in

Εικονικές απαγωγές, πώς λειτουργούν οι νέες απάτες στον κυβερνοχώρο

Οι εικονικές απαγωγές είναι από τις πιο συχνές απάτες και έχουν αποφέρει κέρδη άνω των δύο εκατομμυρίων δολαρίων. Δείτε πώς να τους αναγνωρίσετε και πώς να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας

Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση είναι δύο από τους ταχέως αναπτυσσόμενους τεχνολογικούς τομείς των οποίων οι εφαρμογές μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες να επιλύσουν διάφορες εργασίες.

Ωστόσο, δεδομένου ότι πρόκειται για μια αυξανόμενη τάση, δεν είναι ασυνήθιστο ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν επίσης να τα χρησιμοποιούν για απάτες και εκβιασμό και για μια νέα πρακτική που ονομάζεται “εικονική απαγωγή”.

Το ζήτημα αναλύθηκε πρόσφατα σε μια αναφορά με τίτλο «Virtual Kidnapping: How AI Voice Cloning Tools and Chat GPT are Being Being to Aid Cybercrime and Extortion Scams», που δημοσιεύτηκε από την Trend Micro, μια εταιρεία που ασχολείται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η οποία ανέλυσε το ζήτημα λεπτομερώς .

Εικονικές απαγωγές, μια νέα απειλή στον κυβερνοχώρο
Μεταξύ των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται περισσότερο από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου είναι το deepfake, μια τεχνική που χρησιμοποιείται για τη χειραγώγηση αβλαβών φωτογραφιών και βίντεο και τη μετατροπή τους σε δυνητικό συμβιβαστικό υλικό, ειδικά όσον αφορά την εκστρατεία.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, μόνο το 2022, οι δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτό το είδος εγκλήματος απέφεραν «κέρδος» περίπου 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μία από τις πιο κοινές απάτες περιλαμβάνει τη χρήση αρχείων ήχου που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη και τα οποία μπορούν να αναπαράγουν τις φωνές των ανθρώπων και να τους κάνουν να πουν οτιδήποτε. Φυσικά, για να αποκτήσουν το αρχικό υλικό για τον ψεύτικο ήχο, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εξερευνούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παντού σε μια ξέφρενη αναζήτηση βίντεο όπου εμφανίζονται τα άτομα που στοχοποιούνται και πάνω απ’ όλα όπου η φωνή τους ακούγεται καθαρά.

Χρησιμοποιώντας εξελιγμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης είναι δυνατό να αναπτυχθούν νέα βιομετρικά στοιχεία φωνής, δίνοντας ζωή σε ένα ψεύτικο αρχείο φωνής που αναπαράγει ακριβώς τη φωνή ενός ατόμου.

Ξεκινώντας από αυτό, είναι δυνατό να κάνουμε τους ανθρώπους να πουν οτιδήποτε και να εκμεταλλευτούν αυτόν τον “συμβιβαστικό ήχο” για εκβιασμό ή απάτη, αλλά όχι μόνο, στην πραγματικότητα τα θύματα συχνά υφίστανται μεγαλύτερη ζημιά στην εικόνα τους παρά πραγματική οικονομική ζημιά.

Πώς λειτουργεί μια εικονική απαγωγή
Εκείνοι που καταλήγουν στο στόχαστρο των ψηφιακών εισβολέων είναι πάνω απ’ όλα οι νεότεροι και τα δημόσια πρόσωπα, που γεμίζουν τα κοινωνικά τους δίκτυα με βίντεο και ήχο με τις φωνές τους που αντιπροσωπεύουν πρόσφορο έδαφος για χάκερ και deepfake λογισμικό.

Μεταξύ των τυπικών σχεδίων εικονικής απαγωγής βρίσκουμε, πρώτα απ ‘όλα, την ταυτοποίηση ενός πιθανού θύματος που μπορεί να είναι ένα «εύθραυστο» υποκείμενο ή ο συγγενής ενός «απαχθέντος» ατόμου που έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει λύτρα.

Στη συνέχεια, πρέπει να προσδιορίσετε κάποιον που θα απαγάγει, όπως έναν ανήλικο ή κάποιον αγαπημένο του προσώπου που θα πρέπει να πληρώσει το ποσό για την απελευθέρωσή του.

Σε αυτό το σημείο μπορείτε να δημιουργήσετε μια ad hoc ψεύτικη ιστορία που χρησιμεύει για να μπερδέψει τους ανθρώπους και να τους χειραγωγήσει συναισθηματικά.

Μόλις γίνει αυτό, μπορούμε να προχωρήσουμε στη συλλογή του υλικού για τη δημιουργία του deepfake και των «logistics» του συμβάντος, δηλαδή πότε θα γίνει η απάτη και πώς να συμφιλιωθεί η επινοημένη ιστορία με την πραγματική ζωή του απαχθέντος.

Στη συνέχεια, μπορείτε να προχωρήσετε στην πραγματική κλήση όπου συζητείται η απαγωγή του ατόμου, όπου ζητούνται τα λύτρα και όπου υπαγορεύονται οι όροι της διαπραγμάτευσης.

Το εκπληκτικό με αυτό το προσεκτικά μελετημένο σχέδιο είναι ότι μεγάλο μέρος της δουλειάς μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας ένα σχετικά απλό σύστημα, όπως το ChatGPT.

Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες του OpenAI chatbot, στην πραγματικότητα, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα μπορούσαν δυνητικά να συλλέξουν μεγάλες ποσότητες πληροφοριών για τα θύματά τους και ακόμη και να εντοπίσουν τα πιο εύθραυστα θέματα προς στόχευση.

Φυσικά, δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγεις από αυτό το είδος απάτης εκτός από το να μην εμπιστευτείς τις κλήσεις από άγνωστους αποστολείς και να βεβαιωθείς πρώτα ότι ο «απαχθέντος» είναι καλά. Μόλις γίνει αυτό, είναι πάντα σκόπιμο να επικοινωνείτε με την αστυνομία και να ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές των ειδικών σε θέματα ασφάλειας πληροφορικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ποιες είναι οι δουλειές του μέλλοντος που απαιτούν δεξιότητες τεχνολογίας και ασφάλειας

Ψηφιακή γραφή: πώς να γράφετε στον Ιστό