in ,

Ο αφεντικό της Nvidia, ο Jensen Huang, εμπιστεύεται την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Σε έναν καιρό όπου η ηθική της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) διχάζει τις απόψεις, ο ιδρυτής της κορυφαίας εταιρείας παραγωγής επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο δηλώνει ότι δεν είναι ανήσυχος.

“Έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι μεταξύ όλων των συναδέλφων μας σε όλο τον κόσμο, θα εφεύρουμε τεχνολογίες, φιλοσοφίες, μεθοδολογίες, πρακτικές, παρακολούθηση, κανονισμούς, πρακτικές σχεδιασμού για να διατηρήσουμε την τεχνολογία ασφαλή,” δήλωσε ο ιδρυτής, πρόεδρος και CEO της Nvidia, Jensen Huang, στο BBC σε συνέντευξη την Τετάρτη.

Τα σχόλιά του έρχονται έναν μήνα μετά το χάος στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) OpenAI, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ιδρυτής Sam Altman απολύθηκε από το διοικητικό συμβούλιο και στη συνέχεια επανεισήλθε μετά από μια έντονη αντίδραση.

Κατά τη διάρκεια του δράματος στην εταιρεία, η οποία λειτουργεί το μεγάλο μοντέλο γλώσσας ChatGPT, έγινε επικέντρωση στο πώς ο ανταγωνισμός στον εμπορικό τομέα διαμορφώνει την ανάπτυξη των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και το ρυθμό με τον οποίο κινείται η τεχνολογία.

Ωστόσο, η κορυφαία επενδύτρια εταιρεία Microsoft αρνήθηκε ότι οι διαφωνίες οφείλονταν σε διαφωνία για την ασφάλεια.

Το ChatGPT, ουσιαστικά, εκπαιδεύτηκε χρησιμοποιώντας 10.000 μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPUs) της Nvidia που είναι συγκεντρωμένες σε ένα υπερυπολογιστή της Microsoft.

Η ζήτηση για τους επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης έχει αναγκάσει τη μετοχή της Nvidia να αυξηθεί περισσότερο από τρεις φορές, καθιστώντας τη μία από τις πιο αξιόλογες εταιρείες στον κόσμο.

Τον Μάιο, η εταιρεία έγινε μέλος των γιγάντων της τεχνολογίας Apple, Amazon, Alphabet και Microsoft στο εκλεκτό club των εταιρειών με αξιολογήσεις στο χρηματιστήριο υπεράνω του $1 τρισεκατομμυρίου (£822 δισ.).

Αλλά η εταιρεία δεν είναι μόνη στην προσπάθειά της στον τομέα των επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης – η κινεζική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Huawei έχει δηλώσει ότι προτίθεται να καθιερώσει την τεχνητή νοημοσύνη ως ολοκληρωμένο μέρος της στρατηγικής της, με την CFO Meng Wanzhou να λέει ότι επιθυμεί να προσφέρει στον κόσμο μια “δεύτερη επιλογή”.

Ωστόσο, ο κ. Huang λέει ότι δεν ενοχλείται από αυτόν τον ανταγωνισμό, λέγοντας ότι είναι καλός για την πρόοδο της τεχνολογίας.

“Αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε την καλύτερη δουλειά μας και να κάνουμε συνεισφορές στην κοινωνία,” είπε ο ιδρυτής των επεξεργαστών, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει καθαρή αξία $41,6 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με το Forbes.

Ο σχεδιαστής επεξεργαστών κυριαρχεί σε περισσότερο από το 90% της αγοράς επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας, αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων (£8,8 δισεκατομμυρίων), και ο κ. Huang αναγνώρισε ότι ιστορικά περίπου το 20% των εσόδων της εταιρείας προήλθαν από την Κίνα.

Ωστόσο, στην έκθεση κερδών της τον Νοέμβριο, η Nvidia προειδοποίησε ότι αναμένει πτώση στις πωλήσεις προς το τέλος του έτους λόγω των περιορισμών εξαγωγών των ΗΠΑ με στόχο να περιοριστεί η πρόοδος της Κίνας στον τομέα.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι μέτρα είχαν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν την Κίνα από το να λάβει προηγμένες τεχνολογίες που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει το στρατιωτικό της δυναμικό, ειδικά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Nvidia συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, δήλωσε ο κ. Huang, για να διασφαλίσει ότι οι επεξεργαστές για την κινεζική αγορά είναι πλήρως συμμορφωμένοι με τους τρέχοντες κανονισμούς.

Παρά τη χειροτέρευση των σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού αποτελεί κεντρικό μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού της Nvidia.

Ο επεξεργαστής γραφικών (GPU) της έχει 35.000 εξαρτήματα, σύμφωνα με τον κ. Huang, με επεξεργαστές που κατασκευάζονται στην Ταϊβάν από την TSMC, μνήμες από τη Νότια Κορέα, τεχνολογία συσκευασίας από την Ιαπωνία και τεχνολογίες που επιτρέπουν τη λειτουργία των επεξεργαστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Αυτός είναι ο πιο εξελιγμένος υπολογιστής στον κόσμο. Είναι είδος τεχνολογικού θαύματος.”

Υπάρχει η αναγνώριση ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πλέον μόνο μια ευκαιρία, αλλά είναι στρατηγικά ζωτική, πρόσθεσε ο κ. Huang, αποκαλύπτοντας ότι η Nvidia συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης σε ένα μεγάλο μοντέλο γλώσσας με την ονομασία Sealion, καθώς και στη συνολική στρατηγική της χώρας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης – και σχεδιάζει μεγάλες επενδύσεις εκεί.

Ο κ. Huang πρόσθεσε ότι η Σιγκαπούρη αποτελεί αναδυόμενη αγορά για την εταιρεία του λόγω των 1.100 start-ups τεχνητής νοημοσύνης που εδρεύουν εκεί και του ρόλου της ως κέντρο δεδομένων για την περιοχή, αλλά και λόγω των επενδυτών κεφαλαίου που χρηματοδοτούν το οικοσύστημα της τεχνητής νοημοσύνης.

“Μόλις αποκτήσουμε αυτήν τη γλώσσα, αυτήν τη βάση της Σιγκαπούρης, τότε οι υπόλοιποι κλάδοι, η υπόλοιπη κοινωνία, ο υπόλοιπος ανταγωνισμός, μπορούν να οικοδομήσουν πάνω σε αυτό,” δήλωσε.

“Η πρώτη κύματος ήταν οι αμερικανικές εταιρείες στο διαδίκτυο. Το δεύτερο κύμα είναι τώρα οι χώρες του κόσμου. Κάθε μία από τις χώρες επιθυμεί να δημιουργήσει τη δική της βάση για να υποστηρίξει τις δικές της start-ups, τις δικές της εταιρείες, τις δικές της βιομηχανίες. Και έτσι τώρα βλέπουμε παγκοσμίως την ανάγκη να αντιγραφεί αυτό που συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το GTA 6: Οι προβολές αυξάνονται για τον ροκά των ‘70s,Tom Petty, χάρη στο τρέιλερ.

Η Sony παρουσιάζει το πρώτο χειριστήριο του PS5 για gamers με αναπηρία.