in ,

Ο αγώνας για την αγορά διευθύνσεων ιστοσελίδων της τεχνητής νοημοσύνης

Όταν ο επιχειρηματίας τεχνολογίας Ian Leaman χρειάστηκε να αγοράσει μια διεύθυνση ιστοσελίδας για τη νέα του επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης, αντιμετώπισε ένα ακριβό πρόβλημα.

Ο Νεοϋορκέζος είχε ονομάσει την επιχείρησή του Pantry AI, οπότε τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους αποφάσισε να δει εάν η διεύθυνση Pantry.ai δεν είχε ήδη ληφθεί.

Δυστυχώς, κάποιος άλλος την είχε ήδη καταχωρίσει αρκετά χρόνια πριν, επομένως ο κ. Leaman έπρεπε να επικοινωνήσει με αυτόν τον άνθρωπο για να δει εάν θα μπορούσε να κάνει συμφωνία για να το αγοράσει.

“Πρότεινα 2.000 δολάρια [1.647 λίρες] και είπε ότι ήθελε μόνο 12.000 δολάρια”, λέει ο κ. Leaman. “Στη συνέχεια πρότεινα 7.000 δολάρια και παρέμεινε κολλημένος στα 12.000 δολάρια.”

“Συμφωνήσαμε στα 12.000 δολάρια, εφόσον μπορούσε να γίνει με ένα σχέδιο πληρωμών.”

Τώρα, ως χαρούμενος κάτοχος του Pantry.ai, ο κ. Leaman λέει ότι παρόλο που η συμφωνία έγινε αρκετά ακριβή, χαίρεται που ασφάλισε μια αξέχαστη διεύθυνση ιστοσελίδας που περιλαμβάνει “ένα δυνατό ουσιαστικό.” Το τελευταίο είναι γνωστό ότι γίνεται ολοένα πιο σπάνιο να αποκτηθεί.

Αυτό το ποσό των 12.000 δολαρίων μπορεί να ακούγεται υψηλό, αλλά στην πραγματικότητα ανήκει στο χαμηλό άκρο των τελών που πληρώνονται τώρα για ονόματα domain που περιλαμβάνουν το AI. Αυτό ισχύει ειδικά αν το AI είναι το κατάληξη – το κομμάτι μετά το τελεία, όπως το .com ή το .co.uk.

Μια διεύθυνση ιστοσελίδας, το npc.ai, πουλήθηκε φέτος για 250.000 δολάρια, ενώ μια άλλη, το service.ai, πήγε για 127.500 δολάρια, σύμφωνα με ένα αναφορά. Τέτοια εντυπωσιακά ποσά είναι παρενέργεια του έντονου ενδιαφέροντος γύρω από τις start-ups και την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.

Αλλά πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα το σύστημα απόκτησης ενός ονόματος domain; Καταρχάς, υπάρχουν περισσότεροι από 1.000 καταχωρητές domain. Όλοι αυτοί είναι πιστοποιημένοι από μια παγκόσμια οργάνωση που ονομάζεται The Internet Corporation for Assigned Names.

Πηγαίνετε σε έναν από αυτούς τους ιστότοπους του καταχωρητή, και πληκτρολογείτε το όνομα που θέλετε. Στη συνέχεια, θα σας πει εάν είναι διαθέσιμο ή εάν έχει ήδη καταχωρηθεί.

Εάν η διεύθυνση ιστοσελίδας είναι ελεύθερη, τότε απλώς μπορείτε να πληρώσετε ένα μικρό ποσό – τόσο όσο 15 λίρες το χρόνο – για να την καταχωρίσετε ως δική σας.

Αντίθετα, εάν το συγκεκριμένο όνομα domain έχει ήδη καταχωρηθεί, αλλά εσείς πραγματικά θέλετε να προσπαθήσετε να το αποκτήσετε, πρέπει να επικοινωνήσετε με κάτι που ονομάζεται domain brokerage. Αυτές είναι επιχειρήσεις που διευκολύνουν την αγοραπωλησία ονομάτων ιστοσελίδων.

Ο broker θα – με μια χρέωση – επικοινωνήσει με τον τρέχοντα ιδιοκτήτη και θα δει εάν θέλει να το πουλήσει, και στη συνέχεια θα προσπαθήσει να διευκολύνει μια συμφωνία.

Ο Joe Udemme, διευθύνων σύμβουλος του Name Experts, μιας επιχείρησης καταχώρησης domain στις ΗΠΑ, λέει ότι η ζήτηση για ιστοσελίδες με ονόματα AI έχει αυξηθεί δραματικά τον τελευταίο χρόνο.

