in , ,

Φοιτητές δημιούργησαν μια απλή συσκευή για ασθενείς με εγκεφαλική παράλυση, για να πίνουν μόνοι τους.

“Πίνετε αρκετό νερό;”

Η ερώτηση είναι τόσο διαδεδομένη που έχει γίνει μέρος του μητρώου των μεμών. Αλλά αυτό που μπορεί να είναι ένα ενοχλητικό υπενθύμιση για κάποιον, αποτελεί συχνά μια λογιστική πρόκληση για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας όπως η εγκεφαλική παράλυση (CP). Αφού έμαθαν για τα πιθανά σωματικά εμπόδια που σχετίζονται με τη διατήρηση της ενυδάτωσης, δύο προπτυχιακοί φοιτητές μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Rice αποφάσισαν να σχεδιάσουν ένα ρομποτικό εργαλείο που θα βοηθά τους αναπήρους χρήστες να έχουν εύκολη πρόσβαση στο πόσο νερό χρειάζονται. Το αποτέλεσμα, με την κατάλληλη ονομασία “RoboCup,” δεν είναι μόνο ένα απλό, σχετικά εύκολο στην κατασκευή συσκευή – είναι ήδη διαθέσιμο δωρεάν στο διαδίκτυο για οποιονδήποτε.

Οι Thomas Kutcher και Rafe Neathery ξεκίνησαν το έργο τους μετά από πρόσκληση του Gary Lynn, ενός ντόπιου κατοίκου του Χιούστον που ζει με CP και διευθύνει μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση για την κατάσταση. Σύμφωνα με τον Kutcher, φοιτητής στη βιομηχανική βιομηχανία, το RoboCup τους ελπίζεται να αφαιρέσει την ανάγκη για πρόσθετη βοήθεια από φροντιστές και έτσι “να χορηγήσει στους χρήστες μεγαλύτερη ελευθερία”.

Το RoboCup δεν ήταν καθόλου τέλειο από την αρχή, και οι προπτυχιακοί φοιτητές φαίνεται ότι πέρασαν από πολλές εκδόσεις πριν εγκατασταθεί το τρέχον σχεδιασμό τους. Για να βελτιστοποιήσουν το εργαλείό τους ώστε να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, οι Kutcher και Rafe μίλησαν με πολλούς επαγγελματίες φροντίδας και έρευνας για τον τρόπο βελτίωσης των σχεδίων τους.

“Τους άρεσε πραγματικά το έργο μας και επιβεβαίωσαν την δυνατότητά του, αλλά επίσης επέστησαν την προσοχή μας ότι για να φτάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, χρειάζεται να ενσωματώσουμε περισσότερες επιλογές για την κατασκευή της συσκευής, όπως διάφορους τύπους αισθητήρων, βαλβίδες και μηχανισμούς για τοποθέτηση της συσκευής σε διάφορους τύπους αναπηρικών καροτσιών”, είπε ο Kutcher στο προφίλ τους στις 6 Οκτωβρίου.

Η μεγαλύτερη πρόκληση, σύμφωνα με το δίδυμο, ήταν η ισορροπία μεταξύ απλούστευσης και λειτουργικότητας και αντοχής. Τελικά, το δίδυμο αντικατέστησε μια πρώιμη έκδοση με camelback με ένα σχεδιασμό κυπέλλου και καλαμιού που τοποθετείται, ο οποίος φαίνεται να είναι αισθητικά ευκολότερος για τους χρήστες και λιγότερο ενοχλητικός.

Σε ένα βίντεο δείχνεται ο Lynn να ενεργοποιεί έναν μικρό αισθητήρα κοντά στο αριστερό του χέρι, ο οποίος αυτόματα περιστρέφει ένα ρυθμιζόμενο καλαμάκι προς το στόμα του. Στη συνέχεια, μπορεί να πιει όσο θέλει και να ενημερώσει ξανά τον αισθητήρα για να επιστρέψει το καλαμάκι σε μια ουδέτερη θέση.

Ο Lynn, που δοκίμασε τις διάφορες εκδοχές του RoboCup, επιδοκίμασε τη δυνατότητα του RoboCup να προσφέρει σε ανθρώπους με αναπηρίες περισσότερη ανεξαρτησία στην καθημερινή τους ζωή και πιστεύει ότι “το να κάνουν αυτό το μικρό έργο μόνοι τους θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του ατόμου που χρησιμοποιεί τη συσκευή”.

Αρχικά σχεδιασμένο ως ένα εξάμηνο εργασίας, ο Kutcher και ο Neathery σκοπεύουν τώρα να συνεχίσουν τη βελτίωση του RoboCup τους, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας για τρόπους προσαρμογής του σε άτομα που αντιμετωπίζουν άλλες μορφές κινητικών προβλημάτων. Εν τω μεταξύ, το RoboCup είναι συμμετέχει στο “Remarkable Designa-thon” της Παγκόσμιας Ημέρας της Εγκεφαλικής Παράλυσης, το οποίο προάγει νέα προϊόντα και υπηρεσίες που προορίζονται για τη βοήθεια ατόμων με Εγκεφαλική Παράλυση. Και, συμπτωματικά, οι ψηφοφορίες είναι ανοικτές για το κοινό από τις 6 έως τις 13 Οκτωβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι φυτείες δέντρων προσπαθούν να αντισταθμίσουν την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Κι εδώ είναι το πρόβλημα!

Θα αποκτήσει σύντομα συνείδηση η Τεχνητή Νοημοσύνη;