in ,

Ο ιδιοκτήτης του Instagram Meta σχηματίζει ομάδα για να σταματήσει την τεχνητή νοημοσύνη από το να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους

Ο ιδιοκτήτης του Facebook και του Instagram, Meta, δηλώνει ότι θα σχηματίσει μια ομάδα για την αντιμετώπιση του παραπλανητικού περιεχομένου τεχνητής νοημοσύνης (AI) στις επερχόμενες εκλογές της ΕΕ τον Ιούνιο.

Ανησυχεί για το πώς η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη – τεχνολογία που μπορεί να παραποιήσει βίντεο, εικόνες και ήχο – μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους.

Αυτό γίνεται την ίδια ημέρα που ο υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε στους Times ότι κάποιοι θα χρησιμοποιήσουν ψεύτικα μηνύματα που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη για να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις γενικές εκλογές.

Αλλά ένας εμπειρογνώμονας του κλάδου δήλωσε ότι τα σχέδια θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως “χωρίς δόντια”.

Το BBC ρώτησε τη Meta αν έχει τέτοια σχέδια για τις επερχόμενες εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση έρχεται δύο εβδομάδες αφότου η Meta υπέγραψε συμφωνία με άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που δεσμεύονται να καταπολεμήσουν τέτοιο περιεχόμενο.

Η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Το αντίπαλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι θα εγκαινιάσει τα λεγόμενα “Εκλογικά Κέντρα” στις τοπικές γλώσσες εντός της εφαρμογής του για κάθε ένα από τα 27 μέλη της ΕΕ, τα οποία θα φιλοξενούν έγκυρες πληροφορίες.

Ο επικεφαλής της Meta για θέματα ΕΕ Marco Pancini δήλωσε σε ανάρτηση στο blog ότι η εταιρεία, στην οποία ανήκουν επίσης τα WhatsApp και Threads, θα εγκαινιάσει “ένα Κέντρο Επιχειρήσεων Εκλογών ειδικά για την ΕΕ” που θα “εντοπίζει πιθανές απειλές και θα θέτει σε εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο συγκεκριμένα μέτρα μετριασμού σε όλες τις εφαρμογές και τις τεχνολογίες μας”.

“Από το 2016, έχουμε επενδύσει περισσότερα από 20 δισ. δολάρια (15,7 δισ. λίρες) στην ασφάλεια και την προστασία και έχουμε τετραπλασιάσει το μέγεθος της παγκόσμιας ομάδας μας που εργάζεται σε αυτόν τον τομέα σε περίπου 40.000 άτομα”, ανέφερε.

“Από το 2016, έχουμε επενδύσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια (15,7 δισεκατομμύρια λίρες) στην ασφάλεια και την προστασία και έχουμε τετραπλασιάσει το μέγεθος της παγκόσμιας ομάδας μας που εργάζεται στον τομέα αυτό σε περίπου 40.000 άτομα”, δήλωσε.

“Αυτό περιλαμβάνει 15.000 κριτές περιεχομένου οι οποίοι εξετάζουν το περιεχόμενο στο Facebook, το Instagram και τα νήματα σε περισσότερες από 70 γλώσσες – συμπεριλαμβανομένων και των 24 επίσημων γλωσσών της ΕΕ”.

Είπε ότι αυτό σήμαινε τη συγκέντρωση εμπειρογνωμόνων από μια σειρά διαφορετικών ομάδων σε ολόκληρη την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται στη μηχανική, την επιστήμη των δεδομένων και το δίκαιο.

Σοβαροί περιορισμοί

Όμως η ανακοίνωση έχει ελλείψεις, σύμφωνα με τον Deepak Padmanabhan από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ, ο οποίος έχει συνυπογράψει ένα έγγραφο σχετικά με τις εκλογές και την τεχνητή νοημοσύνη.

“Το μεγαλύτερο μέρος της σχεδιαζόμενης στρατηγικής της θα μπορούσε να παρατηρηθεί ότι στερείται δοντιών με ουσιαστικούς τρόπους”, δήλωσε.

Ένα από τα ζητήματα που έχει με τη στρατηγική της Meta είναι ο τρόπος με τον οποίο η εταιρεία σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τις εικόνες που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες, όπως είπε, “θα μπορούσαν να είναι εγγενώς ανεφάρμοστες”.

Ρώτησε τι θα συμβεί σε μια κατάσταση όπου ρεαλιστικές εικόνες που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη εμφανίζονται να δείχνουν διαδηλωτές να συγκρούονται με την αστυνομία.

“Το να αποδείξουμε ότι είναι ψεύτικη απαιτεί να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπήρξε τέτοια επίθεση από τους εικονιζόμενους αστυνομικούς στους εικονιζόμενους αγρότες – αυτό μπορεί να είναι ανέφικτο τόσο για την τεχνολογία όσο και για τους ανθρώπινους εμπειρογνώμονες”, είπε.

“Πώς μπορεί οποιαδήποτε τεχνολογία να το χαρακτηρίσει ως ψεύτικο ή πραγματικό;

“Έτσι, δεν είναι πολύ σαφές ως προς το πόσο αποτελεσματική θα μπορούσε να είναι η γεννητική στρατηγική τεχνητής νοημοσύνης της Meta – τουλάχιστον, υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί”.

Η Meta, η οποία επί του παρόντος συνεργάζεται με 26 οργανισμούς ελέγχου των γεγονότων σε ολόκληρη την ΕΕ, δήλωσε ότι θα εντάξει άλλους τρεις εταίρους με έδρα τη Βουλγαρία, τη Γαλλία και τη Σλοβακία για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της απειλής.

Ο ρόλος αυτών των οργανισμών δεν είναι να ασχολούνται με περιεχόμενο που αποσκοπεί στην καταστολή της ψηφοφορίας – αυτού του είδους οι αναρτήσεις απαγορεύονται – αλλά μάλλον να διαψεύδουν περιεχόμενο που διαδίδει παραπληροφόρηση, ακόμη και όταν περιλαμβάνει στοιχεία που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη.

Ο κ. Pancini δήλωσε ότι αυτού του είδους οι αναρτήσεις θα λάβουν προειδοποιητικές ετικέτες και θα γίνουν λιγότερο εμφανείς, καθώς και ότι δεν θα επιτρέπονται σε διαφημίσεις.

Οι διαφημίσεις δεν μπορούν να αμφισβητούν τη νομιμότητα της ψηφοφορίας, να διεκδικούν πρόωρα τη νίκη ή να αμφισβητούν “τις μεθόδους και τις διαδικασίες των εκλογών”.

Ωστόσο, δήλωσε ότι το έργο της εταιρείας ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας και ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω συντονισμός στο μέλλον.

“Δεδομένου ότι το περιεχόμενο που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη εμφανίζεται σε όλο το διαδίκτυο, συνεργαζόμαστε επίσης με άλλες εταιρείες του κλάδου μας για κοινά πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές”, δήλωσε.

“Το έργο αυτό είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε εταιρεία και θα απαιτήσει μια τεράστια προσπάθεια σε ολόκληρη τη βιομηχανία, την κυβέρνηση και την κοινωνία των πολιτών”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Sussex: Δοκιμάζονται κάμερες τεχνητής νοημοσύνης για την αστυνόμευση της χρήσης τηλεφώνου και ζώνης ασφαλείας

Chris Gauthier: Αφιέρωμα στον πρωταγωνιστή του “Once Upon a Time”!