in

wowwow

Disney – Η τεχνητή νοημοσύνη της φέρνει επανάσταση. Δείτε πως θα αλλάζει την ηλικία των ηθοποιών (ΒΙΝΤΕΟ)

Με αυτή την τεχνολογία έκαναν μικρότερο τον Harrison Ford στο Indiana Jones 5

Οι ερευνητές της Disney στο τμήμα Disney Research Studios πραγματικά φέρνουν την επανάσταση στο de-aging CGI, δηλαδή τα ειδικά εφέ αντιγήρανσης, τα οποία έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε σειρές και ταινίες της Marvel και του Star Wars. Θα θυμάστε τον Tarkin και την νεαρή Leia στο “Rogue One”, τον Luke Skywalker στο “The Mandalorian‘ αλλά και στο “Book of Boba Fett”, αλλά και διάφορους χαρακτήρες στο Avengers: Endgame.

Τώρα η Disney επανέρχεται με μια ΑΙ τεχνολογία που κυριολεκτικά θα αλλάξει τα όσα ξέραμε -και βλέπαμε- για το CGI που αλλάζει την ηλικία, καθώς η νεότερη έκδοσή της μπορεί να μετατρέπει τον οποιονδήποτε ηθοποιό γρηγορότερα και με μεγαλύτερη αληθοφάνεια από ποτέ.

  • Πρακτικά εξαλείφει όσο το δυνατόν περισσότερο το πρόβλημα του “uncanny valley” με λεπτομέρεια και φωτορεαλισμό που πείθει και ξεγελάει και τα πιο…εκπαιδευμένα μάτια!

Αυτή είναι λογικά και η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για να κάνει νεαρότερο τον Harrison Ford στο trailer του Indiana Jones 5 με τα αποτελέσματα να είναι απίθανα, όπως πολύς κόσμος έχει σχολιάσει στα social media.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία μάλιστα δεν απαιτεί “tracking dots” (μαύρες τελείες) στα πρόσωπα των ηθοποιών για να λειτουργήσει. Ούτε και απαιτεί εβδομάδες επίπονου και λεπτομερέστατου ρετουσαρίσματος από τους digital artists σε κάθε frame.

  • Ο λόγος για το Face Re-aging Network ή αλλιώς FRAN, το οποίο είναι ένα νευρωνικό δίκτυο που αυτοματοποιεί τη διαδικασία αυτή.

Για τη δημιουργία του FRAN, οι ερευνητές της Disney δημιούργησαν τυχαία χιλιάδες παραδείγματα συνθετικά γερασμένων προσώπων ηλικίας 18 έως 85 ετών χρησιμοποιώντας το StyleGAN2. Με αυτά τα δεδομένα εκπαίδευσης στα χέρια του, το FRAN έμαθε γενικές αρχές σχετικά με το πώς αλλάζει η εμφάνιση ενός ατόμου με την ηλικία. Τώρα που η εκπαίδευση έχει ολοκληρωθεί, μπορεί να εφαρμόσει αυτές τις αρχές γήρανσης σε έναν πραγματικό ηθοποιό εν κινήσει, καρέ-καρέ.

Η Disney το αποκαλεί ως την “πρώτη πρακτική, πλήρως αυτοματοποιημένη και έτοιμη για παραγωγή μέθοδο για επαναγήρανση προσώπων σε βίντεο.”

 

  • Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, η μέθοδος FRAN της Disney μπορεί να προσαρμοστεί τόσο σε διάφορες συνθήκες φωτισμού όσο και σε διάφορες οπτικές γωνίες με δυναμικό τρόπο.

Η Disney παρουσίασε την έρευνα σε μια εργασία με τίτλο “Production-Ready Face Re-Aging for Visual Effects” την Τετάρτη και την υπέβαλε για να συμπεριληφθεί στο συνέδριο ACM SIGGRAPH Asia 2022 τον Δεκέμβριο. Οι συγγραφείς του εγγράφου είναι οι Gaspard Zoss, Prashanth Chandran, Ευτύχιος Σηφάκης, Markus Gross, Paulo Gotardo και Derek Bradley, οι οποίοι συνεργάζονται με τα Disney Research Studios στη Ζυρίχη της Ελβετίας.

Φαίνεται πως αυτή την πρωτοποριακή τεχνολογία θα την βλέπουμε συχνότερα σε ταινίες και σειρές της Disney, ιδιαίτερα εφόσον έχει αγγίξει ένα τόσο υψηλό επίπεδο αληθοφάνειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτό το γνωρίζατε; – Έτσι βλέπουμε αν διαβάστηκαν τα μηνύματα που στέλνουμε στο Android

iPhone 15 – Η Apple παίρνει δραστικά μέτρα και φέρνει μια μεγάλη αλλαγή…