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα WordPress. Αλλά έχει αγωνιστεί με διάφορες μεθόδους για τη νομισματοποίηση του Tumblr – το οποίο απέκτησε από τη Verizon το 2019 – και ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις φιλοδοξίες της για τον ιστότοπο πέρυσι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Google λέει ότι τα σφάλματα ποικιλομορφίας του Gemini είναι “εντελώς απαράδεκτα”

Το OpenAI ισχυρίζεται ότι οι Times εξαπάτησαν για να κάνουν το ChatGPT να αναμασήσει άρθρα