in , ,

Τα νοσοκομείο Luton and Dunstable ελπίζουν ότι ένα ρομπότ μπορεί να μειώσει το χρόνο αναμονής χειρουργικών επεμβάσεων για απώλεια βάρους.

Ένας χειρουργός συγκρίνει τη ρομποτική χειρουργική με το “να πετάς ένα αεροπλάνο”.

Η εξειδικευμένη κλινική απώλειας βάρους στο Νοσοκομείο Luton and Dunstable χρησιμοποιεί για πρώτη φορά το “da Vinci XI”.

Σύμφωνα με το NHS, ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων απώλειας βάρους πέρυσι ήταν χαμηλότερος από τα επίπεδα πριν την πανδημία και ελπίζεται ότι η χρήση του ρομπότ μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία.

“Σε αυτήν την περιοχή εκατοντάδες ασθενείς περιμένουν αυτήν τη χειρουργική επέμβαση,” δήλωσε ο υπεύθυνος για την απώλεια βάρους, Doug Whitelaw.

“Σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που περιμένουν. Ελπίζουμε ότι όταν το πρόγραμμα αναπτυχθεί περισσότερο θα εκτελούμε περισσότερους ασθενείς ανά ημέρα.”

Η ομάδα στο Luton and Dunstable ελπίζει ότι το ρομπότ θα τους βοηθήσει να αυξήσουν τον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων απώλειας βάρους από περίπου τρεις την ημέρα αυτή τη στιγμή, σε τέσσερις μέχρι το μέσο του επόμενου έτους.

Το ρομπότ κόστισε 2 εκατομμύρια λίρες και χρηματοδοτήθηκε με δωρεές φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Τα ρομπότ διαθέτουν τέσσερα μηχανικά μπράτσα, με ένα χειρουργικό εργαλείο συνδεδεμένο σε καθένα. Ελέγχονται από έναν χειρουργό που κάθεται σε ένα υπολογιστικό τερματικό στη χειρουργική αίθουσα.

Το τερματικό παρέχει στο χειρουργό μια μεγεθυμένη, υψηλής ανάλυσης οπτική, ώστε να μπορεί να εκτελέσει πολύπλοκες επεμβάσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια και έλεγχο σε σύγκριση με την παραδοσιακή χειρουργική.

Τα εργαλεία κινούνται σαν ανθρώπινο χέρι, αλλά μπορούν να περιστραφούν σε γωνία 360 μοιρών, έτσι η επέμβαση γίνεται με μόνο μερικές μικρές τομές.

Ο κ. Whitelaw είπε ότι το να μην μπορεί να “αισθάνεται” το ανθρώπινο ιστό ήταν “λίγο περίεργο” και χρειάστηκε λίγο “συνηθίστηκε”, αλλά το συγκρίνει με το “πέταγμα ενός αεροπλάνου” ή το “παίξιμο ενός βιντεοπαιχνιδιού”.

Σύμφωνα με το NHS England, το 2021-22 πραγματοποιήθηκαν 4.400 χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους στην Αγγλία. Αυτό είναι κάτω από τον προπανδημικό αριθμό των 6.400 το 2019-20. Ελπίζεται ότι το ρομπότ θα βοηθήσει στη μείωση των χρόνων αναμονής.

Ο Paul Dwyer, 41 ετών, από το Milton Keynes, πρόσφατα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης με τη βοήθεια ενός χειρουργικού ρομπότ.

“Ήμουν πραγματικά ενθουσιασμένος. Μεγάλωσα βλέποντας το Star Trek, οπότε αυτό ήταν κάτι που ήταν αναπόφευκτο να συμβεί. Θα έχει μια φανταστική επίδραση στην ποιότητα της ζωής μου και στην ποιότητα της ζωής που θα έχουν τα παιδιά μου.”

Ο κ. Dwyer είπε ότι άρχισε να προσέχει σοβαρά την απώλεια βάρους όταν γεννήθηκε ο γιος του πριν από πέντε χρόνια. Περιμένει και το δεύτερο παιδί του.

“Ελπίζω στο μέλλον να μπορέσουν να δημιουργήσουν αυτές τις βασικές αναμνήσεις μαζί μου· να παίζουμε ποδόσφαιρο, να πάμε για μια μεγάλη βόλτα με ποδήλατο. Πράγματα που ένα παιδί πέντε ετών έχει απεριόριστη ενέργεια για αυτά.”

Κατά την ώρα της χειρουργικής επέμβασης, ο κ. Dwyer ζύγιζε 21 λίρες (133 κιλά) με δείκτη μάζας σώματος 41. Δήλωσε ότι είχε δοκιμάσει πολλά προγράμματα απώλειας βάρους.

“Έχω δοκιμάσει τη δίαιτα του γάλακτος, άλλαξα τον τρόπο που τρώω, έγινα χορτοφάγος και vegan και δοκίμασα διατροφές με χαμηλό υδατάνθρακες. Δεν κατάφερα να διατηρήσω την απώλεια βάρους.”

Η Intuitive, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το ρομπότ, εξέφρασε την ελπίδα να ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη σε αυτό στο μέλλον, για να βελτιώσει τις αισθήσεις του χειρουργού.

Συλλέγονται δεδομένα από κάθε επέμβαση που πραγματοποιεί το ρομπότ για να βοηθήσουν στην ανάπτυξή του.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η Meta ζητά τη θέσπιση νόμων περί γονικού ελέγχου για παιδιά κάτω των 16 ετών

“Έστειλα γυμνή φωτογραφία και με εκβίασαν για χρήματα!”