in , ,

Η Google θα διορθώσει το AI picture bot μετά την κριτική “woke”!

Η Google κάνει αγώνα δρόμου για να διορθώσει το νέο της εργαλείο για τη δημιουργία εικόνων με τεχνητή νοημοσύνη, μετά τους ισχυρισμούς ότι διόρθωνε υπερβολικά τον κίνδυνο να είναι ρατσιστικό.

Οι χρήστες ανέφεραν ότι το ρομπότ Gemini της εταιρείας παρείχε εικόνες που απεικόνιζαν μια ποικιλία φύλων και εθνοτήτων, ακόμη και όταν αυτό ήταν ιστορικά ανακριβές.

Για παράδειγμα, μια προτροπή που αναζητούσε εικόνες των ιδρυτών της Αμερικής εμφάνιζε γυναίκες και έγχρωμους.

Η εταιρεία δήλωσε ότι το εργαλείο της “έχανε το στόχο”.

“Η δημιουργία εικόνων από την τεχνητή νοημοσύνη του Gemini παράγει όντως ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων. Και αυτό είναι γενικά καλό, επειδή το χρησιμοποιούν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Αλλά εδώ χάνει το στόχο”, δήλωσε την Τετάρτη ο Jack Krawczyk, ανώτερος διευθυντής της Gemini Experiences.

“Εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε άμεσα αυτού του είδους τις απεικονίσεις”, πρόσθεσε.

Αργότερα η Google δήλωσε ότι θα αναστείλει τη δυνατότητα του εργαλείου να δημιουργεί εικόνες ανθρώπων όσο θα εργάζεται για τη διόρθωση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η τεχνητή νοημοσύνη σκοντάφτει σε πραγματικές ερωτήσεις σχετικά με τη διαφορετικότητα.

Για παράδειγμα, η Google χρειάστηκε να ζητήσει συγγνώμη πριν από σχεδόν μια δεκαετία, αφού η εφαρμογή της για τις φωτογραφίες χαρακτήρισε τη φωτογραφία ενός μαύρου ζευγαριού ως “γορίλες”.

Η αντίπαλη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI κατηγορήθηκε επίσης για διαιώνιση επιβλαβών στερεοτύπων, αφού οι χρήστες διαπίστωσαν ότι η γεννήτρια εικόνων Dall-E της απάντησε σε ερωτήματα για τον διευθύνοντα σύμβουλο, για παράδειγμα, με αποτελέσματα στα οποία κυριαρχούσαν οι φωτογραφίες λευκών ανδρών.

Η Google, η οποία δέχεται πιέσεις για να αποδείξει ότι δεν μένει πίσω στις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης, κυκλοφόρησε την τελευταία έκδοση του Gemini την περασμένη εβδομάδα.

Το ρομπότ δημιουργεί εικόνες ως απάντηση σε γραπτά ερωτήματα.

Γρήγορα συγκέντρωσε επικριτές, οι οποίοι κατηγόρησαν την εταιρεία ότι εκπαίδευσε το ρομπότ ώστε να είναι γελοία σοφό.

“Είναι ντροπιαστικά δύσκολο να κάνεις το Google Gemini να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν λευκοί άνθρωποι”, έγραψε ο επιστήμονας πληροφορικής Debarghya Das.

“Έλα τώρα”, δήλωσε ο Frank J. Fleming, συγγραφέας και χιουμορίστας που γράφει για μέσα όπως το δεξιό PJ Media, ως απάντηση στα αποτελέσματα που έλαβε ζητώντας την εικόνα ενός Βίκινγκ.

Οι ισχυρισμοί πήραν φόρα σε δεξιούς κύκλους στις ΗΠΑ, όπου πολλές μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες αντιμετωπίζουν ήδη αντιδράσεις για υποτιθέμενη φιλελεύθερη προκατάληψη.

Ο κ. Krawczyk δήλωσε ότι η εταιρεία λαμβάνει σοβαρά υπόψη την εκπροσώπηση και την προκατάληψη και θέλει τα αποτελέσματά της να αντικατοπτρίζουν την παγκόσμια βάση χρηστών της.

“Τα ιστορικά συμφραζόμενα έχουν περισσότερες αποχρώσεις και θα συντονιστούμε περαιτέρω για να τα προσαρμόσουμε”, έγραψε στο X, πρώην Twitter, όπου οι χρήστες μοιράζονταν τα αμφίβολα αποτελέσματα που είχαν λάβει.

“Αυτό είναι μέρος της διαδικασίας ευθυγράμμισης – επανάληψη με βάση την ανατροφοδότηση. Σας ευχαριστούμε και συνεχίστε να έρχεστε!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Nvidia: Το αφεντικό λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται σε “σημείο καμπής” καθώς τα έσοδα εκτοξεύονται στα ύψη

Διαμαρτυρία αγροτών στην Ινδία: Η Χ παραδέχεται ότι κατέβασε αναρτήσεις και λογαριασμούς!