“Για όσους θέλουν καταλήξεις .ai, βλέπω πωλήσεις στα χαμηλά πέντε ψηφία, και μερικές φορές στα έξι ψηφία,” λέει. “Το ιδανικό για τις εταιρείες είναι κάτι σύντομο και εύκολο στο καταγράψιμο.”

Η συνολική αξία όλων των ονομάτων domain που περιλαμβάνουν το AI αυξήθηκε σε 20 εκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με τα 7 εκατομμύρια δολάρια τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχει άλλος broker, το Escrow.com.

Παράλληλα, μια τρίτη broker, η Afternic, λέει ότι ο όρος AI είναι πλέον η δεύτερη πιο χρησιμοποιούμενη λέξη σε διευθύνσεις ιστοσελίδων που πωλούνται μέσω της πλατφόρμας της.

“Αυτά τα domains του AI αγοράζονται τόσο από start-ups που ψάχνουν για το όνομά τους online, όσο και από αυτούς που προσπαθούν να πουλήσουν αυτά τα domains για να κερδίσουν λίγα χρήματα,” λέει ο Matt Barrie, διευθύνων σύμβουλος του Escrow.

Προσθέτει ότι ένας ειδικός σε ονόματα domain αγόρασε ένα όνομα ιστοσελίδας του AI για 300.000 δολάρια, μόνο για να το πουλήσει μερικούς μήνες αργότερα για 1,5 εκατομμύρια δολάρια. “Υπάρχουν ειδικοί στο χώρο που συνειδητοποιούν ότι οι εταιρείες θέλουν το καλύτερο branding.”

Για τις εταιρείες του AI, η απόκτηση της διεύθυνσης ιστοσελίδας της επιλογής τους μπορεί να γίνει μια ακριβή υπόθεση, αλλά ο κ. Barrie λέει ότι το να αποκτήσει κανείς “ένα σύντομο και καθαρό” μπορεί να βοηθήσει μια εταιρεία να εμφανίζεται ψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης στο διαδίκτυο. Προσθέτει ότι είναι επίσης πιο εύκολο για τους καταναλωτές να το θυμούνται.

“Θεωρήστε ένα κορυφαίο domain ως μόνιμο έκπτωση στον προϋπολογισμό σας για μάρκετινγκ,” λέει ο κ. Barrie.

Ο κ. Udemme λέει ότι οι πιο δημοφιλείς διευθύνσεις ιστοσελίδων για εταιρείες του AI είναι ένα μόνο λέξη, ακολουθούμενη από το κατάληξη .ai.

“Ο τρόπος που πρέπει να κοιτάξετε τη χρήση μιας μόνο λέξης είναι ότι γίνεται παραθαλάσσια ψηφιακή ιδιοκτησία,” λέει. “Μόλις τη χτίσετε, κανείς δεν μπορεί να χτίσει μπροστά σας, μόνο πίσω από εσάς.”

Ο κ. Leaman συμφωνεί, λέγοντας ότι προτίμησε να αποκτήσει το Pantry.ai αντί για το PantryAI.com. Η επιχείρησή του χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τους κατασκευαστές είδών καταναλωτή να υπολογίζουν με ακρίβεια πόσα προϊόντα χρειάζεται να παράγουν για μελλοντικές παραγγελίες.

Η έκρηξη των διευθύνσεων ιστοσελίδων που σχετίζονται με το AI που φεύγουν από τα ράφια του διαδικτύου είναι μια κίνηση που έχει έρθει για να μείνει, λέει ο Andrew Rosener, διευθύνων σύμβουλος της MediaOptions, μιας επιχείρησης καταχώρησης domain.

“Το AI δεν είναι μια τάση όπως είδαμε με το crypto… χάρη σε όλο το επενδυτικό κεφάλαιο που επιτείνεται και στο πώς οι εταιρείες θέλουν να δείξουν πόσο είναι AI-κατευθυνόμενες στους προμηθευτές και τους πελάτες.”

Ωστόσο, προειδοποιεί τις επιχειρήσεις να αποφεύγουν την αγορά domains που επικεντρώνονται απλώς στο AI επειδή η τεχνολογία είναι δημοφιλής αυτή τη στιγμή. “Δεν θα συνιστούσα σε πελάτες να ξοδεύουν υπερβολικά χρηματικά ποσά σε ένα domain που περιέχει ‘AI’ απλώς για να είναι μέρος του τι συμβαίνει τώρα,” λέει ο κ. Rosener. “Μόνο αν η εταιρεία σας είναι επικεντρωμένη στο AI θα είχε νόημα αυτή η απόφαση.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Omegle: Δημοφιλής ιστότοπος βιντεοκλήσεων κλείνει μετά από καταγγελίες για κακοποίηση!

Η Disney θα αρχίσει δοκιμές για μια ενοποιημένη εφαρμογή Disney Plus και Hulu τον επόμενο μήνα.